Tampere
26 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

Neljä persoonallisuustyypiä kuvitettuinaKirjoittanut: Petra Hiltunen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Luin kirjan Idiootit ympärilläni. Kyseisestä kirjasta on paljon kirjoteltu ja se on pyörinyt paljon tuttavieni puheissa. Eikä ihme, sillä kyseistä kirjaa on myyty yli 35 maassa jopa reilut 2 miljoonaa kappaletta. Suuren suosion varjolla joidenkin lähteiden mukaan tieteellinen pohja koko mallille on minimaalinen ja tekijäkin on jäänyt kiinni lähes olemattomasta alan koulutuksesta.  

 

Kirjan alussa kirjoittaja Thomas Erikson kertoo neljän persoonallisuustyypin ominaisuuksista ja loppu kirjasta hän syventyy aiheeseen esimerkkien kautta eri kommunikaatiotilanteista. Nämä esimerkit auttavat varsinkin konkreettisempia ihmisiä varmasti ymmärtämään, että miten malli toteutuu käytännössä. Kirja on kirjoitettu työelämä painotteisesti ja sen huomaa kirjan monista työelämään painottuvista esimerkeistä. Tunnistin kirjan värityyppejä omasta lähipiiristäni sekä työympäristöstäni, joten kirjaa oli mielenkiintoista lukea. Kirja auttoi minua ymmärtämään erilaisia ihmistyyppejä ja heidän käyttäytymistään. Sekä myös tunnistin itseni tietyistä kohdista hyvin vahvasti. 

Lyhykäisyydessään persoonallisuustyypit ovat: 

  • Punainen: dominoiva, nopea, ratkaisukeskeinen 
  • Sininen: analyyttinen, varovainen, huolellinen 
  • Vihreä: kärsivällinen, huomaavainen, mukava 
  • Keltainen: extrovertti, luova, verbaalinen 

 

Löysin netistä paljon esseitä ja kirjotuksien koskien kirjaa, joten ajattelin hahmotella mieleen jääneet kohdat eri tavalla. Löysin erilaisia kaavioita, mutten muita kuvituksia. Koska lukiessani kirjaa, kuvittelin persoonallisuustyypit sarjakuvahahmoina, joten päätin piirtää mielessäni olevat hahmot ja hahmotella heidän ominaisuutensa niiden viereen. 

Idiootit ympärilläni_sarjakuva

  

Lähteet: 

Erikson, T. 2017. Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään. 1. painos. Atena Kustannus Oy 

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/nikokaistakorpi/idiootit-ymparillani-kirjan-tekija-valittu-vuoden-huijariksi/ 

https://www.iltalehti.fi/mielijamasennus/a/fca2fd5e-3804-4b9a-806a-158b0da49fe2 

Kommentit
  • Inka Tikkanen

    Olen itsekin miettinyt kyseisen kirjan lukemista. Olit esittänyt eri persoonallisuustyypit hauskalla tavalla kuvitettuina ja ominaisuuksien kera. Pakko sanoa, että kuvat olivat erittäin hienoja! Jäin hieman kaipaamaan enemmän pohdintaa tai reflektiota eri persoonallisuustyypeistä, mutta huomaan oppineeni paljon aiheesta ilmankin. Oli mielenkiintoista kuulla sinun kirjakokemuksestasi. Osaan miettiä aionko itse lukea samaa kirjaa. Jäin heti miettimään, mikä minun persoonallisuustyyppini olisi ja mitä eri värejä tunnistan meidän tiimissämme Saawassa. Näen itsessäni kaikkien värien ominaisuuksia, mutta en osaa lokeroida itseäni mihinkään yksittäiseen persoonallisuustyyppiin. Osaan kuitenkin tunnistaa meidän tiimistämme useita eri värirooleja ja laittaa ihmisiä eri väreihin. Olisi mielenkiintoista tietää miten muut ihmiset näkevät minut ja eroaako se siitä, mihin itse olisin itseni lokeroinut. Sain yllättävän hyvän kuvan persoonallisuustyypeistä myös pelkkien kuvien avulla.

    14.9.2022
Kommentoi