Tampere
28 May, Tuesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Näin sinustakin voi tulla rikasKirjoittanut: Inka Tikkanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rich Dad Poor Dad
Robert T. Kiyosaki
Sharon Lechter
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto:

Kuuntelin kirjan rikas isä köyhä isä. Kirjassa käydään läpi eroavaisuuksia, mitä rikas ja köyhä isä opettavat lapsilleen rahasta. Tajuan kirjan lukemisen myötä että, mistä johtuu rikkauden ja köyhyyden periytyminen suvussa eteenpäin. Kyse ei ole pelkästään perinnön siirtymisestä jälkikasvulle. Tulen esseessäni keskittymään enemmän rikkaan isän neuvoihin, jotta me köyhät lapset osaisimme muuttaa ajatustamme ja keskittyä jatkossa oikeisiin asioihin rikastuaksemme. Tekstissä lukee (LÄHDE) aina jos viittaan kirjaan lähteenä. Kuuntelin kirjan ja siksi minulla ei ole sivunumeroita saatavilla.

 

Oman yrityksen perustaminen:

Varmaan suurin ero neuvoissa on se, että köyhä isä neuvoo lapsiaan kouluttautumaan korkealle, jonka jälkeen tulisi mennä töihin. Mahdollisuus tulojen kasvattamiseen onnistuu kipuamalla yrityshierarkiassa korkeampaan rooliin. Rikkaan isän neuvo on työskennellä itselleen. Se on paras keino, koska silloin kerrytät rahaa vain itsellesi. (LÄHDE) Uskon itse, että tässä on suuri ero mindsetissä kehittymisen kannalta. Oman firman perustamisen jälkeen rikas isä neuvoo keskittymään bisneksensä kasvattamiseen. (LÄHDE)

 

Motivaatio:

Ensimmäinen steppi kohti rikkaan isän oppeja on löytää omat perustelut sille, miksi haluaa tulla rikkaaksi. (LÄHDE) On tärkeää löytää intohimo rikkaaksi tulemiseen, koska silloin sen priorisoi elämässään. Ilman motivaatiota ei ole syytä tehdä muutoksia.  Tämä on minun mielipiteeni. Yksi hyvä keino itsensä motivoimiseen on kirjan mukaan omien talousidolien löytäminen itselleen (LÄHDE). Heiltä voi oppia paljon, heitä voi seurata ja he voivat inspiroida sinua omalla talouden kartoitusuralla.

 

 

Opiskelu:

Mielestäni seuraava suuri ero rikkaan ja köyhän isän opetuksissa on se, että rikkaat panostavat opiskeluun rahasta. Rikas isä kehottaa erityisesti opiskelemaan kirjanpitoa, verosuunnittelua, lakia, sijoittamisesta ja markkinoista. Opiskella voi esimerkiksi lukemalla, kuuntelemalla, käymällä seminaareissa, juttelemalla ihmisille ja kysymällä kysymyksiä. Myös historia opettaa rahan käyttäytymisestä. Rikas isä suosittelee myös tutustumaan niin hyvin kuin mahdollista omaan toimialansa kaikkiin osa-alueisiin. (LÄHDE) Kun opiskelemme aiheesta, osaamme nähdä koko ajan paremmin mahdollisuuksia ja pysymme kilpailukykyisinä. Kun ymmärrämme paremmin, mikä muutos vaikuttaa mihinkin, opimme myös reagoimaan niihin ketterämmin.

 

Tekeminen:

Opiskelua ei rikkaan isän mukaan kannata ikinä lopettaa vaan sen tulisi olla jatkuvaa. Yksi erittäin hyvä keino oppia, on kokemusten kautta. (LÄHDE) Tämä onkin seuraava askeleemme rikkaaksi tulemisen matkalla. Meidän täytyy alkaa tehdä päätöksiä.  Mihin sijoitamme, milloin, miksi ja paljonko? Kun olemme sijoittaneet, meidän tulee oppia jokaisesta sijoituksesta. Mikä oli hyvä päätös, mikä ei ja miksi näin? Mitä meidän olisi huonoissa päätöksissä täytynyt huomata, että olisimme tajunneet sen olevan huono sijoituskohde? Mitä hyvissä sijoituksissa oli sellaista, että se menestyi, jota voitimme mahdollisesti hyödyntää myös jatkossa? Myös oman yrityksen kanssa tarvitsee tehdä jatkuvasti päätöksiä ja oppia niistä.

 

Yksi suuri ero rikkaiden ja köyhien rahan sijoittamisessa on se, että rikas isä neuvoo pyrkimään saamaan sijoitetun rahan takaisin mahdollisimman nopeasti. Köyhille tyypillinen rahan sijoitus on se, että ostetaan esimerkiksi asunto, jonka lainaa maksetaan takaisin korkoineen kymmeniä vuosia. Tämä on rikkaan isän mukaan oikeastaan velvollisuuksien kasvattamista. Joudut sitoutua lainan lyhentämiseen pitkäksi ajaksi ja se on taas pois joka kuukausi esimerkiksi sijoitettavasta summasta. (LÄHDE)

 

Ympärillä olevat ihmiset:

On olemassa sanonta, että ”näytämme samalta, kuin meitä ympäröivät ihmiset”. Seuraava opetus liittyy samaan asiaan. Rikas isä kehottaa meitä ympäröimään itsemme meitä kehittävillä ihmisillä. Ihmisillä, ketkä tietävät jostain asioista enemmän, kuin me. Ihmisillä, jotka ovat eri mieltä asioista kuin me, mutta joiden kanssa on mahdollista käydä hyviä keskusteluita. Ihmisillä, jotka ovat jo menestyneitä. (LÄHDE) Voin itse ainakin allekirjoittaa, että ystäviltä oppii paljon. Noin kaksi vuotta sitten moni ystäväni osti oman asunnon. Juttelimme ajankohtaisuuden takia aiheesta ja ymmärsin itsekin, kuinka tyhmää on asua vuokralla, kun voisi samalla maksaa omaan taskuun lainanlyhennystä ym. kuluja suunnilleen samalla summalla kuin kuukausittainen vuokrani on. Opin heiltä, miksi omistusasunto on kannattava ja toisaalta mitä riskejä siihen liittyy ja ylipäätään kiinnostuin opiskelemaan aiheesta enemmän.

 

Rikas isä neuvoo panostamaan työntekijöihin. Meidän tulisi palkata alansa parhaat osaajat ja maksaa heille hyvin, jotta he mielellään pysyisivät yrityksessämme. Työntekijöiden tyytyväisyys vaikuttaa työtulokseen. Motivoituneet työntekijät, joilla on samat tavoitteet kanssamme yrityksen kasvattamisen suhteen, ovat kullan arvoisia. He auttavat bisneksen kasvattamisen suhteen. (LÄHDE)

 

Mitä maksan ensimmäisenä?

Rikas isä neuvoo miettimään aina, että miten rahan saisi kasvamaan. Me voisimme priorisoida oman omaisuuden kasvattamisen ylimääräisten tavaroiden ostamisen sijaan. Tavaroita voi ostaa sijoitusten jälkeen ylijääneellä rahalla. Yrittäjänä voimme myös asettaa itsellemme painetta maksamalla ensin oman palkkamme ja vasta sitten miettimällä, että mistä kaikki loput kulut saadaan katettua. Paineen alla monesti keksimme uusia tapoja leikata joitain kuluja tai lisättyä myyntiä. (LÄHDE) Me emme tällöin myöskään stressaa turhaa henkilökohtaisen elämän rahatilanteesta.

 

 

Kommentoi