Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Moderni kehityskeskusteluKirjoittanut: Tony Kalliala - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Keke, kehari, kehis… Rakkaalla lapsella on monta nimeä!  Virallisemmalta nimeltään kehityskeskustelu on yksilöllisen johtamisen tärkeimpiä työkaluja. Seuraavassa esseessä otetaan katsaus nykyaikaisen kehityskeskustelun ominaispiirteisiin.

 

Onnistunut kehityskeskustelu

Kehityskeskustelut ovat olennainen osa nykyaikaista johtamista. Ne perustuvat valmentavaan johtamiseen, jossa esimiehen keskeinen tehtävä on alaistensa kehittäminen, kasvattaminen ja heidän auttamisensa saavuttamaan potentiaalinsa. Kehityskeskustelu ei ole pelkkää palautteenantoa, vaan se on vuoropuhelua esihenkilön ja alaisen välillä. Vaikka kehityskeskustelu on joskus tuomittu vanhanaikaiseksi, oikein toteutettuna se voi olla voimakas työkalu tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen. (Accountor 2023.)

Laadukkaan kehityskeskustelun tavoitteena on molempien osapuolien voitto. Työntekijät ovat yrityksen tärkein resurssi, ja heidän jatkuva kehittymisensä on avainasemassa yrityksen menestyksen ja työntekijän hyvinvoinnin kannalta. Keskusteluissa tulisi käydä läpi menneisyyttä, mutta pitää pääpaino on tulevaisuudessa. (Accountor 2023.) Useammassa lähteessä on mainittu suhteesta 20/80.

Hyvin toteutettu moderni kehityskeskustelu voi nostaa alisuorittajat oikealle tasolle, auttaa hyviä työntekijöitä kehittymään entisestään ja antaa tähtipelaajille mahdollisuuden loistaa parhaalla mahdollisella tavalla. (Accountor 2023.)

 

Modernin kehityskeskustelun check-list:

  1. Ole rohkea ja kunnioita yhteistä aikaa: Osoita arvostuksesi keskustelukumppania kohtaan olemalla aidosti läsnä. Pysähdy, kuuntele ja anna tilaa toiselle.
  2. Pysäytä kiire: Keskity hetkeen korvat höröllä – kuuntele tarkasti, mitä sinulle sanotaan. Kiire voi estää syvemmän ymmärryksen syntymisen.
  3. Reflektoi omaa tekemistäsi, mutta muista fokus: Kehityskeskustelussa on tilaa myös omalle itsereflektiolle. Samalla anna tiimiläisesi loistaa keskustelun parrasvaloissa.
  4. Älä päästä tiimiläisiäsi liian helpolla: Vaadi heitä valmistautumaan, jotta keskustelusta saadaan kaikki hyöty irti. Yhteinen aika on arvokasta – käytetään se viisaasti.
  5. Huomioi yksilölliset tarpeet ja toimintatyylit: Me olemme erilaisia, joten yksilölliset tarpeet ja luontevat toimintatyylit tulee huomioida. Keskustelut eivät aina etene samalla tavalla, ja se on ok.
  6. Älä pingota, mutta pysy asiassa: Rentous on hyvästä, mutta liika rentous voi viedä keskustelulta fokuksen. Tavoitteena on rakentava vuoropuhelu. (Accountor 2023.)

 

Yhteenveto

Kehityskeskustelut ovat kuin siemeniä, jotka kylvämme yhteistyön maaperään. Ne kantavat pitkään ja voivat kasvaa hedelmiksi. Parhaimmillaan ne eivät jää yksittäisiin hetkiin, vaan niitä voidaan sopivasti täydentää ja virkistää myös muissa kohtaamisissa.

Hyvä keskustelutaito ja syventyvä yhteistyö alaisen kanssa ovat avaimia onneen. Ne edistävät yhdessä ajattelun ja tuloksekkaan tiimityön toteutumista. Keskusteleminen on taito, jota kannattaa harjoitella. Kehityskeskustelut ovat loistavia oppimisen paikkoja, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Aito kuunteleminen ja aktiivinen valmentava ote ovat tärkeitä työkaluja ammattitaitoiselle esihenkilölle.

 

 

 

Kommentoi