Tampere
17 May, Friday
23° C

Proakatemian esseepankki

Miten olla paras



Kirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi jotkin ihmiset yltävät käsittämättömiin suorituksiin ja saavat tehtyä asia paremmin kuin toiset. Miten nämä ihmiset näyttäytyvät muidenkin silmissä menestyjiltä. Miksi he menestyvät vaikka toisillakin olisi sama tieto mutta he eivät. Olen pitkään pohtinut, miten muka ei menestyneitä ihmisiä ole enempää. Esimerkiksi Suomessa menestyneitä yrittäjiä ei mielestäni ole hirveästi. Toki olemme pieni maa, mutta esimerkiksi koulutukseen nähden täältä luulisi ponnistavan enemmän menestyjiä kuin muualta. Ja kyllä tällä hetkellä puhun henkilöistä, jotka ovat onnistuneet luomaan merkittävän uran ja ovat hyötyneet tästä taloudellisesti erittäin paljon ja ovat saaneet tehtyä itsestään taloudellisesti riippumattomia. Olisin voinut ottaa esimerkiksi myös urheilijan, mutta mielestäni tämä vertauskuva on huomattavasti lähempänä omaa ajatusmaailmaa, joten mennään sillä eteenpäin.

Tähän esseeseen olen lukenut kirjan Erik Bertrand Larssenin kirja Paras. Erik on henkinen valmentaja ja on koonnut teokseensa yli 20 vuoden opit siihen kuinka pystyt vaikuttamaan omiin valintoihin ja sitä kautta olemaan paras mahdollinen sinä. Kirjassa Erik kehottaa lukijaa katsomaan elämää uudesta näkökulmasta. Erik tuo esille, kuinka hän ajattelee, että jonakin päivänä hän kuolee, ja tämän takia haluaakin miettiä kysymyksiä; Olenko ylpeä elämästäni? Käytinkö sen niin hyvin kuin pystyin. Mielestäni nämä mietelauseet ovat erittäin hyviä, sillä en ainakaan itse vanhana ajatella, että en käyttänyt elämääni niin hyvin kuin mahdollista, enkä tarttunut niihin kaikkiin tilaisuuksiin, joita minulla oli. Tämä ajattelu tapa auttaa myös löytämään sen mitä sinä oikeasti haluat tehdä.

Erik on kirjannut kysymyksiä, joita hänen mielestään meidän tulisi pohtia huomattavasti useammin. Kysymykset ovat seuraavat:

  • Elänkö niin kuin haluaisin elää?
  • Olenko oikealla tiellä, oikealla paikalla elämässä?
  • Miten elämäni voisi olla tasapainoisempi?
  • Teenkö tosiaan parhaani töissä?
  • Teenkö tosiaan kaikkeni, jotta urheilu-urastani tulisi ihanteellinen?
  • Teenkö tosiaan kaiken voitavani, jotta pääsisin lähemmäksi tavoitettani ja haaveeni toteutumista?

Näiden erittäin hyvien kysymyksien lisäksi kirjassa pohditaan teetkö juuri sinä oikeita ratkaisuja päivän mittaan. Esimerkiksi päätätkö syödä terveellisen aamupalan, päätätkö mennä töiden jälkeen kuntoilemaan, jotta vireys tasosi pysyy yllä. Ja muita samankaltaisia pieniä valintoja. Ihminen on joka tapauksessa mukavuuden haluinen olento, jonka takia nämä pienet oikeat päätökset ja ponnistelut vaativat hyppäämistä pois omalta mukavuus alueelta. Muuten et voi olla paras mahdollinen sinä ja valitset aina huonomman ratkaisun. Kirjassa ohjeistetaan myös tekemään paljon itsetutkiskelua ja miettimään itseään ja omia tekojaan. Tämän kannattaa tehdä esimerkiksi positiivisten kysymysten kautta. Lopuksi jaan kirjasta erittäin hyvät vinkit mitä kannattaa tehdä ennen esimerkiksi tärkeää kokousta.

  • Hengitä syvään niin olo rauhoittuu
  • Työnnä rintakehää pari senttiä eteenpäin, niin tunnet olosi varmemmaksi
  • Kävele vakain ja päättäväisin askelin, se lisä itsevarmuutta
  • Kun hymyilet, mieliala kohenee
  • Istu, seiso tai kävele rennosti, niin olokin on rennompi
  • Tanssi niin tunnet itsesi onnellisemmaksi
  • Istu tai seiso hiukan etukumarassa, niin olet päättäväisempi
  • Seiso tukevasti, jalat harallaan, niin tunnet olevasi kovempi ja karskimpi

 

 

Lähteet: Larssen 2019 Bazar – Paras

Kommentoi