Tampere
22 Jun, Saturday
7° C

Proakatemian esseepankki

Mitä sinä haluat?Kirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Designing Your Life - Build the Perfect Career, Step by Step
Bill Burnett
Dave Evans
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mitä haluan tehdä?

Monet minut tunteva tietää, että olen paljon kamppaillut tulevaisuuteni kanssa. Mitä minä haluan tehdä, mitä minä osaan, mihin minusta on. Oppimissopimuksesta ja kehityskeskustelusta toiseen nostin esille huoleni tulevaisuuttani kohtaan. Proakatemialla kaikki toimivat todella tiiviisti yhdessä ja kuulet oikeastaan kaiken, mitä siellä tapahtuu. Toinen toistaan upeampia projekteja nousee esille ja ihmiset tuntuvat varmoilta omasta tulevaisuudestaan. Ainakin siltä se näytti minulle. Tämän takia säikähdin ja jopa hieman lamaannuin. Aloin tuntea olevani ainut, jolla ei ole minkään näköistä ajatusta omasta Proakatemian jälkeisestä ajasta.

 

En kuitenkaan pysähtynyt. Jatkoin ja jatkoin. Käytin paljon aikaa tutkiakseni itseäni, omia vahvuuksiani sekä heikkouksiani. Mietin, mikä minua motivoi ja mitä minä tykkään tehdä. Olin vaihdossa syksyllä 2019. Vaihdon aikana ymmärsin, että minua kohtaan asetetaan sieltä täältä tietynlaisia odotuksia ja paineita. Hollannissa yksin ollessani, sain aikaa miettiä, kuka todellisuudessa olen. Marraskuussa palattuani Suomeen pidin valmentajani kanssa kehityskeskustelun ja kerroin kuinka minusta tulee artistimanageri.

 

 

5 ohjetta oman unelman etsintään

On monia eri tapoja etsiä itseään ja löytää oma unelmien ammatti. Mutta kuinka minä löysin oman polkuni?

 

Ole utelias.Kierrä ja katsele ympärillesi. Ole valmis näkemään monet erilaiset mahdollisuudet ympärilläsi. (Bill Burnett & Dave Evans 2018)

 

Kokeile. Löytäessäsi erilaisia mahdollisuuksia, älä pelkää tarttua niihin. Istumalla ja pohtimalla, et tiedä sopiiko jokin sinulle. Ainoa oikea tapa on kokeilla. (Bill Burnett & Dave Evans 2018)

 

Rajaa. Kokeiltuasi jotakin, huomaat mitkä piirteet sinua siinä kiehtoivat ja mitkä taas eivät. Hyödynnä siis niitä piirteitä, joista pidit ja rajaa sen mukaan omia kiinnostuksenkohteitasi. (Bill Burnett & Dave Evans 2018)

 

Hyväksy prosessi. Oman tiensä löytäminen vie aikaa ja saattaa toisinaan turhautua. Sen takia tulee muistaa, että jokainen kokeilu on askel lähemmäs omaa unelmaasi. Virheet kuuluvat asiaan, eikä niiltä monikaan voi välttyä. (Bill Burnett & Dave Evans 2018)

 

Pyydä apua. Kukaan meistä ei ole yksin, eikä meidän kuulukaan olla. Uskalla hyödyntää ympärilläsi olevia ihmisiä (muista myös itse olla apuna, kun joku sitä tarvitsee). Harva meistä onnistuu saavuttamaan kaikkea haluamaansa yksin, joten on tärkeää löytää ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa unelmia voi saavuttaa. (Bill Burnett & Dave Evans 2018)

 

Millainen olen?

Omaa unelmaa etsiessä kaikista tärkeintä on se, kuka sinä olet. Älä rakenna itsellesi siis toisen unelmaa, vaan mieti oikeasti mitä sinä haluat. Tämän takia kannattaa aina pohtia millainen olet itse. Mitä teet tällä hetkellä? Millainen olet luonteeltasi, mikä sinua motivoi? Mitä tykkäät tehdä? (Bill Burnett & Dave Evans 2018 s.28)

 

Työnteko, mitä se on?

Pohdi vanhoja työpaikkojasi tai projektejasi, joita olet tehnyt. Miten olet ajautunut niihin ja mikä niissä on ollut hyvää tai ehkä huonoa. Mikä sinut saa tekemään jotakin työtä ja mitä työ oikeastaan merkitsee sinulle? (Bill Burnett & Dave Evans 2018 s.29)

 

Me kaikki teemme jatkuvasti jotakin. Ja jokainen tekemämme asia opettaa meille, jotakin itsestämme. Seuraavan kerran, kun teet jotakin (esimerkiksi töitä tai olet harrastuksesi parissa), pohdi saako se sinut energiseksi tai pystytkö sitoutumaan tekemääsi. Kannattaa myös miettiä saako tekemäsi asia sinut innostumaan. (Bill Burnett & Dave Evans 2018 s.53)

 

Missä näen itseni tulevaisuudessa?

Suunnittele tulevaisuutesi. Mielikuvaharjoitukset sopivat ainakin minun kaltaiselleni haaveilijalle. Mitä haluat, että sinulla on esimerkiksi kymmenen vuoden päästä tästä. Samalla kannattaa pohtia, miksi haluat nimenomaan niitä asioita. Seuraavaksi pohdi, kuinka saavutat haluamasi asiat kymmenen vuoden sisällä. Mikään ei tipahda meille itsestään taivaalta, joten meillä täytyy olla suunnitelma. Millaisia erilaisia pienemmän välin tavoitteita sinun esimerkiksi tulee asettaa itsellesi.

 

Suunnitelman rakennettuasi on aika toimia. Älä odota, vaan aloita heti.

 

Vielä loppuun tahdon antaa vinkin nykyisille ja uusille Proakatemialaisille: uskaltakaa kokeilla erilaisia juttuja. Ei kannata pelätä, jos oma suunta ja tulevaisuus ei ole selvillä. Kaikille teille se selviää, kun aika on oikea.

 

 

 

Lähteet:

Designing Your Life – Build the Perfect Career, Step by Step. Bill Burnett & Dave Evans. Vintage 2018.

Kommentoi