Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Mitä on pikamuoti?



Kirjoittanut: Sofia Lang - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

“Pikamuoti” on termi, jolle on useita erilaisia määritelmiä. Kuitenkin monissa määritelmissä korostuu tuotteiden halvat hinnat sekä niiden nopea tuottaminen, mallistojen vaihtuminen usein sekä tuotteiden huonolaatuisuus ja tavaran nopea kierto. Pikamuoti on maailmanlaajuinen teollisuudenala, joka on muuttanut tapaa, jolla ihmiset ostavat ja käyttävät vaatteita. Teollisuus on kasvanut hälyttävää vauhtia, ja vaatteiden tuotanto on kaksinkertaistunut vain viimeisen 15 vuoden aikana. Pikamuoti on tehnyt muodista helpommin lähestyttävää ja edullisempaa, mutta on merkittävä hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Tässä esseessä tutkin pikamuotiteollisuutta ja sen seurauksia. Miten voin välttää pikamuotia?

Pikamuotiyritykset käyttävät halpaa työvoimaa kehitysmaissa tuottaakseen vaatteita erittäin alhaisin kustannuksin. Näiden maiden työntekijät tekevät pitkiä työpäiviä alhaisella palkalla ja joutuvat vaarallisiin työoloihin. Pikamuoti on ympäristön kannalta ongelmallista. Oletko kiinnittänyt huomiota kuinka usein mallistot vaihtuvat? Massamuodin syklit eivät elä enää vuodenaikojen mukaan, uusia tuotteita tulee viikoittain. Joka viikko kauppoihin saapuu uusia tuotteita hyvin edullisin hinnoin. Vaatteen takaa löytyy paljon eri materiaaleja, runsaasti puhdasta vettä, kemikaaleja sekä käytettyä energiaa. Jokainen vaate on kulkenut pitkän matkan logistiikkaketjussa ennen, kun se on saapunut Suomeen. Jos vaatteen hinta on muutamia euroja, se ei voi olla vaatteen oikea hinta. Olen itse vaatekaupassa töissä, jossa tuotteet ovat hintavia, mutta ovat silti osa pikamuotiteollisuutta ja tulevat maailman toiselta puolelta massatuotantona. Aina siis hintakaan ei kerro koko totuutta.

Tekstiiliteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista, ja vaatteiden tuotanto aiheuttaa 10 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Tiesitkö, että 85% tekstiileistä päätyy kaatopaikalle tai sekajätteen mukana poltettavaksi? Muotiteollisuus tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kansainvälinen lentoliikenne ja meriliikenne yhteensä. Muotiteollisuus kuluttaa tämän lisäksi myös toiseksi eniten maailman vesivarantoja. Pikamuoti kannustaa kertakäyttöisyyden ja liiallisen kulutuksen kulttuuriin. Vaatteet on suunniteltu käytettäväksi muutaman kerran ja sitten heitettäväksi pois, mikä lisää kasvavaa tekstiilijäteongelmaa. Tämä lisää myös kuluttajien uudelleen ostamista, kun tuote on rikkoutunut jo muutaman käyttökerran jälkeen. Kierre on siis loputon.

Pikamuodille on kuitenkin vaihtoehtoja, jotka asettavat etusijalle kestävyyden, eettisen tuotannon ja tietoisen kulutuksen. Kestävä muoti on liike, joka kannattaa ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisempaa lähestymistapaa muodin tuotantoon ja kulutukseen. Hidas muoti, joka korostaa laatua määrän sijaan, on toinen lähestymistapa, joka keskittyy luomaan ajattomia ja kestäviä vaatteita, jotka on tehty kestämään. Näiden vaihtoehtojen tavoitteena on luoda kestävämpi ja eettisempi muotiteollisuus, joka vähentää pikamuodin negatiivisia vaikutuksia. Myös sinä voit vaikuttaa ostotottumuksiisi. Tiedän, että opiskelijana on helppo tyytyä halpaan pikamuotiin, kun rahat ovat muutenkin tiukassa. Niinpä kokosin sinullekin muutaman hyvän vinkin jatkoa ajatellen:

– Kaikkein ekologisemmat vaatteet ovat ne, jotka jo omistat. Shoppaile ensiksi omassa vaatekaapissasi. Kerää joskus kaikki vaatteesi esille. Teet varmasti todellisia löytöjä. Monet vaatekaappisi perähyllylle unohtuneet puserot ja housut ovatkin mitä ihanimmat päälläsi.

– Kun hankit vaatteita, mieti miten ne sopivat muiden vaatteittesi kanssa. Kapselivaatekaapin idea on hyvä ja käyttökelpoinen. Netistä löydät ohjeet ja mallivaatekaappeja.

– Vaihda vaatteita ystäviesi kanssa. Yleensä olemme vain kyllästyneitä vanhoihin vaatteisiimme.

– Huolla vaatteitasi hyvin. Näin ne kestävät pidempään. Hyvin huollettu vaate on kaunis päällä koko vaatteen elinkaaren ajan.

– Korjaa vaatteesi itse. Haalarimerkkien ompelu on tullut monelle tutuksi, joten hyödynnä taidot ja korjaa ratkenneet saumat tai irronnut nappi itse. Riittää että omistat neulan, lankaa ja sakset.

Jatkossa toivon, että juuri sinä mietit vaatteita ostaessa, tarvitko sitä oikeasti ja haluatko tukea pikamuotia ja massatuotantoa. Pikamuotiteollisuus on edistänyt työvoiman hyväksikäyttöä, ympäristön pilaantumista ja liiallista kulutusta. Kielteisistä vaikutuksista huolimatta teollisuus jatkaa kasvuaan, ja muotiteollisuuden on ryhdyttävä toimiin näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Kuluttajien on tärkeää olla tietoisia muotivalinnoistaan ja tukea kestäviä ja eettisiä vaihtoehtoja. Vain siten voimme luoda vastuullisemman muotiteollisuuden, joka asettaa ihmiset ja ympäristön etusijalle.

 

Lähteet:

Muotilaki. (2019). Pikamuodin todelliset kustannukset. Viitattu 28.4.2023.

https://www.thefashionlaw.com/home/the-real-cost-of-fast-fashion

YK:n ympäristöohjelma. (2018). Tietosivu: Kestävä muoti. Viitattu 28.4.2023.

https://www.unenvironment.org/resources/factsheet/sustainable-fashion

Helecleaner.com 24.11.2021 Pikamuoti; Mitä se on ja miksi se on huono asia? Blogi. Viitattu 28.4.2023. https://helecleaner.com/pikamuoti-mita-se-on/

Kommentoi