Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Mitä mieltä olla bitcoinista?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä melkoinen megatrendi, mutta mitä mieltä esimerkiksi bitcoinista pitäisi olla? Nyt kun valtamedia on hypännyt bitcoin hype junaan, niin tämä maailman tunnetuin kryptovaluutta on noussut lähes jokaisen huulille. Suurin osa bitcoiniin kohdistuvasta kiinnostuksesta ei johdu sen uraa uurtavasta teknologiasta ja mahdollisuuksista, vaan sen markkina-arvon ennennäkemättömän suuresta kasvusta.

Vielä 10. syyskuuta 2017 Bitcoinin markkinarvo oli 4 122.94 €, mutta kolme kuukautta myöhemmin 9. joulukuuta sen arvo oli noussut jo 15 178.20 €: n. Tällaista äkillistä arvonnousua ei näe liian usein, joten se houkuttaa ympärilleen myös paljon ihmettelijöitä. Oleellista sijoitustilanteessa tilanteessa on ymmärtää mistä Bitcoinin arvonnousu syntyy. Kryptovaluuttojen arvon ei määrity samalla tapaa, kuin esimerkiksi pörssiosakkeiden. Bitcoinilla ei ole luonnollista laskennallista arvoa, vaan sen arvo perustuu siihen mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä. Nyt kun bitcoin on jo kuukausien ajan lyönyt uusia AHT (All Time High) lukemia, niin sen herättämä huomio on houkutellut mukaan suuren määrän uusia rahan kiilto silmissä juoksevia sijoittajia. Uusilla sijoittajilla on mielessään tämä raju arvonnousu, sekä valtamedioissa pyörivät ennusteet Bitcoinin tulevaisuuden arvosta, joten on luonnollista olla kiinnostunut ja haluta osansa tästä loputtomalta vaikuttavasta rahakasasta. Tätä uuden ajan kultakuumetta siivittää vielä meille ihmisille tyypillinen FOMO (Fear Of Missing Out) oireyhtymä. Se tunne, että jäät paitsi tästä pelottaa ihmisiä enemmän, kuin että menettäisit rahasi. Tai ainakin siltä se pitkälti tällä hetkellä näyttää.

Nyt kun kryptovaluutat ovat avanneet rajansa uusille ihmisille ovat mukaan astuneet myös pörssimaailmasta tutut big spenderit, eli pelätyt isot pojat. Sijoitusyhtiöt, joilla kapitaalia riittää haitaksi asti, ovat laittaneet nyt isot rattaat pyörimään. Wall Streetin väki onkin lähtenyt kryptomarkkinoille pakaten mukaansa rahoitusmaailmasta ennestään tutut johdannaiset. Jo ennestään tähän todella TODELLA spekulatiiviseen sijoitukseen on nyt tuotu esimerkiksi futuureja joilla voi olla ennalta-arvaamattomia vaikutuksia bitcoinin arvoon.

Sen lisäksi, että bitcoinin arvonvaihtelu on ollut järisyttävän suurta eikä kukaan osaa varmuudella sanoa mihin se on matkalla, niin bitcoinien omistus on varsin keskittynyttä. Joidenkin arvioiden mukaan 40 % kaikista markkinoilla olevista bitcoineista on jakautunut vain noin 1000 henkilölle. Nämä bitcoinien suuromistajat, eli valaat (Whale), omistavat siis huomattavan suuren osan kaikista pelilaudan nappuloista ja heidän toimillaan on valtavan suuri merkitys bitcoinin arvoon.

Aika näyttää mitä bitcoinille tulee loppujen lopuksi käymään, mutta se on varmaa, että tulemme kuulemaan siitä ihan kyllästymiseemme asti, olimme sitten mukana siinä tai emme.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-08/the-bitcoin-whales-1-000-people-who-own-40-percent-of-the-market

http://www.businessinsider.com/bitcoin-prediction-price-soars-to-60000-before-crashing-to-1000-2017-12?r=US&IR=T&IR=T

https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/historical-data/?start=20170910&end=20171210

 

Blogi on julkaistu Totalin Blogissa: http://pieceoftotal.blogspot.fi/2017/12/mita-mielta-olla-bitcoinista.html

Aihetunnisteet:
Kommentoi