Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Mitä koronapandemian jälkeen?



Kirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen pitkään ollut keskittymättä suuremmin tämän hetkiseen pandemiaan, vaikka joitain kysymyksiä se on herättänyt. Esimerkiksi; Mistä kaikki sai alkunsa? Mitä asialle oikeasti voi tehdä? Ja miten talous voitaisiin elvyttää mahdollisimman pian? Törmäsin Bookbeatissa kirjaan nimeltä, Mitä koronapandemian jälkeen – Risto Isomäki, 2020. Luin kirjan johdannon, josta selvisi, että Risto on työskennellyt erittäin paljon epidemioiden parissa. Täten päätin lukea kirjan avatakseni kyseistä aihetta hieman itselleni ja kirjoittaa tämän esseen.

Teoria mihin itsekin uskon

Teorian mukaan korovirukset ovat nimenomaan lähtöisin eläimistä, ja edeltävät epidemiat SARS ja MERS olivat myös lähtöisin eläimistä. SARS:in uskotaan kehittyvän ruokatoreilla ja MERSI:in levittäytyneen lepakoiden mukana lähi-itään jossa tänäkin päivänä virus tarttuu kameleista ihmiseen.

Useat testin ja kokeet todistavan sen, että erilaisia koronaviruksia on löydetty eläimistä, joita ruokatoreilla myydään. Kirjassa käydään läpi sitä, kuinka eläimiä pidetään ahtaissa oloissa, ja hygienia ei ole parhaimmasta päästä. Tämä on edesauttanut sitä, että eri eläinten viruksia on päässyt leviämään toisiin eläimiin ulosteen, yskösten, hengityksen ja aivastuksille. Kirjassa myös kuvaillaan tilannetta, jolloin eläimiä teurastettiin suoraan toreilla, ennen kuin ne lähtivät eteenpäin. Tämäkin mielestäni jo havainnollistaa erittäin hyvin miten huono hygienia toreilla on ollut ja miten virukset ovat päässeet rauhassa kehittymään ruokatoreilla. En ole itse ikinä käynyt kyseisillä ruokatoreilla, mutta voin vain kuvitella kuinka ahtaasti eläimet siellä ovat. Villieläimiä on myös ruvettu kasvattamaan kotitiloilla muiden eläinten lähellä. Tätä voisi verrata suomessa tapahtuvaan turkistehtailuun. Ja siihen kuinka ahtaasti taas nämä eläimet ovat. Kirjassa avataan myös sitä, kuinka tälläkin hetkellä esimerkiksi sikalat ja kanalat ovat joissain paikoissa erittäin ahtaita, ja tämän takia kyseiset eläimet ovat usein liitetty epidemioihin.

Näin ollen teorian mukaan myös COVID-19 virus on päässyt kehittymään rauhassa ruokatorilla Wuhanissa. On myös olemassa muita teorioita, joiden mukaan virus on peräisin esimerkiksi bioaselaboratoriosta tai erään venäläisen teorian mukaan Marsista.

Mihin Pandemia on meidät vienyt?

Monet ihmiset joutuivat eristäytymään koteihinsa, ja työskentelemään kotoa käsin, myös opiskelijat joutuvat tekemään kaiken kotoa ja muutkin koululaiset laitettiin etäopiskeluun. Etätyöskentely on toki myös opettanut paljon uusia taitoja. Esimerkiksi juurikin sen, mitä kaikkea voi esimerkiksi etänä tehdä ja minkä laista se on. Tiimissämme esimerkiksi olemme suoriutuneet erittäin hyvin etätyöskentelystä ja muistakin koronan aiheuttamista ongelmista. Uskon myös, että ilmastomme hyötyy edes jonkin verran vallitsevasta tilanteesta, sillä liikennöintiä ja matkustamista on rajoitettu huomattavasti.

Nämä asiat ei kuitenkaan pois sulje sitä tosi asiaa, että tällä hetkellä virukseen on kuollut jo yli satatuhatta ihmistä, monet ovat eristyksissä kotonaan, eikä heillä ole mahdollisuutta tavata lähimmäisiään. Eikä sitä, että kyseinen pandemia on aiheuttanut lamaa ja monet yritykset joutuvat maailmalla sekä myös suomessa lopettamaan toimintansa pandemian takia.

Ja vielä useammat ihmiset joutuvat läpi käymään vaikean sairauden. Myös paljon juhlia on jouduttu perumaan. Viruksen aiheuttama pandemia on myös lisännyt työttömyyttä, sekä monen yksityisen ihmisen talous on vaikeuksissa pandemian takia.

Olisiko tätä voitu estää?

Mielestäni kyllä ja kirjassakin on annettu esimerkki, miten tämä olisi voitu ehkä välttämään. Mutta oliko ihminen liian ahne estääkseen nämä ongelmat. Kirjan mukaan, jos kiinalaisia lääkäreitä ei olisi vaiennettu ensimmäisen SARS viruksen ilmestyttyä, jolloin he yrittivät varoittaa maailmaa ja kiinaa ruokatoreista, jotka olivat kuin koti viruksille, niin tätä ei olisi välttämättä tapahtunut. Jos Kiina olisi edes rajoittanut ruokatorien toimintaa, ja asettanut joitain säädöksiä ruokatorille niin viruksia varmastikin olisi ollut huomattavasti vähemmän, ja eivät olisi päässeet kehittymään niin helposti. Kirjassa kerrotaan, kuinka Kiina kaikesta huolimatta on viimeinkin ryhtynyt toimenpiteisiin tämän asiaa kannalta. Sillä tammikuussa Kiina sulki ruokatorit väliaikaisesti, ja helmikuussa Kiinassa säädettiin laki, joka kieltää pysyvästi villieläinten myymisen ja käyttämisen ruuaksi.

Tämä on mielestäni muutenkin hyvä päätös kuin vain viruksien kannalta, sillä uskon että luonto palaa alkuperäiseen tasapainoon Aasiassa. Toki pitkään on ollut myös salametsästämistä, joten miksi sitä ei jatkossakin harrastettaisi. Joka tapauksessa laki on iso ensiaskel. Toki kyseisen lain valvominen vaatii varmasti myös paljon työtä. Kirjassa kerrotaan, kuinka brittilehtien kirjeenvaihtajien mukaan toreilla vieläkin myydään villieläimiä laista huolimatta.

Miten tästä noustaan?

Tämä on mielestäni vaikea kysymys. Omasta mielestäni tästä voidaan nousta tukemalla toisiamme. Ja kehittämällä uusia tapoja ylläpitää elintasoa ja luoda työpaikkoja. Tähän tarvitaan mielestäni juurikin uutta yrittäjyyttä, ja uusia ideoita. Haluaisin että luettuasi tämän esseen, kommentoisit omia mielipiteitäsi, miten voisimme päästä tästä eteenpäin.

 

 

 

 

 

Lähde:

Mitä koronapandemian jälkeen – Risto Isomäki, 2020

Kommentit
  • Marko Mahkonen

    Kuuntelin kirjan juuri ja täytyy myöntää olevani vaikuttunut Isomäen kiihkottoman asiallisesta tyylistä. Hain nopeasti muiden asiantuntijoiden kommentteja, mutta en vielä löytänyt. Olisi mukava tietää onko Isomäen tulkinnat ja pohdinnat ratkaisuista yleisen tieteellisen mielipiteen mukaisia? Mutta kysymykseesi – näkisin kaikin tavoin, ettei paluuta entiseen ole. Kysymykset ilmansaasteista ja lihantuotannosta eivät pelkästään koske pandemioita ja vaan maapallon hyvinvointia ihan yleisesti. Valittamisen sijaan huomion olisi käännyttävä siihen, mikä on kestävää tulevaisuuden kannalta ja miten toimimme siinä tulevaisuudessa. Uusien palveluiden, tuotteiden ja ratkaisujen tekijät ja keksijät ovat avainasemassa ja ovat tulevan menestyksensä ansainneet.

    19.10.2020
Kommentoi