Tampere
24 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Minustako muka menestynyt?Kirjoittanut: Miko Anttila - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rich Dad Poor Dad
Robert Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Minustako muka menestynyt?

 

Rich Dad Poor Dad- kirjan kirjoittanut Robert T. Kiyosaki, on menestynyt liikemies, jonka polku menestykseen on ollut mielenkiintoinen ja opettava. Hänen jalanjäljissään, tämän kirjan myötä, on monet ihan tavalliset ihmiset parantaneet taloudellista ajattelua ja -tilannettaan. Kiyosaki on kirjassaan tiivistänyt oppinsa kymmeneen ohjeeseen, joiden avulla lukija voi saavuttaa unelmansa.


Kuulun kirjan kohderyhmään kuin kitara Juha Tapion syliin. Huomasin sen aivan ensimmäisistä lauseista. Kirjan alusta, ihan viimeisiin sanoihin saakka, olin innoissani kaikesta mitä kuulin. Tarinan kautta kerrottuna tylsä betoninharmaa bisneskin voi olla mielenkiintoista. Olen itse helposti innostuvaa sorttia, mutta innostuksen ylläpito välillä tuottaa ongelmia. Itselleni herää kysymyksiä, aina projektin päästyä alkuhuuman ylitse, jotka saavat itseluottamukseni laskemaan ja innostukseni hälvenemään. ”Miks kukaan tykkäisi ideastani?”, ”Miks mä voisin onnistua tässä?”, ”On tässä kuitenkin aukkoja vielä mihin idea voi joskus kaatua.”. Tämän tyyliset kysymykset nousevat pintaan alkuinnostuksen laskettua. Kirjan kuunneltuani uskon, että sain ainakin uusia työkaluja, joilla tulen parantamaan omaa suoriutumistani.

 

 

 

OHJEITA:

 

1.  LÖYDÄ HYVÄ SYY!

 

Olemme varmasti kaikki olleet siinä tilanteessa, että olemme halunneet jotain, mutta työ sen saavuttamiseksi, tuntuu liian isolta. Siinä tilanteessa usein päädymme unohtamaan haluamamme asian ja keskitymme, joko suremaan tai seuraavaan asiaan. Nämä on tilanteita joissa työtä on ollut liikaa suhteessa palkintoon.

 

Olemme mukavuuden haluisia olentoja, jotka liian suuren haasteen edessä usein sanovat sopimuksensa irti ja kokeilee jotain muuta. Kiyosaki ei kuitenkaan sano, että tuosta ominaisuudesta pitäisi päästää irti, vaan syventää syytä miksi haluat päästä tavoitteeseen. Jos hyvän syyn löytää tekemiselle, tekeminen helpottuu.

 

2.  PÄÄTÄ JOKA PÄIVÄ!

 

Helpoin esimerkki päätöksen teosta päivittäin on kuntosalilla käynti. Illalla nukkumaan mennessä usein ajattelen, että aamulla menen kuntosalille hirveällä energialla ja treenaan kovempaa kuin koskaan. Välillä siinä onnistunkin hyvin ja saan raahattua itseni kuntosalille, jolloin päiväni alkaa hienosti. MUTTA. Usein kuitenkin löydän itseni torkuttamasta herätyskelloa ja keksimässä syitä miksi ei olekaan hyvä hetki mennä kuntoilemaan. Minulla pitää tehdä päätös kuntosalille lähtemisestä jokaikinen kerta.

 

Robert kuitenkin kertoo kirjassaan päätöksen teosta bisnes-elämän menestymiseen liittyen, mutta se on suoraan verrattavissa jokaiseen asiaan, jossa haluaa menestyä. Ihmisen ollessa ajatteleva, empaattinen ja tunteisiin vetoava nisäkäs, jokainen aamu ei voi olla yhtä hyvä ja täynnä innostusta. Siksi aina täytyy päättää uudestaan, että on valmis tekemään vaadittavan työn, jotta voi saavuttaa menestyksen.

 

3.  MAKSA ITSELLESI ENSIN

 

Kiyosakin mukaan tämä on tehokas ajattelumalli jota harva toteuttaa. Hän kertoo rikkaasta isästään, joka palkan saatuaan aina maksoi itselle ensin ja sitten vasta jäi ihmettelemään, että miten saa maksettua pakolliset menot, kuten lainanlyhennykset tai vuokrat.

 

Tämä ohje on suoraan sitä vastaan, mitä minulle on opetettu.

 

Tämä ohje perustuu ensimmäiseen ohjeeseen, joka on ”löydä hyvä syy”. Maksettua itsellesi, jos rahat eivät riitä pakollisten kulujen kattamiseen, motivaatio hankkia rahaa lisää on suurempi. On helpompaa sanoa omille tarpeille ja haluille ei, kuin velan perijälle.

 

4.  NEED FOR HEROES

 

Kiyosaki oppi rikkaalta isältään että kaikki tarvitsevat sankareita. Jonkun henkilön kykyjen tai elämäntapojen ihaileminen auttaa kasvattamaan nälkää saavuttaa itsekin jotain. Menestyneiden ihmisten tapojen ja oppien tutkiminen antaa työkaluja joilla voi välttää epäonnistumista ja tuskaa matkalla menestykseen. Miksi keksiä pyörä uudestaan?

 

Maailmassa, jossa tiedon hankkiminen on päivä päivältä helpompaa, kannattaa ottaa selvää siitä, miten asettamaasi tavoitteeseen on päästy aikasemmin. Jos tavoitteesi on olla maailman paras nyrkkeilijä – opi parhaalta nyrkkeilijältä. Jos tavoitteesi on olla liike-elämässä menestynyt – opi liike-elämässä menestyneiltä.

 

5.  ANNA, SAA!

 

Rikas isä opetti Kiyosakille, että kun annat, saat. Tämä ei tarkoita sitä, että rahaa tulisi antaa kaikille sitä pyytäville. Rikas isä käytti esimerkkinä myyntiä. Jos haluat onnistua myynnissä, auta muita myymään. Opettaminen on iso osa oppimista. Se, että kerrot jollekin muulle kuinka onnistua, opettaa itseäsi onnistumaan.

 

 

 

Kuinka viedä käytäntöön? (pohdintaa)

 

Kirjojen lukeminen ja niistä uusien asioiden löytäminen ei pelkästään riitä. Jotta hyödymme lukemisesta, meidän tulee toteuttaa oppimiamme asioita. Tässäkin kirjassa on kuitenkin monta erilaista ohjetta, joten niiden kaikkien sisäistäminen yhdenaikaisesti ei välttämättä ole helppoa.

 

Ensimmäisestä ohjeesta on kuitenkin hyvä aloittaa. Omien haaveiden ja tavoitteiden suunnittelu on hyvin tärkeää. Tavoitteita ja unelmia voi olla helppo listata, mutta niiden kanssa tulee olla kriittinen. Voisin kuvitella, että monella on unelmana olla rikas tai menestynyt. Jotta löytää perimmäisen syyn näihin unelmiin, kannattaa kyseenalaistaa unelmat ja miettiä, että miksi sitä haluaa. Mitä tunnetta mahdollisesti sillä unelmalla jahtaa? Kun tunteen löytää, sitä voi käyttää voimavarana niissä hetkissä kun ei meinaa jaksaa jatkaa.

 

Päätös, että pyrkii suoriutumaan jokaisesta päivästä paremmin kun eilisestä. Aamut ovat monesti kaikista vaikeimpia. Eilisen reflektointi ja tavoitteiden asettaminen päivälle voi helpottaa päätöksentekoa. Turhan isojen tavoitteiden asettaminen saattaa lannistaa. Hyviä tavoitteita päivälle voi olla semmoset tavoitteet, joiden eteen pitää tehdä vähän töitä, mutta eivät ole mahdottomia.

 

Kolmannen ohjeen käytäntöön vieminen ei olekaan niin yksiselitteistä. Se että asettaa itsensä liian vaikeaan tilanteeseen laskujen kanssa, ei ole välttämättä oikea ratkaisu. Pienen paineen alla monesti kuitenkin toimimme parhaiten. Sopiva määrä painetta laittaa liikkeelle mutta ei luo ylitsepääsemättömyyden tunnetta.

 

Päivittäinen oppiminen kasvattaa nälkää. Uuden oppiminen ja opitun käytäntöön vieminen on palkitseva kokemus. Kun omat tavoitteet ja unelmat ovat selvillä, kannattaa alkaa miettimään reittiä sinne. Miten voisin saavuttaa unelmani? Usein unelmat on jotain, mitä joku muu on jo joskus saavuttanut. Silloin kannattaa etsiä heidät käsiin, joko kirjan, leffan tai vaikka podcast:n muodossa. Opi niiltä kenellä on enemmän kokemusta.

 

Antaminen ja saaminen kulkevat käsikkäin. Se on helpointa todeta auttamalla kaveria, kun se apua tarvitsee. Pyyteetön auttaminen tulee takaisin. Nostetaan ihmisiä ympärillämme, ja noustaan mukana.

Kommentit
  • Micaela Erola

    Viisi steppiä mitkä olit listannut, olivat niin hyviä, että kirjoitin ne kaikki pajavihkooni oikein ajatuksella ylös. 1. Löydä hyvä syy 2. Päätä joka päivä 3. Maksa itsellesi ensin 4. Need for heroes 5. Anna, saa. Kun kirjoitin näitä vaiheita ylös, koitin samalla keksiä joka vaiheesta itselleni edes yhtä esimerkkiä elämästäni. Joihinkin vaiheisiin se oli helpompi keksiä, joihinkin vaikeampi. Salilla käynti esimerkkisi oli hyvä kohtaan kaksi, tunnistan siitä itseni vähän liiankin hyvin. Mielestäni pohdintasi oli onnistunut, sillä se sai minutkin pohtimaan asioita. Ainiin ja lainaa mulle joskus toi kirja! 🙂

    12.2.2021
Kommentoi