Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Minusta tulee yrittäjä – Oman suunnan löytäminen viimeisenä vuonna



Kirjoittanut: Noora Hyttinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Good to Great
Jim Collins
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Valmistuminen siintää jo horisontissa, kun tiimimme Saawa, on kääntymässä viimeiselle suoralle yhteisessä matkassamme Proakatemian katon alla. Päässämme pyörivät opinnäytetyöt, opintojen viimeistely ja Final Camp, mutta ennen kaikkea mietimme tulevaisuutta ja työelämää. Kysymyksiä herää tulevaisuudensuunnitelmista, omasta osaamisestamme ja rohkeudesta tavoitella suuria unelmia. Murroskohta jokaisen meidän elämässä on käsin kosketeltavissa.

 

Kevät ja kesä

Omat tulevaisuuden haaveet ja tavoitteet kirkastuivat kevään ja kesän aikana, kun ensimmäisen kerran Akatemian aikana pysähdyin aloilleen. Uupumuksen ja jatkuvan väsymyksen seasta alkoi löytymään sanoja, joihin tarttua. Identiteettikriiseilyn ja hukassa olemisen sijaan kysymyksiin alkoi löytymään vastauksia, kun oli riittävästi aikaa ajatella. Pysähtyä, hengähtää ja ajatella.

Kevään lopussa oli Tiimimestareiden lähikerta, johon matkustimme tutulla kokoonpanolla kahden hengen voimin. Normaalia pidempi ajomatka ja huonekavereina oleminen antoi aiempaa enemmän tilaa jakaa omia ajatuksia työelämästä, maailmasta, unelmista ja omista kokemuksista. Molempia yhdisti into ihmisiä, kasvua ja valmentamista kohtaan. Puoliksi huumorilla heitetty ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta saikin innostusta ja tuulta alleen, kun syntyi yhteinen kipinä muutokseen. Molempien yhteinen turhautuminen työelämän tilaan ja tulevaisuuden näkymiin sai aikaan jaetun halun olla tekemässä muutosta inhimillisemmän ja kestävämmän työelämän eteen.

Ajatuksen myötä molemmilla oli tilaa jakaa omia kokemuksiaan, patoutumiaan ja turhautumisiaan työelämästä, jonka avulla yhdessä asioiden pallottelu tuntui puhdistavalta, kun ajatuksen kulkua pystyttiin jakamaan toisilleen ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Turhautumisen ja huolestumisen seasta alkoi ajan kanssa nousemaan innostusta ja intohimoa.

Ajan kanssa muotoutui idea yritysvalmentamisesta, jonka avulla yhdistämme intohimomme yhteen. Mietimme ideaa ja intohimoamme tarkemmin Jim Collinsin siilikonseptin pohjalta. Siilikonsepti rakentuu kolmen keskeisen kysymyksen ympärille (Collins 2001). Parhaimmillaan yritys pystyy vastaamaan selkeästi näihin kolmeen kysymykseen ja onnistuu pitäytymään niiden leikkauspisteessä.

  1. Mistä olemme innostuneita?
  2. Missä voimme olla maailman parhaita?
  3. Mikä vaikuttaa taloudelliseen tulokseemme?

KUVA 1. Siilikonsepti (mukaillen lähteestä Collins 2001).

Tässä alkutaipaleella kysymyksiin miettimämme vastaukset:

  1. Ihmiset
    Kasvu ja oppiminen
    Muiden auttaminen ja ihmisten onnellisuus
    Kehittäminen ja muutos
  2. Suomalaisen työelämän kehittäjinä
    Kestävän kasvun tukena yrityksille
    Muutoksen tekijöinä
    Dialogin tuojina osaksi työelämää
  1. Henkilöstön tyytyväisyys ja sitoutuneisuus
    Kilpailuetu
    Tuottavuuden nousu
    Kasvava liikevaihto
    Asiakastyytyväisyys

Näiden ajatusten jakamisen pohjalta muodostui lopullinen jaettu ajatus siitä, että haluamme auttaa yritysvalmennuksilla yrityksiä rakentamaan ja kehittämään kestäviä yrityskulttuureja. Kesän aikana syvennyimme yrityskulttuurien maailman entistä enemmän, sparrailimme ja ihmettelimme yhdessä. Ideaa alettiin konkretisoimaan oikeaksi yritykseksi, ja tavoitteeksi asetettiin yrityksen perustaminen vuoden 2023 loppuun mennessä. Konkretisoinnin apuna toimivat erilaiset työkalut business model canvaksesta brändikirjekuoreen ja SWOT-analyysiin.

 

Syksy

Syksyn aikana ajatukset tulevasta ovat kehittyneet, ja usko yhteiseen tekemiseen ja yrityksen tulevaisuuteen ovat vahvistuneet. Johdonmukainen tekeminen on ottanut tilaa sparrailun ja yhdessä ajattelun oheen, kun aikataulut, tavoitteet sekä liiketoimintasuunnitelma on otettu paremmin tekemiseen mukaan. Ulkopuoliset ajatukset ja kehitysideat on otettu avoimin mielin vastaan, ja muiden ihmisten innostus on vahvistanut motivaatiota tekemiseen entisestään.

Omat Proakatemia opit ovat konkretisoituneet liiketoiminnan aloittamisessa, kun oma ymmärrys ja osaaminen on tullut näkyvämmäksi. Oman yrityksen laskelmien teko, sopimusasioiden selvittely tai liiketoiminnan tavoitteiden asettaminen seuraavalle viidelle vuodelle ei enää pelota, vaan aiheuttaa entistä enemmän intoa tulevaisuutta kohtaan. Merkityksellisyyden tunne ja mahdollisuus luoda omannäköinen tulevaisuus synnyttää motivaatiota enemmän kuin koskaan. Vaikka yrittäjyyden polku ei tulekaan olemaan helppo tai kivetön, on mahtavaa tietää, että ohjakset omasta elämästä on vahvasti omissa käsissä virran mukana ajelehtimisen sijaan.

 

Loppusanat

Lopuksi haluan jakaa rohkaisevan viestin kaikille, jotka tätä lukevat: Jos tunnet olevasi hukassa, älä pelkää pysähtyä hetkeksi. Joskus hukassa oleminen voi olla tarpeellista, että vastaukset tuntuvat oikeasti merkityksellisiltä. Kun annat itsellesi luvan hengittää ja miettiä, maailma voi avautua uudella tavalla. Saattaa jopa käydä niin, että löydät intohimosi ja unelmasi lähempää kuin uskalsit kuvitella. Jos asiat olisivat keväällä Proakatemian apuvalmentajana toimimisen jälkeen edenneet niin kuin alun perin olin suunnitellut, olisin löytänyt itseni todennäköisesti jostakin yrityksestä, työskennellen HR-harjoittelijana. Silloin en uskonut, että yrittäjyys voisi olla minulle vaihtoehto. Mutta kun eteeni tuli pakollinen pysähtyminen, löysin intohimoni ja unelmani aivan odottamatta. Nyt tiedän. Minusta tulee yrittäjä.

 

Lähteet:
Collins, J. 2001. Good to Great.

Kommentoi