Tampere
23 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Minä, yhteisö ja englantiKirjoittanut: Oona Salo - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Minä, yhteisö ja englanti

 

Uskokaa tai älkää, mutta olen aloittanut englannin opiskelun jo ensimmäisellä luokalla. Kuitenkin tuolloin englanti kiinnosti minua, ja muistaakseni pärjäsin hyvin. Kuitenkin vähitellen englanti ei enää kiinnostanut, ja siitä olen nykyään harmissaan. Yläasteen ja lukion kamppailin englannin kanssa todella paljon, ja jopa silloin jäi sellainen olo, etten ikinä halua englantia käyttää. Kuitenkin saan kiittää Proakatemiaa, koska nykyään englantia tulee jokainen päivä vastaan. Proakatemia on rohkaissut minua englannin kanssa, ja mielestäni olen kehittynyt siinä paljon erilaisten kahvipöytä keskusteluissa sekä projekteissa.

 

Datatiimi

Sain tänä vuonna edustaa datapäällikkönä Proakatemiaa, ja pääsin kokoamaan itselleni tiimin tueksi. Minua jännitti todella paljon, kun hakemuksia tuli myös englanniksi. Siinä kohtaa kuitenkin ajattelin, että nyt on paikka haastaa itsensä. Niin myös kävi, ja datatiimistäkin tuli kaksikielinen tiimi. Koen, että se on ollut suurin askel elämässäni englannin kanssa. Jokainen viikko pidimme kokouksia, joissa kielenä oli suomi tai englanti.

Datatiimi on kuitenkin kehittynyt englannin suhteen tänä vuonna, koska ilmeisesti ensimmäistä kertaa mukana on ollut englantilaisia. Toivottavasti jatkon suhteen kaksikielisyys kehittyy, ja englantilaisia hakee mukaan enemmän.

Jory

Joryssa kielenä on toiminut suomi ja englanti. Välillä kokonaan englanti. Kuitenkin olemme saaneet asiat hoidettua todella hyvin, ja itsekin välillä kirjoittanut jopa muistiinpanoja englanniksi. Proakatemian avoimuus on myös suuri, koska jos en ole ymmärtänyt asioita englanniksi, niin olen heti kysynyt, että saisinko saman myös suomeksi. Ja aina olen saanut.

 

Yhteisö

Muistan, kun kuulin, että Proakatemian yhteisöstä tulee vahvemmin kaksikielinen. Aluksi idea pelotti minua, koska en tiennyt kuinka tulisin pärjäämään. Mutta näin vuoden jälkeen koen, että on ollut todella hienoa, että olen päässyt tekemään asioita eri kielisten ihmisten kanssa. Ikinä minua ei ole kiusattu Proakatemialla englannin suhteen, vaan tsempattu.

Toimin tänä vuonna tuutorina pääsääntöisesti suomenkielisille, mutta kuitenkin kävimme koko pinkkuyhteisön kanssa tapahtumissa, joten kielenä toimi myös englanti. Tuutoroinnin avulla sain yhteisön tukea englantiin, ja moni myös tsemppasi minua siinä, joka on ollut minulle iso asia. Näin olen päässyt hyvin yhteisöön mukaan, niin suomi puolella kuin englanti puolella. Muistan elävästi, kuinka eräs pinkku joskus sanoi minulle, että uskalla vain puhua englantia, koska kyllä sinä osaat. Silloin myös päätin, että ihan sama, jos kaikki lauseet ei mene nappiin. Kuitenkin haluan yrittää.

Yhteisön voima on iso Proakatemialla, niin erilaiset tapahtumat on suoritettu kaksikielisesti. Olen huomannut, että ymmärrän englantia hyvin, mutta sanavarasto on suppeampi kuin muille, niin se tuottaa välillä vaikeuksia. Kuitenkin on hyvä, että tapahtumissa on yleensä suomeksi sekä englanniksi asiat. Joten, jos joku asia menee ohitse, niin voi tarkastella suomeksi asioita.

Yhteisö tukee yksilöitä niin projekteissa kuin kielissä. Kansainvälisyys tiimi on järjestänyt matalan kynnyksen peli-iltoja, joissa on päässyt pelailemaan erilaisia lautapelejä englannin kanssa. Myös erilaisia soluja on järjestetty englanniksi, ja koen, että niistäkin on ollut hyötyä. Myös kiitän kansainvälisyystiimiä, ettei minua ole päästetty liian helpolla lautapeli-illoissa. Esimerkiksi, jos en tiedä on sana varmasti oikein, niin ensimmäisenä minun on itse pitänyt yrittää löytää oikea sana, ja vasta tämän jälkeen minua on autettu. Itse järjestin myös lanit Proakatemialla, ja siellä kielenä oli varsinaisesti englanti.

Kansainvälisyydestä on ollut hyötyjä, ja olen saanut erilaisia oppeja ja koppeja. Erilaiset kulttuurit kohtaavat Proakatemialla, ja näin syntyy uusia näkökulmia, niin yhteisöön ja tapahtumiin. Olen hengaillut erilaisissa tapahtumissa, joissa kieli on vaihdellut jatkuvasti, ja se lisää haastetta, mutta myös rohkeutta puhua. Myös viestien lähettely sujuu paremmin nykyään kuin ennen, enkä tarvikse kovinkaan paljoa Google kääntäjää avuksi. Myös välillä on hyvä haastaa itseään, ja lukea Teamssin viestejä ensimmäisenä englanniksi ennen kuin lukee suomeksi.

 

Projektit

Olen ollut mukana erilaisissa projekteissa. Osassa kielenä on toiminut pelkästään englanti ja toisissa suomi. Suurin askel projekteissa on ollut lähteminen projektin perässä Rovaniemelle, jossa kielenä oli englanti. Sain vasta menomatkalla tietää asian, että työssä toimii englanti pääkielenä. Siinä kohtaan ei voinut enää paeta, vaan lähteä uuteen seikkailuun. Tämä projekti rohkaisi minua valtavasti englannin suhteen, koska muita kieliä ei oikein ollut. Kuitenkin huomasin tämän projektin aikana, että kyllähän sitä englantia osaa, kun vain puhuu.  Myös tässä projektissa pääsin asumaan englantilaisten ihmisten kanssa, joten kielenä toimi koko ajan englanti. Loppuen lopuksi asuin kaksi viikkoa unkarilaisen naisen kanssa samassa huoneessa, joten englantia piti puhua pakollisesti. Kuitenkin tämä oli todella hyvä asia, koska silloin jo heti aamusta pääsi puhumaan ja jopa ajattelemaan englanniksi.

Myös joissain muissa projekteissa olen törmännyt englantiin, ja ollut kokouksissa, joissa kielenä on ollut englanti. Ennen Proakatemiaa en olisi uskonut, että pärjäisin projekteissa englanniksi, mutta väärässä olin.

 

Kehitys

Vaikka en ole vielä käynyt läpi Proakatemian englannin kurssia, niin tiedostan että olen kehittynyt valtavasti englannin kanssa. Vaikkei täällä olekaan minkäänlaisia oppikirjoja, niin käytännön kautta olen oppinut englantia. Uskoisin, jos nyt menisin kirjoittamaan englannin uudestaan, niin pääsisin ainakin läpi kokeesta. Proakatemian aikana Google kääntäjä on ollut useasti paras kaveri, mutta olen kehittynyt myös sen käytössä. Ennen vanhaan iskin vain suoraan tekstin, jonka halusin kääntää niin Google kääntäjään ja annoin tämän hoitaa homman. Kuitenkin nyt yritän itse parhaani, ja jos en tiedä sanoja, niin etsin vain ne sanat.

Olisi hauska nähdä, jos minun vanha lukioni opettaja näkisi tämän esseen. Silloin muistan elävästi, kuinka hän joskus sanoi minulle, ettei tämä englanti ole minun juttuni. Kävinhän minä kaksi kertaa korottamasta englantia yo-kokeissa.

 

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa haluan oman yrityksen, ja näen, että englannista on todella paljon hyötyä. Haluan opiskella sitä enemmän, ja olen ottanut itselleni tavoitteeksi lukea yhden kirjan englanniksi kesän aikana. Myös haluan osallistua erilaisiin tapahtumiin, joissa kielenä on englanti.

Oppeja ja koppeja jaetaan Proakatemialla, joten tässä minun vinkkini muille, jotka ovat olleet samalaisissa ongelmissa englannin kanssa, kuten minä. Tärkeimpänä pidän sitä, että uskalla osallistumia matalakynnyksisiin tapahtumiin, joissa kieli on eri. Näissä yleensä lähtökohtana on se, että saadaan porukkaa oppimaan yhdessä. Seuraavana mieleeni tulee projektit. Osallistu projekteihin, joissa kieli on muu kuin englanti. Rohkeus lähtee teoista, ja ilman niitä ei voi kehittyä. Lopuksi mieleen tulee normaalit kahvipöytä keskustelut. Hakeudu rohkeasti pöytiin keskustelemaan, joissa kieli on eri. Yleensä näissä on normaalia arjen puhetta, joten kynnys on matala, ja yleensä näissä keskusteluissa ei ole vaikeaa sanastoa. Mutta kuitenkin itsensä haastaminen on todella tärkeää, jos haluaa kehittyä. Joten aina ei kannata mennä sieltä mistä aita on matalin.

Kommentoi