Tampere
17 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Minä johdettavana



Kirjoittanut: Aaron Siljander - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Alkuvuodesta 2020, olimme tiimini kanssa Tribellä viettämässä pajaa. Pajassa sovimme, jokaisen kirjottavan esseen tästä aiheesta tulevan kevään aikana. Minulle esseitten kirjoittaminen ei ole ollut tähän mennessä ongelma, mutta tämän esseen kirjoittamista olen jostakin syystä lykännyt aina vain kauemmaksi. Nyt kuitenkin päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja lunastaa tiimille tehdyn lupaukseni.

Millainen johdettava on Aaron Siljander? Koen olevani helposti johdettava. Teen asiat, jotka minulle on uskottu ja jos huomaan tavan tehdä jonkin asian paremmin, teen sen. Jos koen vääryyttä, sanon sen. Mikäli asia minua kiinnostaa todenteolla, jaksan keskittyä kunnolla ja antaa kunnon panoksen työhön. Jos tekeminen ei minua kiinnosta, tylsistyn todella nopeasti ja työpanokseni laskee huomattavasti. Luulen, etten ole kuitenkaan yksin tämän asian kanssa. Olen huomannut tällaisten tilanteiden tulevan vastaan osallistuessani projekteihin, jotka eivät minua oikeasti kiinnosta. Se on kuin huono parisuhde, jossa roikkuu mukana vain ollakseen loukkaamatta toista. Henkisesti olen kasvanut todella paljon Proakatemialla oloni aikana. Olen oppinut johtamaan itseäni ja ajattelemaan. Työelämässä minulla on ollut hyviä johtajia esimiehinäni ja armeijassa koin itseolevani hyvä esimies. Olen kasvanut yrittäjä perheessä ja minut on käytännössä opetettu tekemään töitä ja kysymään lisää työtä, kun edellinen on tullut valmiiksi. Mielestäni ollakseen hyvä johtaja, tulee olla myös hyvä johdettava.

 

Esimiehiltä vaaditaan hyviä johtamistaitoja, mutta työyhteisön menestyksen kannalta yhtä tärkeä taito on olla johdettavana ja alaisena. Alaistaidoilla tarkoitetaan käyttäytymistä, joka edistää esimiehen ja työntekijöiden keskinäistä kanssakäymistä ja toiminnan sujuvuutta. (Duunitori 2017)

 

Armeija-aikanani pyrin olemaan mahdollisimman hyvä ja noheva alainen. Olimme oppineet sanontaan: mitä nopeammin – sitä nopeammin. Annetut asiat hoidettiin porukalla ja mitä nopeammin työt saatiin tehtyä, sitä nopeammin koko porukka pääsi tauolle tai muuta vastaavaa. Se oli puhtaasti tiimityötä, jota pyrimme toteuttamaan Evisionin sisällä, toki hieman eri tavalla.

 

Olen osa Evisionin Verkkotalli-projektia, joten kysyin projektipäälliköltämme, Auri Saarelaiselta, millainen johdettava olen hänen mielestään. Vastauksena tiedusteluuni sain seuraavan: ”Oot ollu mukava johdettava, mut aika epävarma. Sua on pitänyt rohkaista ja keskittyä erikseen positiivisen palautteen antamiseen, jotta motivoidut”. Tunnistan itseni tästä palautteesta. Epävarmuus rajoittaa minua omassa tekemisessäni, sillä olen lapsena tottunut epäonnistumaan. Tämän takia epäonnistumisen tunnelukko on ottanut valtaa toiminnassani. Tunnelukko vaikuttaa tällä hetkellä paljon vähemmän, kuin ennen, koska olen pystynyt työstämään asiaa tunnistettuani ongelman ja sen alkuperän. Kuten Auri sanoi, tarvitsen positiivista palautetta toimistani, jotta pysyn motivoituneen. Kaipaan onnistumisia, jotten turhautuisi. Kyseisen tunnelukon takia pakoilen vastuuta epäonnistumisen pelossa. Palautteen tekemisestäni haluan suoraan ja asiallisesti.

Johtaminen ja johdettavana oleminen tiimiyrityksessä, jossa kaikki ovat samanarvoisia, on hankalaa. Armeijassa aliupseerikoulussa harjoittelimme johtajuustaitoja tekemällä vertaisjohtamista. Kuten arvata saattaa, se oli vaikeaa. Proakatemialla ja Evisionissa vertaisjohtaminen ei ole kuitenkaan yhtä vaikeaa, kuin armeijassa. En kuitenkaan itse halua johtajan rooliin Evisionissa, koska mielestäni johtoa ei arvosteta tarpeeksi, he saavat paljon rapaa niskaan ja vähän kehuja tekemisestään.

 

Yhteenvetona kaipaan positiivisia ja rohkaisevia kommentteja, jotta minusta saadaan kaikki potentiaali käyttöön, ”siedätyshoitoa” vastuunottamiseen sekä suoraa ja asiallista palautetta. Olen löytänyt oman alani, markkinoinnin, ja pääsen flow-tilaan tehdessäni asioita, joista nautin. Vertaisjohtaminen on mielestäni hankalaa, mutta yhdessä me voimme tehdä siitä toimivaa. Jokaisen tiimiläisen panos tarvitaan Evisionin pyörittämiseen ja kulttuurin kehittymiseen. Jos me emme ole helposti johdettavia toisillemme, johtaminen on vaikeaa ja voi olla, ettei kukaan halua johtaa Evisionia. Yhdessä me rakennamme teemme Evisionista Evisionin.

 

Lähde:

https://duunitori.fi/tyoelama/johda-minua

Kommentoi