Tampere
21 May, Tuesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Millanen on sun someidentiteetti?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onko Sinulle merkitystä millaisen kuvan annat itsestäsi sosiaalisessa mediassa? Jos somen käyttösi on luokkaa ”päivitin profiilikuvan Facebookissa silloin jouluna 2015”, sinua ei ehkä kiinnosta. Kuuluit kyseiseen ryhmään tai et (mutta varsinkin jos kuulut), toivon että kirjotukseni antaa sinulle edes pienen ahaa-elämyksen.

Tänä päivänä, hyvin todennäköisesti tulevaisuudessa vielä enemmän, teemme havaintoja toisistamme sosiaalisen median perusteella. Oletko sinä itse jutellut sosiaalisessa mediassa ihmiselle, jota et ole tavannut kasvotusten? Minä olen. Jopa tutustumista siis tapahtuu sosiaalisen median välityksellä, ja luonnollisesti kun kommunikaatiosta puuttuu eleet ja ilmeet, sillä profiilikuvalla voi olla merkitystä.. Kun sitten et sosiaalisessa mediassa ole lainkaan, jätät täysin vastanpuolen tulkinnan varaan millaisen mielikuvan hän sinusta luo. Somessa on se hyvä puoli, että voimme vaikuttaa henkilöbrändiimme ja se huono puoli, että vaikutamme siihen vaikkemme haluaisi.

Onko some tärkeä esimerkiksi töitä hakiessa?

Me elämme aikaa, jolloin tulevaisuuden työkaverimme ovat periaatteessa ”syntyneet älypuhelin kädessä”. 2000-luvulla syntyneille someidentiteetti on oikeasti osa identiteettiä. Huomaan jo itsessäni sen, että keskustellessani ystävien kanssa kaverin kaverista jota en nimeltä tunnista, avaan välittömästi instagram-tilini ja tarkistan pärstän sieltä. Jos somea ei löydy ollenkaan, se herättää sellaisen jännän epäilyksen ja voi vaikuttaa jopa etsimäni henkilön statukseen, jonka senkin olen pääni sisällä luonut.

Tuttavapiirissäni on paljon tuttuja, jotka ovat saaneet töitä LinkedInin kautta. Eivätkä ne ole mitään hanttihommia vaan hyviä hommia. Tuskin olisivat työpaikkaa saaneet jos profiilikuva olisi se vuoden 2012 juhannusaattona VGA-kameralla otettu kuva heinähattu ja vuosikymmenen vaihteessa muodista poistuneet aurinkolasit päässä. Vaikka se hauska kuva olisikin ollut.

Kun tulen itse olemaan rekrytointiprosessissa mukana, minä tarkistan miltä se some näyttää. Ihan siksi, kun sellainen mahdollisuus on. Uskon, että sekä minun, että sinun somekanavia tutkitaan paljon enemmän kuin osaamme kuvitella. Someen ei ole pakko kiinnittää huomiota ja keskittyä siihen miltä se näyttää ulos päin, mutta jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ensivaikutelmaasi ja henkilöbrändiisi siihen suuntaan kun sitä itse haluat viedä, miksi et sitä tekisi?

 

Julkaistu Totalin blogissa 14.12.2017

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2194406337591023189#editor/target=post;postID=4882515168721501126;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname

Kommentit
  • Henri Roivas

    Buum! Mielettömän hyvin tiivistetty paketti kaikesta siitä, mitä hyötyjä ja haittoja somen käytöstä meille on.
    Ensivaikutelma on tärkeä, jo 10:n sekunnin sisällä tapaamisesta ihminen on tehnyt tämän. Ja samahan tapahtuu kun somessa vierailet entuudestaan tuntemattoman henkilön sivulla.

    3.11.2017
Kommentoi