Tampere
25 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Miljoonabisnes: MuumitKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Selailin Ylen sivuja, kun eteeni pompahti uutinen ”Muumit ovat erittäin tuottoisa bisnes –Jansson oli alusta asti kiinnostunut kaupallistamisesta”. Muumit ovat lähellä sydäntä monilla ihmisillä. Itse en edes muista näin äkkiseltäni muita ohjelmia, mitä olisin niin intohimolla pienenä katsonut. Saa nähdä, katsovatko minun joskus tulevat jälkeläiseni niitä. Toivottavasti, tosin eri äänillä. En ole vielä edes katsonut yhtäkään jaksoa, missä uudet äänittäjät puhuvat. Ajatus tuntuu jopa ahdistavalta!

Tutkiessani Tove Janssonin elämäntarinaa Wikipediasta, en ollutkaan tiennyt/muistanut, että esimerkiksi Nuuskamuikkusen vihreä hattu on tullut hänen silloisen kumppaninsa innoittamana. Enkä myöskään sitä, että hänen elämänkumppanistaan on syntynyt Tuutikki.

 

Kauppoihin on ilmestynyt Muumeista miljoonabisnes – kirja, tämä uutinen viittasi siihen. Tove Jansson perusti veljensä Lars Janssonin kanssa 1958 Moomin Characters – yhtiön. Kaikki tiedämme, että tämä yritys on tuottanut monet miljoonat. Vuonna 2016 yritys tuotti voittoa 4,7 miljoonaa euroa ja liikevaihto oli 14 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 33,6. Se on erittäin hyvä. Selitys tähän on lisenssioikeuksissa. Yritys siis myy vain käyttöoikeuksia ja saa osan muumituotteiden tuotosta.

Lisenssibisnes on kasvuala, jonka arvo mitataan Tekesin mukaan miljardeissa euroissa. Suomessa tämä kuitenkin on alkutekijöissä. Muumit ovat lisensoinnin edelläkävijä. Satuhahmot on onnistuttu tuotteistamaan niin hyvin, että tuleekohan niille koskaan toista kotimaista kilpailijaa? Epäilen. Ei ainakaan meidän aikanamme.

Muumien tarinaa lukiessa tajusinkin, että en ole vielä käynyt Tampereen Muumimuseossa. Täytyykin mahdollisesti mennä lähipäivinä käymään siellä.

Kommentoi