Tampere
22 May, Wednesday
13° C

Proakatemian esseepankki

Miksi yksityisyys on tärkeää?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi yksityisyys on tärkeää?

Youtubessa on useita videoita joissa joku luulee olevansa yksin ja tekee jotain äärimmäisen noloa. Jotkut saattavat tanssia nolosti tai esimerkiksi laulaa yksinään. Kaikille näissä vidoissa esiintyville ihmisille asia joka nolostuttaa muiden edessä on täysin normaalia toimintaa, kun ajatellaan ettei kukaan ole näkemässä.

Kesäkuussa 2013 Edward Snowden nousi kohun saattelemana otsikkoihin. Hän oli vuotanut amerikkalaisille lehdille suuren määrän salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja, joissa käsiteltiin erityisesti maailmanlaajuisesti toimivaa PRISM-ohjelmaa, joka kerää salaa muun muassa ihmisten puhelutietoja. Kohua nostattaneet asiakirjat todistivat kuinka törkeällä tavalla valtiot ja etenkin USA urkkivat ihmisten henkilökohtaisia tietoja ja käyttävät niitä edistääkseen omaa toimintaansa. Massaurkinta on herättänyt laajalti keskustelua ihmisissä ja useimpien mielestä se ei ole hyväksyttävää. Kuitenkin usein kuullaan ihmisten, myös niiden jotka ovat urkintaa vastaan toteavan, ettei siitä ole mitään haittaa, jos ei tee mitään pahaa. Kuitenkin nämä samat ihmiset laittavat lukkoja vessoihinsa ja suojaavat some-tilinsä salasanoilla, jottei kukaan muu pääse näkemään mitä lukkojen takana tapahtuu. Myös Googlen toimitusjohtaja Eric Schmidt sanoi 2009 näin: “Jos tekee jotain, mitä ei halua muiden tietävän, sitä ei ehkä pitäisi tehdä laisinkaan.” Samaan kategoriaan kuuluu myös Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joka julisti kuuluisassa haastattelussa vuonna 2010, ettei yksityisyys ole enää “yhteiskunnallinen normi” Kuitenkin Zuckerberg käytti lähes 30 miljoonaa euroa ostaessaan itselleen ja vaimolleen talon, jotta heidän yksityisyytensä säilyisi. Mitä hän sitten teki, no hän osti myös kaikki muut talot omansa ympäriltä, jotta saisi olla rauhassa. Ihmiset jotka eniten julistavat yksityisyyden olevan historiaa ovat kuitenkin ne jotka kaikista tarkimmin sitä itseltään suojelevat. Ihmisille on tärkeää päästä myös paikkaan jossa kukaan ei näe heitä eikä ole tuomitsemassa heidän tekojaan, vaikka he eivät pahoja ihmisiä olekaan. Kaikilla meillä on jotain salattavaa ja jotain mitä halutaan kertoa vain läheisimmille ystäville tai puolisolle.

 

Yksi tärkeimmistä syistä miksi yksityisyys on tärkeää on se, että ihmiset muuttavat käyttäytymistään radikaalisti, kun heitä tarkkaillaan. Ihmiset jota tarkkaillaan jatkuvasti, eivät enää käyttäydy samoin kuin tilanteessa jossa heitä ei tarkkailla. He alkavat käyttäytyä niin kuin he olettavat, että heidän halutaan käyttäytyä. Häpeän välttäminen on niin suuri voima, että se muuttaa ihmisen käytöksen merkittävästi. Tästä samasta syystä myös vankiloissa arkkitehtuuri on tietynlainen. Kaikkien vankien keskellä on vartiotorni josta näkee jokaisen vangin liikkeen. Ei tietenkään ole mahdollista, että kaikkia vankeja tarkkaillaan samaan aikaan mutta tämäkin ongelma on ratkaistu. Tornit rakennetaan niin että vanki ei itse näe, jos häntä tarkkaillaan. Tämä jatkuva seuraamisen pelko saa vangit käyttäytymään paremmin ja heitä on helpompi hallita.

 

Ajattelutavassa vain pahat ihmiset tarvitsevat yksityisyyttä on yksi suuri ongelma. Kun me puhumme pahoista ihmisitä ja asioista, puhumme terroristeista ja väkivaltarikoksista mutta vallanpitäjälle pahat ihmiset tarkoittavat myös paljon muuta. Ne tahot kenellä on valtaa haluavat hallita ihmisiä ja myös säilyttää paikkansa vallankahvassa. Heille kaikki ketkä eivät tottele tai ajattelevat toisin ovat pahoja ihmisiä. Juuri ne ihmiset jotka kyseenalaistavat jo olemassa olevia rakenteita ja normeja saattavat estää vallankäyttäjiä käyttämästä valtaansa ja ovat siis pahoja ihmisiä.  Glenn Greenwald  tiivisti asian hyvin puheessaan: ”Vain tekemällä itsestään harmittoman valtaapitävien silmissä voi välttyä urkinnan vaaroilta. Vain toisinajattelijoilla ja vallan vastustajilla on pelättävää. Tätäkin ajattelumallia tulisi välttää monesta syystä. Et ehkä nyt ole toisinajattelija, mutta mielesi voi muuttua tulevaisuudessa. Vaikka et koskaan haluaisi, se että valtaapitävillä on vastavoimia, toisinajattelijoita, toimittajia, aktivisteja ja muita, on meille yhteisesti hyväksi, ja sitä tulisi puolustaa. Yhteiskunnan vapautta ei määritä se, miten hyviä ja tottelevaisia kansalaisia kohdellaan, vaan se, miten toisinajattelijoita kohdellaan. Tärkein syy on se, että massaurkinta tukahduttaa vapautemme monin tavoin. Se estää meitä tekemästä tiettyjä valintoja ilman, että edes huomaamme niin käyneen. Kuuluisa sosialistifilosofi Rosa Luxemburg sanoi kerran: “Hän, joka ei liiku, ei huomaa kahleitaan.” Voimme yrittää häivyttää massaurkinnan kahleita, mutta niiden rajoitukset eivät siitä heikkene.” (Glenn Greenwald, TEDGlobal 2014

Miksi yksityisyys on tärkeää)

 

Kommentoi