Tampere
30 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Miksi lukea?Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi lukea? 

 

Johdanto 

Kirjat ovat nykyään helpommin saatavilla ja monipuolisempia kuin koskaan aikaisemmin, tarjoten lukijoille erilaisia versioita ja formaatteja. Suurimmalla osalla meistä on vain sekunneiden päässä sadoista ja tuhansista mahdollisista lukukokemuksista. Silti päivittäisen lukemisen merkitystä aliarvioidaan usein. Esseessä tarkastelemme päivittäisen lukemisen seitsemää hyötyä, jotka ulottuvat suuremmasta henkisestä älykkyydestä parempaan sanavarastoon ja stressin lievitykseen. 

 

 1. Suurempi Henkinen Älykkyys

Päivittäinen lukeminen avartaa maailmankuvaa ja tekee meistä empaattisempia. Se antaa mahdollisuuden eläytyä erilaisten hahmojen seikkailuihin, ja toistuva lukeminen vahvistaa tätä kykyä myös todellisessa elämässäsi. Lukemista voidaan kuvata porttina toisten ihmisten tunteisiin.  

 1. Parempi Sanavarasto

Lukeminen on tunnettu tehokkaasta vaikutuksestaan sanavarastoon. Päivittäinen altistuminen erilaisille sanoille ja ilmaisuille rikastuttaa kielellisiä taitojasi. Hyvä sanavarasto on avain tehokkaaseen kommunikaatioon ja kirjoittamiseen. 

 1. Yleinen Tieto Maailmasta ja Kulttuureista

Olitpa sitten kiinnostunut tositarinoista tai fiktiivisistä tarinoista, lukeminen avaa oven maailman monimuotoisuuteen. Se tarjoaa tietoa eri kulttuureista, historiasta ja maailmassa vallitsevista monista tarinoista. Lukeminen on ikkuna tiedon maailmaan. 

 1. Paremmat Kirjoitustaidot

Lukeminen vaikuttaa positiivisesti myös omaan kirjoittamiseesi. Näet erilaisia kirjoitustyylejä ja rakenteita, mikä heijastuu omiin teksteihisi. Mitä enemmän luet, sitä vaivattomammin muistat kirjoitusasut ja ilmaisutavat. 

 1. Stressin Lievitys

Päivittäinen lukuhetki toimii taukona velvollisuuksista ja huolistasi. Upottautuminen kirjan maailmaan vangitsee huomiosi, auttaen unohtamaan hetkeksi arjen paineet. Lukeminen tarjoaa mielenkiintoisen ja rentouttavan pakopaikan. 

 1. Kriittinen Ajattelu

Lukeminen altistaa sinut erilaisille ongelmille ja näkökulmille, mikä vahvistaa kriittistä ajatteluasi. Fiktiiviset tilanteet tarjoavat mahdollisuuden pohtia eri asenteita konflikteissa ja muodostaa omia mielipiteitäsi. Lukeminen laajentaa ajattelun horisonttiasi. 

 1. Hauskaa ja Viihdyttävää

Vaikka nykyään on saatavilla runsaasti audiovisuaalista sisältöä, lukeminen tarjoaa omanlaisensa viihteen. Oman mielikuvituksen käyttäminen hahmojen ja paikkojen kuvittelemiseen on erityisen palkitsevaa ja viihdyttävää. (Mielenihmeet N.d.) 

 

Kuinka luoda lukemisesta rutiini 

Päivittäisen lukutavan omaksuminen voi vaatia ponnisteluja, mutta se on mahdollista. Näillä käytännön vinkeillä voit tehdä lukemisesta säännöllisen osan arkeasi: 

 • Näe jokainen kirja saavutuksena ja iloitse siitä. 
 • Ota kirja mukaasi kaikkialle ja lue aina, kun sinulla on hetki omaa aikaa. 
 • Valitse luettavaksesi sellaisia kirjoja, jotka todella kiinnostavat sinua. 
 • Muista, että lukeminen on nautinnollista ja voimaannuttavaa. 

 

Päivittäinen lukeminen on investointi omaan henkiseen hyvinvointiisi ja monipuoliseen kasvuusi. Jokainen kirja on mahdollisuus oppia, kokea ja nauttia. Aloita lukemisen ilo nyt, ja anna mielikuvituksesi lentää kirjojen sivuilla. (Mielenihmeet N.d.) 

 

Lähteet: 

 

Mielenihmeet. N.d. Päivittäisen lukemisen 7 hyötyä. Artikkeli. Luettu 7.12.2023 

https://mielenihmeet.fi/paivittaisen-lukemisen-7-hyotya/ 

Kommentoi