Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Miksi itsemyötätunto?



Kirjoittanut: Julia Liinamaa - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

 

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että kamppailet stressin, paineentunteen tai itsekritiikin kanssa? Tai milloin aiemmin sinä olet tullut ajatelleeksi sitä, miksi on helpompi olla ymmärtäväisempi muita kohtaan kuin itseään? 

 

Helposti sitä antaa muille enemmän ymmärrystä heidän tekemiään virheitä kohtaan, kun taas itselle ollaan armottomia omien virheiden suhteen. On helppo ymmärtää se, että muut voivat tehdä virheitä, mutta kun itse teet virheen olet tästä useimmiten äärimmäisen ehdoton, että näin ei tulisi tapahtua. Kun työ- tai opiskelukaveri tekee virheen, olemme yleensä myötätuntoisia ja sanomme: “ei se mitään, kaikki tekevät virheitä.” Saman virheen sattuessa omalle kohdalle on helpompi reagoida niin, että: “miten onnistuit mokaamaan tässä?” Sanansa mukaisesti itsemyötätunto tarkoittaa sitä, että pystymme suhtautumaan omiin virheisiin yhtä myötätuntoisesti ja lämminhenkisesti kuin ystäviemme tekemiin virheisiin. 

 

Mistä itsemyötätunto koostuu?

 

Itsemyötätunto koostuu kahdesta askeleesta, jotka ovat ne, että kykenee huomaamaan kärsimyksen eli sen asian tai tunteen, jota pyrkii välttelemään. Toinen askel on se, että haluaa ja kykenee lievittämään tätä kärsimystä eri keinoin. (Grandell 2020) Hyvänä esimerkkinä voisi olla se, että itsemyötätunnon avulla olisin voinut huomata sen, että tiedostan vältteleväni tekemääni virhettä ja siitä liittyvää itsekritiikkiä. Tämä olisi ensimmäinen askel. Toisena askeleena voisin suhtautua ystävällisemmin itseäni kohtaan ja lopulta tarttua virheen korjaamiseen. Tämä olisi helpottanut huomattavasti päiväni kulkua.  Itsemyötätunto koostuu siis siitä, että kykenet tunnistamaan asian jota välttelet sekä siitä, että pystyt käsittelemään tilanteen itseäsi kohtaan armollisesti.

 

“Yksi myötätuntoinen hetki voi muuttaa päiväsi kulun. Monta myötätuntoista hetkeä voivat muuttaa elämäsi.” – Chris Germer 

 

Miksi itsemyötätunto on erityisen tärkeää? 

 

Nykymaailma pyörii yhä nopeampaa tahtia, kuin koskaan aiemmin. Töissä tulisi saada enemmän aikaiseksi yhä vähemmillä resursseilla ja suorituskyvyn luonnollisille vaihteluille ei ole tilaa. Työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittaminen tuovat yhä enemmän haasteita mukanaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että nykypäivänä on helppo toteuttaa itseään, on miljoonia erilaisia vaihtoehtoja joita voimme tehdä, voimme opiskella, harrastaa ja pystymme ilmaisemaan mielipiteitämme vapaasti. Kaikkialla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten on tärkeä pitää tämä asia mielessään. 

 

Kuulemme joka suunnasta sitä miten meidän kuuluisi elää: syö terveellisesti, harrasta liikuntaa, säästä rahaa, panosta ihmissuhteisiin, nuku tarpeeksi, muista olla onnellinen. Sosiaalisen median myötä saamme näitä kehotuksia yhä useammin ja useammin. Kaikki nämä äsken luettelemani asiat ovat hienoja elämää rikastuttavia asioita, mutta helposti kuitenkin sisäistämme ne vaatimuksiksi. Rupeamme ajattelemaan, että minun on pakko tai minun täytyy tehdä asiat näin. 

 

Kehotukset ja suositukset muuttuvat vaatimuksiksi etenkin silloin, kuin ne yhdistää valinnanvaraan: “Kyllä ehdit ja voit, jos vain valitset näin.” (Grandell 2020) Yleensä jos ei yllä vaatimukseen, alkaa useammat ajatella, että kaikki on omaa vikaa, koska olihan minulla mahdollisuus valita. (Grandell 2020) Tässä kohtaa on tärkeä muistaa, että ystävällisyys ja armollisuus itseään kohtaan ovat äärimmäisen tärkeitä, mutta valitettavasti ne unohtuvat turhan usein. 

 

Yksi tyypillisimmistä kehotuksista on se, että tulisi olla onnellinen, muuten jotain on oltava pielessä. Usein ihmiset ajattelevat, että jos ei ole onnellinen, on tällöin itsessä jotain vikaa, sillä kaikki muut ympärillä vaikuttavat niin tyytyväisiltä. Yleensä tämä johtaa siihen johtopäätökseen, että tulisi keskittyä vain positiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin sekä päästä eroon epämiellyttävistä ajatuksista ja tunteista. (Grandell 2020) On kuitenkin täysin normaalia, että elämään kuuluu hienojen ja mahtavien kokemuksien lisäksi myös niitä ikävämpiä asioita. On hyvä muistaa se, että usein ikävät tunteet ja vaikeudet liittyvät sinulle tärkeisiin asioihin.

 

Kirjassaan Grandell kirjoittaa siitä, miten sinun tulisi kuvitella sitä, että kärsimys on kuin reppu selässä, jota jokainen kantaa mukanaan päivästä toiseen. Tällöin kuin kohtaa jonkun vaikeuden elämässään, saa muutaman kiven lisää reppuunsa. Silloin kun pyrit välttelemään tätä kärsimystä, lisääntyvät kivet entisestään ja reppu tulee yhä painavammaksi kantaa. Jos lähestyt kokemaasi kärsimystä myötätunnolla, ainakin muutama kivi tippuisi pois repusta. On myös mahdollista se, että reppu tyhjenee kokonaan. Tämä voi esimerkiksi tapahtua, jos syytät itseäsi jotain virheestä hyvin voimakkaasti, kunnes keskustelet myötätuntoisen kaverisi kanssa. Seuraavassa hetkessä huomaat, että kivet repustasi ovat pudonneet.

 

Pohdinta

 

Tämän esseen keskeinen teema on itsemyötätunto ja sen merkitys nykymaailmassa ja sen vaativassa ympäristössä. Kuten aiemmin kirjoitin itsemyötätunto koostuu kahdesta vaiheesta: Kyvystä tunnistaa kärsimys ja halusta lievittää sitä eri keinoin. Tässä kohtaa esimerkkinä on käytetty tilannetta, jossa itsemyötätunto auttaisi tiedostamaan virheen ja kohtaamaan sen armollisemmin, joka lopputuloksena helpottaisi oman päivän kulkua. 

 

Chris Germerin lainaus allekirjoittaa myötätunnon voiman vaikutusta ihan arkiseen päivittäiseen elämään. Halusin esseessä syventyä siihen, miksi itsemyötätunto on erityisen tärkeää nyky-yhteiskunnassa, joka vaatii yhä nopeampaa suoriutumista. Samalla haluan kuitenkin korostaa nykypäivän mahdollisuuksia toteuttaa itseään monin eri tavoin ja muistuttaa siitä, että kaikkialla tämä ei ole mahdollista. 

 

Esseessä halusin tuoda ilmi myös sen miten helposti elämän yleisistä neuvoista ja ohjeista voi muuttua meille vaatimuksia joiden mukaan meidän tulisi elää. Erityisesti kun ne ohjeet ja neuvot yhdistävät siihe, että meillä jokaisella on kuitenkin valinnanvapaus. 

 

Nykypäivänä yhä useammat ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa useita tunteja päivässä. Sosiaalinen media vääristää helposti todellisuuden kuvan. Kun itse selaan sosiaalista mediaa näen siellä vain sen mitä haluaisin joskus saavuttaa. Tästä syystä haluan kiinnittää huomiota siihen, miten sosiaalinen media vahvistaa näitä elämänohjeita ja vaatimusten tunnetta. 



Kommentit
  • Mari-Anne Kuosa

    Mielenkiintoinen essee! Miten sitä osaisikin olla yhtä myötätuntoinen itseään kuin muita kohtaan.. 🙂

    7.12.2023
Kommentoi