Tampere
23 Apr, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Miksi franchiseKirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tätä olemme pohtineet Apukuskissa siltä kantilta, sopisiko liiketoimintamme franchising tyyliseksi yritykseksi. Tämän esseen tarkoituksena on avata pohdintaa siitä, mitä kaikkea hyvää olisi franchising yrittämisessä niin sen antajalle kuin ottajallekin. Franchising yrittämiseen siis kuuluu kaksi itsenäistä yritystä, ottaja ja antaja. Esimerkiksi Kotipizzat ovat franchising yrityksiä, jossa Kotipizza tarjoaa tavaramerkkiä ja konseptia toiselle yritykselle franchising maksua vastaan. Olemme Apukuskissa miettineet nimenomaan antajan roolia ja voisimmeko tämän myötä laajentaa toimintaamme muihin kaupunkeihin ja mahdollisesti myös ulkomaille. Olemme kehittämässä aivan uudenkaltaista kierrätys palvelua, jota ei ainakaan vielä suomessa löydy. Tämän myötä pystyisimme erittäin helposti tuotteistamaan brändimme franchising yritykseksi.

Mitä hyötyä tästä olisi franchising ottajalle. Hän saisi valmiin konseptin, joka on jo markkinoilla testattu ja todettu toimivaksi. Saat ympärillesi huikean yrittäjä henkisen yhteisön ja antajayrityksen tuen yritys taipaleellasi. franchising ottajan on myös huomattavasti helpompi esimerkiksi hakea lainaa, sillä hänellä on osoittaa pankille liikeidea, joka on jo todettu toimivaksi. Näiden kaikkien myötä, yrittämään lähtemiseen on erittäin pieni kynnys. Meidän puolestamme ottaja saisi meille brändätyn erp-järjestelmän käyttöönsä, jolloin hänellä olisi jo varmasti tietyt yritykset ottajan alueella asiakkaina. Hänellä olisi myös erittäin helppo kasvattaa yritystään konseptimme avulla.

Mitä hyötyä taas meille olisi? Saisimme pienemmällä omalla riskillä laajennettua nopeammin. Meidän ei tarvitse suoraan palkata työntekijöitä. Pystyisi todennäköisesti helpommin keskittymään nimenomaan konseptin kehittämiseen. Saataisiin kasvatettua upea verkosto. Passiivisia tuloja franchising maksuista. Uusia näkökulmia konseptiin ilman omien osuuksien myymistä. Oltaisiin melkeinpä kuljetus alan pioneereja franchising antajana.

Mitä miinuksia tästä olisi ottajalle. Ei pääse vaikuttamaan yhtä paljoa kuin olisi täysin oma yritys. Sopimukset yleensä pitkiä ja sitovia. Jos haluat ryhtyä täysin itse liiketoiminnan harjoittajaksi, et todennäköisesti voi ryhtyä yrittäjäksi samalle alalle kilpailukieltojen takia.

Mitä miinuksia olisi Apukuskille. Jos ottaja ei noudatakaan konseptin linjoja ja huonontaa ketjun mainetta. Mahdolliset riitatilanteet sopijaosapuolien kesken, toki nuo ovat estettävissä erittäin selkeillä ja kattavilla sopimuksilla. Oikeastaan kaiken edellä mainitun perusteella olisin valmis kokeilemaan franchising antajan osaa, jos saamme konseptimme toimimaan niin hyvin, että se on helppo skaalata ja myydä eteenpäin. Uskoisin että löytäisimme kuljetusalan yrittäjiä, jotka mielellään lähtisivät franchising yrittäjiksi, jolloin heidän tulonsa olisivat huomattavasti varmemmat ja ajoja varmasti riittäisi.

 

 

Lähteet https://www.holvi.com/fi/holvipedia/franchising-yrittajyys/

https://franchising.fi/franchisingtietoa/franchise-antajaksi/

https://www.yritysporssi.fi/blogi/franchise-kasvun-keinona-kuusi-vinkkia-aloittavalle-franchiseyrittajalle-662

https://www.lrhto.fi/artikkelit/franchising-toiminnan-aloittamiseen-ja-paattymiseen-liittyvia-kysymyksia/

https://www.finnvera.fi/finnvera/uutishuone/artikkelit/franchising-kasvaa-sadoille-yrittajille-tilausta

https://ketju.fi/fi/ketjuyrittajaksi/mita-on-ketjuyrittajyys

Kaikki luettu 1.6.2021

 

Kommentoi