Tampere
27 May, Monday
26° C

Proakatemian esseepankki

Miksi en aiemmin tiennyt kevytyrittäjyydestä?Kirjoittanut: Nea Systä - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Proakatemia on matkan varrella tuonut niin paljon oppia ja ymmärrystä ympäröivästä maailmasta ja bisneksestä, että pää on jo ihan pyörällä. Isoimpia valaistumisen hetkiä on kuitenkin olleet ne, kun on ymmärtänyt, että oikeasti kaikki on mahdollista ja melkein mitä vaan voi tehdä, kun vaan alkaa tekemään.

Yrittäjyys jo itsessään oli itselle tuntematon konsepti, ja kevytyrittäjyydestä en ollut aikaisemmin edes kuullut. Olin niin syvällä rivityöläisyydessä ja toisen alan hommissa, että ajatus näiden asioiden tutkimiseen eivät tulleet mieleenikään.

Nyt kun aikaa on mennyt ja kaikkea on tullut kokeiltua, olisi mahtava kertoa myös Proakatemian ulkopuolisille ihmisille siitä, että omia unelmiaan voi lähteä seuraamaan ja aluksi hyvin varoivaisinkin askelin ilman suurempia riskejä, sillä kevytyrittäjyyttä tarjotaan jo monessa eri muodossa.

Itse kun olen idearikas tyyppi ja halu kokeilla uusia asioita on suuri, on kevytyrittäjyys ollut ja tulee olemaan varsin potentiaalinen tapa testata omia ideoitaan. Olen testannut muun muassa siivousyrittäjyyttä, kahvilayrittäjyyttä sekä kesätyötä laskuttamalla. On kuitenkin huomioitava, että kevytyrittäjyys ei välttämättä sovi aivan kaikenlaiseen yrittämiseen. Kevytyrittäjyys sopii hyvin kaikenlaiseen pienimuotoiseen ja satunnaiseen työhön. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan sovi luvanvaraisille aloille eikä tuotemyyntiin. Tämä johtuu siitä, että luvanvaraisille aloille tarvitaan y-tunnus ja tuotemyynnissä et pystyisi vähentämään yritystoiminnan kiinteitäkuluja, arvonlisäveroa tai vähennyksiä hankinnoista. Henkilökohtaisessa verotuksessa voit kuitenkin laittaa vähennyksiin palveluprosentin sekä vakuutusmaksut.

Kevytyrittäjänä et tarvitse y-tunnusta, joten et ole oikeutettu starttirahaan. Olet yrittäjä, mutta et perusta vielä omaa yritystä. Ansiotulon verotus määräytyy oman verokortin ja veroprosentin mukaan. On myös hyvä huomioida, että työttömyysturvalain näkökulmasta kevytyrittäjä katsotaan yrittäjäksi. Kevytyrittäjä hoitaa kaiken markkinoinnin, myynnin ja työn itse. Laskutuspalvelu hoitaa ainoastaan hallinnon ja maksavat tekijälle tulon. Kirjanpitovelvollisuutta kevytyrittäjällä ei ole eikä verottajalle tarvitse tehdä erillisiä ilmoituksia. Työttömyysturvaan liittyvät asiat on hyvä selvittää TE-toimistosta etukäteen. Tarvitset myös YEL:n, mikäli kriteerit tämän suhteen täyttyvät:

Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos

  • olet 18–69-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuuden yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • teet työtä yrityksessäsi
  • yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
  • arvioitu työtulosi on vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022).

Huom! Yrittäjä järjestää työeläketurvan myös palkkaamilleen työntekijöille.

(Työeläke.fi 2022)

Muista kuitenkin selvittää etukäteen aina laskutuspalvelua valittaessa, tuleeko päälle tapaturma- ja vastuuvakuutukset. Muista aina tehdä toimeksiantosopimus asiakkaan kanssa. Palvelua valittaessa kannattaa selvittää, onko toimialasi soveltuva juuri kyseisessä laskutuspalvelussa.

Muista miettiä myös, kuinka aiot laskuttaa asiakkaita, sillä kaikki laskutuspalvelut eivät tarjoa kaikkia laskutusmahdollisuuksia. Nämäkin on siis hyvä selvittää laskutuspalveluista etukäteen. (Ensimetri 2022.)

Jos pohdit kevytyrittäjyyttä tai muuta yritysmuotoa, Ensimetri tarjoaa aina apua Pirkanmaalla ja Pirkanmaan ulkopuolisille löytyy kattavasti tietoa uusyrityskeskus.fi sivustolta.

Laskutuspalveluiden hinnoittelu

Hinta asiakkaalle + alv%

Kuluvähennykset (sovittava asiakkaan kanssa)

Ennakonpidätys % (oma veroprosentti)

= Nettotulo

Tapaturma- ja vastuuvakuutusmaksut

Palveluprosentti laskutuspalveluun n. 2-7%

Laskutuspalveluita on lukuisia, joista tunnetuin on ukko.fi. Tämän lisäksi löytyy muun muassa työt rahaksi, eezt, odeal, free kevytyrittäjä, op kevytyrittäjä, talenom kevytyrittäjä, 4eze works ja niin edelleen. Palvelumaksut ja laskutuspalveluiden tarjoamat palvelut vaihtelevat, joten niihin kannattaa tutustua hyvin ennen kuin valitsee itselle sopivimman palvelun.

LÄHTEE:

Ensimetri 2022. Kevytyrittäjyysinfo. Youtube. Katsottu: 18.6.2022. Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=ZONSSRJXH6M

Työeläke.fi 2022. Milloin tarvitse YEL-eläkevakuutuksen. Luettu 19.6.2022. Luettavissa: https://www.tyoelake.fi/yrittajan-elaketurva/milloin-tarvitsen-yel-vakuutuksen/#title

Kommentoi