Tampere
24 Jun, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Menesty antamallaKirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Anna ja ota
Adam Grant
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sain tämä kirja ehdotuksen Juholta ja Villeltä. Oli erittäin hyvä kirja lukea vielä loman aikana. Itse koen että tykkään auttaa ihmisiä välillä, mietin käyttävätkö ihmiset vain hyväksi minua tai autonko minä ihmisiä ympärillä loppujen lopuksi niin paljon kuin kuvittelen? Kyllä saan välillä palautetta siitä, että on oikein sanoa välillä ei. Itse tykkäsin kirjasta ja suosittelen kaikille tätä. Miksi ihmiset, jotka antavat ovat myös kaikista tuottavimmat yksilöt samalla huonoiten tuottavat yksilöt. Näitä kahta ryhmää, kun lähtee tarkemmin seurailemaan, tulee seuraava asia ilmi. Menestyneet antajat kysyvät 3 kysymystä. Miksi, Koska Ja kenelle?

 

Miksi?

 

siinäkin huomasi ihmiset, jotka auttoivat toisia sen takia koska asia on tärkeä tai ihminen on tärkeä kenelle teet. Se yleensä antaa ihmisille energiaa lisää ja sitten on ne ihmiset, jotka auttavat sen takia, kun tämä on minun työni, tai minun pitäisi auttaa, se johtaa siihen, että se ottaa energiaa. Itse koen aina kun autan jotakuta sen takia, kun joko ihminen on tärkeä minulle tai sitten asia on tärkeä. Harvemmin autan enää siinä mielentilassa, että tämän on minun työtäni. Sekä kyllä tulee autettua vielä jokseenkin siinäkin mielessä että jos autan sinua, sinä autat minua joskus. Sellaiset auttamiset ovat enemmän puolitutuille ketä en tunne vielä niin hyvin.

 

Koska?

 

Tämä on kysymys mitä minä mietin aika useasti sillä, kalenterihan on aina ihan täynnä ja harvemmin on kauheasti sitä vapaata aikaa siellä. Itse olen pyrkinyt rakentamaan kalenterini sillain, että on tunti vapaata aikaa, jolloin pystyy auttamaan tiimiläisiä, jos on tarve tai sitten tehdä pientä sälä työtä, kun sitä on aina. Silloin kun annettiin tehtäväksi 17 hengen tiimille rakentaa laaseri tulostin erittäin pienessä aikaikkunassa. Heiltä kysyttiin miksi hommat ei etene ja vastauksena oli se, että he ei kerkeä tekemään melkein ollenkaan niitä asioita mitä vie eteenpäin siinä projektissa sillä he ovat aina auttamassa muita normaali työaikojen puitteissa. Tehtiin yksi kokeilu. Päätettiin ettei saa auttaa 3 päivänä viikosta sekä kellon ajat olivat 9-12. Muuten sai auttaa miten halusi. Tämän seurauksena 2/3 tiimistä paransivat heidän tehokkuuttaan, joten saatiin tulostin tehtyä aikataulussa. Se oli tämän yksikön toinen kerta, kun he julkaisivat tuotteen aikataulussa. Silloin kun annamme vapaasti aikaa muille tapamme meidän tehokkuutemme. Ensiksi pitää varata se aika omille hommille ja sen jälkeen auttaa muita, jonka olen oppinut kantapään kautta täällä Proakatemialla. Vaikka saankin energiaa siitä, että autan muita se ei tarkoita sitä, että pystyisin auttamaan joka kerta ja aina. Pyrin hoitamaan omat hommat ensiksi ja sitten auttamaan muita heidän ongelmiensa kanssa. Tässäkin pitää muistaa tasapaino. Sillä meillä jää asioita tekemättä ja olemme myöhässä omasta aikataulusta, joka sitten taas tarkoittaa sitä ettei menesty siinä asiassa mitä haluaa itselleen.

Kuva 1.

 

Tutkimusten mukaan, jos autat ihmisiä satunnaisesti viisi kertaa viikon aikana se ei tuo sinulle tyydytystä päinvastoin. Jos taas autat heitä yhtenä päivänään peräkkäin antaa sinulle hyvän mielen ja saat energiaa siitä. Itse näen kyllä jotain perää tässä mutten osaa ihan sanoa meneekö se näin musta valkoisesti. En koe, että saisin vähemmän energiaa siitä, että autan viikon aikana eri päivinä muita. Itseä ehkä mietityttää enemmän oma aikataulu ja sen kautta ehkä ei saa niin hyvää mieltä.

 

Kenelle?

 

Tähän maailmaan mahtuu kolmenlaista ihmistyyppiä. On ottajat, antajat ja sitten on siihen väliin putoavat ihmiset, jotka auttavat ja odottavat että autat heitä sitten sellaisen paikan tulessa. On erittäin tärkeätä huomata millaiselle ihmistyypille annat. Sillä vaikka kuinka mukavia ihmiset, jotka ovat ottajia vaikuttaa he eivät ikinään tule antamaan sinulle mitään takaisin. Tämä ihmisryhmä ovat itsekkäitä ja pahimmassa tapauksessa rappeuttavat yrityksen ilmapiirin hyväksikäyttämällä muita. Sillä jos itse et saa ikinään mitään takaisin miksi auttaisit sellaisia ihmisiä ihan pelkästään hyvää hyvyyttäsi? Sellaisista ihmisistä pitää hankiutua eroon työyhteisöissä sekä minun mielestäni turhia ystäviä sellaiset persoonat, vaikka tykkäänkin auttaa ihmisiä. Ei se tarkoita sitä, että pitää heti jättää sellainen ihminen, sillä aina kannattaa antaa mahdollisuus heillekin todistaa olevansa antajia tai ainakin väliin putoaja tyyppiä. Menestynyt antaja menestyy vain sen takia, kun tekevät asioita yhteisen hyvän vuoksi. Ottajat vain ottavat he eivät auta sinua eikä todellakaan tee mitään ylimääräistä yhteisen hyvän vuoksi. Ottajat voi tunnistaa kolmesta piirteestä. He käyttävät minä sanaa yhteisistä saavutuksista, Profiilikuvassa he näyttävät huomattavasti paremmalta kuin oikeasti ovat sekä heille status on tärkeä asia sillä he mielistelevät ylempiä (esim. pomoja tai valtaa omaavia ihmisiä) ja kohtelevat huonosti alempia (esim. työntekijöitä tai huonoissa asemassa olevia ihmisiä). Tässä on jännää se, että ei tarkoita sitä, että antajat ovat iloisia tai pahatuulisia sillä ihan yhtä hyvin pahatuulinenkin ihminen auttaa, jos on antaja persoona.

 

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun auttaa muita. Sillä jos haluaa menestyä tulevaisuudessa pitää rakentaa jotain itsellekin eikä voi vaan auttaa muita.  Nämä kolme kysymystä on hyvä käydä mielessä läpi kun joku pyytää apua ja toivoa tekevänsä oikean päätöksen.

Kommentoi