Tampere
17 May, Friday
14° C

Proakatemian esseepankki

Melu, jonka keskellä elämme 



Kirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Melu, jonka keskellä elämme 

Esseessä tarkastellaan melun vaikutuksia terveyteen ja annetaan käytännön ehdotuksia melusaasteen vähentämiseksi. Nykyään, kun elämme yhä kiireisemmissä ja meluisammissa ympäristöissä, on tärkeää tiedostaa, että melu vaikuttaa terveyteemme monin tavoin, eikä se rajoitu pelkästään kuulovaurioihin. Nykyään hiljaisuus on harvinaista herkkua, ja maksamme siitä terveytemme kustannuksella, yllättävän suurilla kustannuksilla. 

 

Vaikutukset 

Melun vaikutuksia terveyteemme voidaan jakaa useisiin osa-alueisiin. Ensinnäkin melu häiritsee kommunikaatiota. Meluisessa ympäristössä joudumme usein puhumaan kovempaa, joka lisää väärinymmärretyksi tulemisen todennäköisyyttä. On tehty tutkimuksia, jotka todentavat melun vaikuttavan negatiivisesti koululaisten akateemisiin suoristuksiin. Lapset, jotka opiskelivat meluisimmilla alueilla, jäivät jälkeen ikäluokkalaisistaan muilla rauhallisimmilla alueilla. (Basner 2018) 

 

Melu aiheuttaa stressiä. Pitkäaikainen altistuminen melulle saa kehomme erittämään stressihormoneja. Nämä hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa muun muassa veren koostumukseen ja verisuonten rakenteeseen, mikä johtaa jäykempiin verisuoniin. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyksiä melualtistuksen ja korkean verenpaineen, sydänkohtausten ja aivohalvausten välillä. Vaikka riskit vaikuttavat mitättömiltä yksittäisille ihmisille, ovat ne todellisuudessa merkittävä rasite julkiselle terveydenhuollolle. Melu vaikuttaa suuresti uneemme. Uni on elintärkeää terveydellemme, ja melu voi vaikeuttaa nukahtamista, herättää meidät yöllä ja estää verenpaineen normaalin laskun unen aikana. Pitkittyneet melusta johtuvat unihäiriöt voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Nämä unihäiriöt saattavat häiritä ketä tahansa heidän tiedostamattaan. (Basner 2018) 

 

Mikä ratkaisuksi? 

Miten voimme suojella terveyttämme melua vastaan? On tärkeää julkisella tasolla puuttua liian voimakkaaseen meluun ja vaatia muutoksia. Tiedon jako melun haitoista, kuten liian kovalla olevan musiikin kuuntelemisestä, joka voi aiheuttaa kuulovaurioita tulevaisuudessa. Voimme valita asuinpaikkamme huolellisesti ja etsiä hiljaisia tiloja vapaa-ajallemme. Melua vähentävät kuulonsuojaimet voivat auttaa matkustaessa tai meluisassa työympäristössä.  

Voimme myös vähentää omaa melujalanjälkeämmä .Esimerkiksi voimme välttää äänekkäitä toimintoja aikaisin aamulla, kuten ruohonleikkuuta, ja suosia hiljaisempia vaihtoehtoja, kuten haravan käyttämistä lehtien keräämiseen. Tärkeintä on, että valitsemme hiljaisempia laitteita, kuten autot ja ilmastointilaitteet, ja otamme huomioon niiden melutasot. (Basner 2018) 

 

Pohdinta 

On tärkeää huomioida muiden ihmisten kokemus ja näkemys melusta. Meidän oma näkemyksemme siitä, minkä kategorioimme meluksi ja minkä emme saattaa erota muista. Miettikää naapureitanne ja itseänne, mitä voit omassa elämässäsi tehdä vähentääksesi ympäristössäsi olevaa melua, niin kaupungissa kuin maalla.  

 

Lähteet: 

Basner, M. 2018. Why noise is bad for your health and what you can do about it. Ted Talk. Katsottu 26.10.2023 

 

https://www.ted.com/talks/mathias_basner_why_noise_is_bad_for_your_health_and_what_you_can_do_about_it/transcript 

Kommentoi