Tampere
21 May, Tuesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Manipulointi liike-elämässä



Kirjoittanut: Emma Lehto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Psykopaatit Ympärilläni
Thomas Erikson
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Psykopaatit käyttävät manipulointia keinona hallita muita ihmisiä. Manipuloinnilla tarkoitetaan toisen ennalta-arvattavien käytösmallien hyväksikäyttöä, omien etujen hyödyksi. Kirja Psykopaatit ympärilläni on huippusuositun Idiootit ympärilläni -kirjan jatko-osa. Teos käsittelee raflaavasta nimestään huolimatta, arkisia tilanteita, joissa manipulointia tapahtuu. Teoksessa pohditaan eri värien eli käyttäytymismallien manipuloinnin eroja ja sitä mihin väreihin kuuluvat käyttäytymishäiriön omaavat psykopaatit.

Myynnissä pyritään vaikuttamaan asiakkaaseen tavalla, joka johtaa kauppojen syntymiseen. Kaupankäynnissä käytettävä vaikuttaminen saattaa muistuttaa hetkittäin manipulointia. Joskus myyjä saattaa sortua asiakkaan manipulointiin, mutta pidemmällä aikavälillä manipulointi ei ole toimiva keino osana myyntiä. Kirjassa annetaan esimerkkejä siitä, millä tavoin eri värisiä ihmisiä voivaan manipuloida ostotilanteissa ja mitä reaktioita manipulaatio voi ihmisissä aiheuttaa. Vaikka manipuloiden suoritettu kauppatilanne saattaa päättyä myyjän kannalta positiivisesti kauppoihin, ei manipulointi ole nykypäivänä enää suosittu keino myynnin saavuttamiseksi. Manipuloinnilla suoritettu ostopäätös ei ole asiakkaan rehellinen oma ostopäätös. Näin ollen myynnin lähtökohdat ovat jo aseteltu väärin, eikä myyjä ymmärrä tarkalleen, mitä asiakas tarvitsee. Voi olla, että manipuloitu asiakas on tyytyväinen ensimmäisen kaupan jälkeen, mutta useimmiten myyjään ei kehity lämmintä suhdetta, joka mahdollistaisi tulevaisuuden myynnit. Se, että myyjä lupaa asiakkaalle tuotteesta liikoja antaen mahdollisesti jopa virheellisiä tietoja, aiheuttaa luottamuspulan, tuotteen toimimattomuuden tullessa julki.  Moraalisesti ajateltuna manipuloinnilla saavutettu kauppa ei ole hyvien tapojen mukainen. Manipuloiden saavutettu kauppa on hyvin lähellä vilpillistä toimintaa.

Karismaattisia manipuloinnin mestareita on tutkimuksen mukaan yhä useammin yritysten johdoissa. Alkuun kaikki toimii yleensä loistavasti, sillä psykopaatit ajavat päättäväisesti yrityksen etuja, huolimatta sivullisista uhreista. Työyhteisön näkökulmasta tilanne on usein hankala, jos ketjun johdossa on psykopaattisia piirteitä omaava henkilö. Johtoasemassa olevan henkilön pitäisi nykypäivänä yhä enenevässä määrin ymmärtää alaisten hyvinvointi ja viihtyminen työoloissa. Näin työnjälki ja tehokkuus tehostuvat useimmiten paremmalle tasolle. Jos johtohenkilön omien etujen tavoittelu kantautuu alaisten korviin, alkaa hyvin nopeasti luottamuspula, joka johtaa yhtiön henkilökunnan rakoiluun. Voi mennä hyvinkin pitkään, ennen kuin psykopaattisesta johtajasta tulee ketjulle niin näkyviä haittoja, että johtajasta päätytään luopumaan. Psykopaatit ja psykopaattisista piirteitä omaava henkilö pystyy hyvin pitkään salaamaan laskelmallisuutensa karismaattisuutensa taakse. Hehkumaa kestää niin kauan, kun psykopaatin kiinnostus kestää yhtiötä kohtaan tai kunnes henkilö on saavuttanut haluamansa. Niillä johtohenkilöillä, joilla on psykopaattisia piirteitä, on usein napakasti kaikki langat hyppysissään, ja näin ollen he kykenevät hallitsemaan useita henkilöitä samanaikaisesti. Kun tarpeeksi montaa henkilöä on manipuloitu samanaikaisesti, on suuri soppa valmiina. Ketjujen paraneminen psykopaattisesta johtajasta voi viedä paljon aikaa ja aina aiheutettuja haittoja ja luottamuspulaa ei pystytä edes korjaamaan.

 

 

 

Erikson, T. 2019. Psykopaatit ympärilläni. Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi. Atena.

Kommentoi