Tampere
28 May, Tuesday
19° C

Proakatemian esseepankki

arvokkaampaa kuin rahaKirjoittanut: Janette Heikkinen - tiimistä Crevio.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Maailman onnellisin mies
Eddie Jaku
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Älä kulje perässäni, en ehkä johda.

Älä kulje edelläni, en ehkä seuraa.

Kulje vain rinnallani ja ole ystäväni.

-Unknown

 

Eddie Jaku oli saksalaissyntyinen holokaustista selviytynyt juutalainen joka julkaisi tämän ensimmäisen kirjansa 100 vuotiaana. Koko kirjan läpi korostuu Eddien positiivinen tapa ajatella elämää. “Elämä voi olla ihanaa jos teet siitä ihanaa” on tapa jolla soisin kaikkien katsella elämää ja sen erilaisia vaiheita.

 

Monet asiat ovat arvokkaampia kuin raha. Kirjassa käytiin hyvin monia eri asioita läpi kuten se millainen arvo rahalla loppupeleissä on. Kun elämää katsoo taaksepäin raha on viimeisempänä meidän mielessämme. Asiat jota raha mahdollistaa voi olla tärkeä osa muistojamme mutta tärkeimmät muistot ja hetket eivät liity rahaan. Eddie kipuili kirjassa sitä kuinka opiskeluvuodet ja työnteko veivät suuren osan ajasta joten perheen kanssa olemiseen ei jäänyt aikaa. Sitten oli yhtäkkiä aivan liian myöhäistä, koko perhe kuoli ja kaikki mitä Eddie omisti vietiin häneltä. Ainoa mitä hänelle jäi oli tieto, taidot sekä luonne. Eddie sanoi että, jos menettää moraalinsa kadottaa samalla itsensä. Hän painotti että omista rajoista ja moraaleista tulee pitää kovasti kiinni. Jos niissä joustaa voi helposti kadottaa itsensä ja itsensä löytäminen uudelleen voi viedä kauan aikaa.

 

Syy minkä takia Eddie sanoi “Koulutus pelastaa henkiä” oli, että hän ei olisi selvinnyt hengissä ilman hienomekaanikon taitojansa. Hän sai minut katsomaan taitojen kartuttamista ja erilaisen tiedon hankkimista aivan uudessa valossa. Hänellä oli monenlaisia taitoja ammattinsa lisäksi ja ne tulivat kovaan tarpeeseen yhtä äkkiä jopa kymmeniä vuosia eräiden tietojen ja taitojen keräämisen jälkeen. Kun hän muutti Australiaan vaimonsa kanssa hän yllättäen tarvitsi tietoja jotka hän oli oppinut isältään ihan nuorena. Saman kaltainen asia tuli myös minulla esiin kun olin Maatilamatkailu-projektissa mukana ja eteen tuli paljon asioita joista selvittiin vain aikaisemmin hankittujen taitojen avulla(kuten timpurin taidot, ruotsin kielen taidot ja monenlaiset ongelmanratkaisutaidot)  Majoitus firmassa  asiakaspalvelutilanteita tulee hyvin erilaisia päivittäin ja usein pitää työskennellä paljon suuren paineen alla ja nopeasti. Meille sattui esimerkiksi tuplabookkaus huoneiden kanssa ja aivan kaikki huoneet oli täyteen bookattu. Tällöin oli pakko hyvin nopeasti keksiä ratkaisu ongelmaan ja me nopeasti muutimme staffin vastaanottotilan takaisin majoitustilaksi tämän perheen majoitusta varten. Tämä seikka päästiin hoitamaan erittäin nopeasti ja asiakkaalle päin vailla häslinkiä vaikka stressitön tai helppo tilanne tämä ei tosiaankaan ollut.

Myös elämän muuttuvaisuus tuli kirjassa paljon esille, elämää ei voi koskaan tietää etukäteen eikä omaa elämää voi kovin tarkkaan loppujen lopuksi suunnitella ja toteuttaa.

 

Kirjassa käsiteltiin inflaatiota joka lisäsi pohdintaa rahan arvosta. Inflaatio oli siihen aikaan saksassa päätä huimaavaa eikä rahan varaan voinut laskea mitään. Kun Edin Isä tuli päivän päätteeksi salkullinen täynnä seteleitä  aamuun mennessä kaikki setelit olisivat olleet jo täysin arvottomia. Eddien isä ohjeisti lähtemään ja ostamaan kaiken ruoan mitä kaupasta vain tuolla rahalla saa.  Jopa hyväosaisilla oli vaikeaa ja saksalaiset tunsivat itsensä petetyiksi ja nöyryytetyiksi. Heikkouden voi muuttaa vihaksi joten Natsipuolue ja Hitler tarjosi kansan tilanteeseen ratkaisua. Saksassa Juutalaisvainojen aikaan oli paljon vihaa, ihmiset pelkäsivät ja olivat epävarmoja epävakaassa tilanteessa. Tämä sai heidän tyytymättömyytensä ja epävarmuutensa purkautumaan vihana eteenpäin. Mikäli kyllin moni ihminen olisi kristalliyönä uskaltanut vastustanut ja kyseenalaistanut muiden tekoja, historian kulku olisi ollut aivan erilainen. Mutta niin ei tapahtunut, ihmiset olivat heikkoja ja heidän heikkoutensa vuoksi heidät saatiin vihaamaan toisia ihmisiä.

 

Huominen koittaa jos selviää tästä päivästä. Askel kerrallaan. Eddien hirvittävien kokemusten kautta opin paljon tuon ajan kauheuksista ja sodan raakuudesta. Kuitenkin en lähtenyt lukemaan kirjaa raakuuden ja holokaustin seikkaperäisten tarinoiden kuulemisen vuoksi vaan Eddien erityislaatuisen elämänasenteen vuoksi. Miten ihminen joka on kokenut kaiken tuon ja menettänyt kaiken elää niin onnellista elämää ja on onnellisempi kuin useammat ihmiset.

Eddie oppi elämänsä aikana sen että se mihin kiinnittää huomiota se kasvaa. Hyvä ja positiivinen asenne ovat ihmisen tärkeimpiä ominaisuuksia. Tämä tuli myös maatilamatkailu projektissa esille, staffin ilmapiiri oli koko kaikkien kannalta erityisen tärkeää pitää positiivisena. Kun työympäristö on positiivinen ja keskittyy siihen mikä on hyvää, kaunista ja kiitettävää työntekijöillä on hyvä olla ja tämä välittyy myös asiakkaille. Elämää pitää elää hetkessä ja tästä matkasta tulee nauttia. Lopullinen tavoite on vain hieno hetki tai saavutus mutta jos onnen ja iloitsemisen rajaa vain noihin pieniin hetkiin tulee matkan teosta aika onnetonta.

Muista halata äitiäsi ja kertoa hänelle kuinka paljon hän merkitsee sinulle. Koskaan ei voi tietää milloin on liian myöhäistä. Muista myös kertoa kaikille läheisille kuinka paljon he sinulle merkitsevät. Yksi hyvä ystävä on koko maailma. Ystävyys on yksi elämän tärkeimmistä asioista ja hyvä ystävä on kultaakin kalliimpaa.

 

Loppujen lopuksi elämä vain 100 vuotta sitten ei ollut paljon erilaisempaa kuin tänäpäivänä, ja kuitenkin se oli aivan erilaista.

Kirja oli hyvin voimakas muistutus toivon, rakkauden ja ystävyyden voimasta. Eddien elämänviisaus ja hänen tapansa elää sekä suhtauta vastoinkäymisiin on ihailtavaa.

Kommentoi