Tampere
02 May, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Luovaluola podcasthuoneeseen



Kirjoittanut: Salla Vaittinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Runsauden sarvi - Luovan ajattelun kehittäminen
Kai Vakkuri
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Luin kirjan ”Runsauden sarvi – luovan ajattelun kehittäminen”. Odotukset kirjaa kohtaa olivat aivan liian suuret, sillä ajattelin sen jollain tavalla ruokkivan luovuuttani. Toisin kävi. Lukemisen jälkeen pää löi aivan tyhjää. Mietin, että yleensä pyrin oppimaan samantien jotain kirjan luettuani ja jotain, minkä voi nopeasti kokeilla käytännössä. Tämä kirja oli toisenlainen. Tein myös pienen havainnon itsestäni: Kirjoista ammennan luovuuteen asioita viiveellä, vasta kun asiat ovat iskostuneet päähän ja on ollut aikaa pyöritellä asioita ajan kanssa. Tai ehkä se olikin oleellinen pointti kyseisessä kirjassa, että asiat olivat niin kaukaa haettuja tai vaikeasti selitettyjä että väkisinkin joutui käyttämään vähän mielikuvitusta.

 

 

 

Proakatemian uusi visio

Proakatemian uusi visio ”Uuden yrittäjyyden esikuva” on pilkottu seuraaviin teemoihin: kompelksisuustaidot, verkostoituminen, tunneälytaidot, luovuustaidot sekä planetaarisen elämän taidot. Tässä esseessä keskityn vain luovuustaitoihin ja annan yhden ehdotuksen mitä se voisi konkreettisesti Proakatemialla tarkoittaa.

 

 

Luova ajattelu

Kaikki voivat olla luovia tai ajatella luovasti, se ei ole vain joidenkin yksilöiden yksinoikeus. Toki, joidenkin on luontaisesti helpompi ajatella luovasti, vaikkakin luovaa ajattelua on montaa erilaista. Esimerkiksi jotkut tarvitsevat oman tilan ja yksinolon siihen, että syntyy jokin uniikki idea. Toiset yhdistelevät jo olemassaolevia ideoita luoden siitä uuden idean. Tärkeää on kuitenkin kunnioittaa ja huomioida myös luovuudessa ajattelun erilaisuus.

 

Paine suorittaa asioita harvoin tuo uusia ajatuksia, vaan siihen tarvitaan oikea mielentila. Sillä luovuus ei ole suorittamista. Luovassa prosessissa tarvitaan sitä, että osataan päästä irti hektisyydestä ja etääntyä tavanomaisista ajatusraudoista, jolloin luodaan uutta ja uudistetaan jo olemassaolevaa.

Luovuus ei ole itsestään tarkoitus vaan väline. Tähän palaan myöhemmin esseessä mahdollisena toteutuksena.

 

 

Tiimi

Tiimit ovat luovia. Tiimit ovat luovia, jos sille annetaan mahdollisuus ja tila. Joskus jotkin ajatukset tuntuvat liioitetulta tai liian lennokkailta. Ne ovat silti älyttömän tärkeitä kehitykselle, vaikka niitä ei heti seuraavana päivänä käytännössä näkisikään. Se antaa ajattelulle suuntaa ja uskallusta myös ajattelemaan isosti. Joskus luovat ihmiset, jotka osaavat ajatella ”outside the box” saattavat tuntua tiimissä vaikeilta, sillä heillä on aina jokin muu tapa tai keino ajatella tai tehdä jotain asiaa. Luovuutta on niin kovin monenlaista. Tiimi voi kehittää ajatteluaan luovaankin suuntaan, ja se olisi ehkä jopa myös kannattavaa. Esimerkiksi voisi ajatella uusiksi vaikka mitä tiimi tarkoittaa. Tai mitä bisnes on. Mitä johtaminen on. Mitä oppiminen on. Ja vältellä näissä asioissa “totuuksia” tai muita latteita itsestäänselvyyksiä. Mitä voisi tapahtua, jos yhtenä paja-aiheena kyseenalastaisi lähes kaiken tiimin toiminnassa ja koittaisi porukalla keksiä uusia merkityksiä tai parempia, omalle tiimille mahdollisesti toimivia tapoja.

 

 

Proakatemia

Olen pyöritellyt sellaista ideaa mielessäni, että tämän hetkisestä Proakatemian podcast -huoneesta tulisi jollain tavalla luovuutta ruokkiva neuvotteluhuone tai tiimityöskentelyyn soveltuva tila studion lisäksi. Meillä kun opiskelijoita on jo paljon ja tiloista on joskus puutetta. Tässä luovuuden tyyssijassa voisi olla asioita kuten muovailuvahaa tai muuta vastaavaa mitä voisi pyöritellä käsissä. Huone, missä jollain tavalla voisi hyödyntää luovia asioita ja yhdistellä mitä erilaisempia asioita. Sillä innovatiivisilla ihmisillä on kyky yhdistellä erilaisia asioita, vaikka asiayhteys niihin olisi kaukana toisistaan. Esimerkiksi vaikka mustikka ja vasara. Tila olisi kuitenkin esteettinen ja sellainen, mihin voisi tuoda asiakkaankin. Siellä siis yhdistyy bisneksen käytännöllisyys sekä taiteenomainen kauneus ja luova asioiden yhdistely.

Proakatemian johtoryhmä kokoontuu asian tiimoilta perjantaina, joten silloin näemme että miten tämän asian käy. Parhaimmillaan johtoryhmä tai jokin muu tiimi voisi olla tässä projektissa ”koekaniineja” niin, että siitä saataisiin mahdollisimman käyttäjäystävällinen että innovatiivinen tila.

Tilassa voitaisiin ammentaa luovuutta erilaisesta taiteesta, ja sitä voisi olla seinillä, pöydillä ja jopa katossa. Siellä voisi olla jotain yllättävää sekä erilaista. Kuten vaikka 3D printteri, hologrammeja, ukulele, aiemmin mainittu muovailuvaha tai legoja. Siellä voisi olla myös tulostettuna erilaisia Desing Thinking canvoja ja muita bisneksessä käytettäviä prosesseja joissa tarvitaan luovuutta.  Toki, tässä oli vain yhden ihmisen ajatuksia uudistaa kyseistä tilaa ja uskon että porukalla saataisiin paljon parempia ideoita aikaiseksi.

 

 

 

 

Kommentoi