Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Löydä sisäinen motivaatiosi



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oli erittäin oivalluttavaa lukea Jari Saarenpään kirjoittama ”löydä sisäinen motivaatiosi” –kirja, jonka Jari antoi tiimillemme pitämänsä pajan jälkeen. Pajan aiheena oli luontaiset taipumukset, missä syvennyttiin kiinnostavalla tavalla ihmisen ajattelun prosesseihin ja jokaisen käyttäytymistä ohjaaviin luontaisiin taipumuksiin. Tämän neljän tunnin intensiivisen aiheen käsittelyn jälkeen jokainen paikalla ollut ymmärtää jatkossa varmasti paljon paremmin toistemme ajattelua ja käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Jokainen tiimimme jäsen teki pajan ennakkotehtävänä luontaiset taipumukset –analyysin ja perehdyimme pajassa ajattelutyyleihin ja niiden tulkintoihin tarkemmin.

 

Analyysin mukaan olen vahvimman ajattelutyylini perusteella rationalisti

 

”Rationalistit suuntaavat eniten huomiota asioihin, joita voisi ja kannattaisi tehostaa. Tämän tyylin edustajia kutsutaan myös nimillä tehostajat ja innovaattorit. Heidän päässään pyörii jatkuvasti uusia ideoita, jotka liittyvät menetelmiin, työprosesseihin, teknisiin laitteisiin ja liikeideoihin. Rationalistit, joita on väestössä noin 10%, hakeutuvat mieluiten kehitys- ja johtotehtäviin.”

 

Vahvimman toimintatyylini mukaan olen varmistaja

 

”Varmistajat reagoivat asioihin selvästi hitaammin kuin vaikuttajat, koska he käyvät päässään läpi useita vaihtoehtoja ennen kuin he tuovat jotakin julki. Tämän tyylin edustajilla on sekä hyvä harkintakyky että organisointikyky. Lisäksi he huomaavat helposti muiden suunnitelmissa olevat heikkoudet. Tyylin miinuspuolella on huonoa (vähäistä) kommunikointia ja joskus hidasta päättämistä kiireellisissä tilanteissa.

 

Luontaisiin taipumuksiin perehtyminen auttaa paljon itsensä tuntemisessa ja omien käyttäytymismallien ymmärtämisessä. Kirjassa ”löydä sisäinen motivaatiosi” paneudutaan enemmänkin omien vahvuuksien kautta motivaation löytämiseen ja vahvuuksien tunnistamisen kautta niiden hyödyntämiseen, vaikka työnhaussa. Kirja onkin erinomainen opus etenkin työnhakijoille ja työelämässä isojen muutosten keskellä kamppaileville ihmisille, mutta myös kaikille muille. Olen ymmärtänyt, miten tärkeää on tunnistaa omat vahvuutensa, jotta voi paremmin hyödyntää niitä ja pyrkiä sellaisiin työtehtäviin missä omilla vahvuuksilla pääsee loistamaan. Vahvuuksien kautta voittoon –ajatus jäi myös pajasta mieleen, kun puhuttiin taas kerran epämukavuusalueesta. Tuntuu, että siitä puhutaan koko ajan ja onhan se tärkeää kehittymisen kannalta, mutta Jarilta tuli tähän mielestäni hyvä pointti, että kehittyminen on varminta silloin kun epämukavuusalueelle mennään omien vahvuuksien kautta. Epämukavuusalueella on helpompaa kehittyä juuri silloin kun pääsee hyödyntämään omia vahvuusalueitaan ja luontaisia taipumuksiaan.

 

Slight edge

 

Kirjassa ajatuksiani paljon puhutteli niin sanottu Slight edge elämän polut, missä on kyse valinnoista. Elämämme ja joka ikinen päivämme on täynnä valintoja valintojen perään ja tässä slight edge –ajattelussa niinkin monimutkainen asia, kun menestyminen, on yksinkertaistettu hyvin yksinkertaiseksi malliksi, missä on vain kyse siitä millaisia valintoja ihmiset tekevät päivittäin. Tekemisessä se mikä on ensin epämukavaa, muuttuu ajan myötä mukavaksi ja se mikä on ensin mukavaa, muuttuu ajan myötä epämukavaksi.  Asenne -> Toiminta -> Tulokset -> Elämäntapa. Tämä näkyy kaikissa elämän osa-alueissa kuten taloudessa, terveydessä, työssä, itsensä kehittämisessä kuten ihmissuhteissakin.

 

”Ero menestyksen ja epäonnistumisen välillä on hiuksen hieno. Se on yhtä pieni, kuin kuuman ja kiehuvan välillä; yksi aste. Kyse on jokapäiväisistä pienistä valinnoistasi. Muista, että olet aina tekemisissä valinta tilanteen kanssa: valitset joko oikein tai väärin. Ei ole olemassa sellaista tilannetta, jossa voit jättää valinnan tekemättä.

 

Aamuni alkaa valintoja tekemällä; voin herätä aikaisemmin, käydä suihkussa ja tehdä aamupalaa tai sitten voin herätä myöhemmin ja jättää nämä asiat tekemättä kiireen vuoksi. Valitsen nykyään aina ensimmäisen vaihtoehdon. Voin myös työpäivän aikana valita, että teen parhaan tuloksen mihin kykenen tai sitten voin vain tehdä pakolliset tehtävät. Työpäivän jälkeen minulla on mahdollisuus valita, lähdenkö lenkille vai istunko sohvalle katsomaan telkkaria. Yleensä valitsen kuntoilun. Voin myös lenkin jälkeen valita, katsonko Netflixiä vai kehitänkö itseäni lukemalla kiinnostavaa kirjaa. Miksi ihmiset sitten yleensä valitsevat väärin? Miksi niin iso osa ihmisistä syövät epäterveellisesti, liikkuvat niin vähän, polttavat tupakkaa, eivät huolehdi tarpeeksi hyvin raha-asioista tai eivät kehitä itseään jatkuvasti. Kirjassa puhutaan tutkimuksista joiden mukaan jopa 95% ihmisistä valitsee väärin jokapäiväisissä pienissä valintatilanteissa. Vastaus on se, että on vaan yksinkertaisesti niin paljon helpompaa valita sillä hetkellä hyvältä tuntuva vaihtoehto, koska vaikutukset eivät ole välittömiä. Ne ei vaikuta huomenna eikä ylihuomenna ja kun et heti huomaa valinta tilanteen seurausta niin on helppo valita väärin sen kummemmin asiaa pohtimatta. Joku päivä kuitenkin nuo jokapäiväiset valinnat ovat kumuloituneet siihen pisteeseen, että eron huomaa selvästi, oli ne sitten olleet oikeita tai vääriä valintoja.

 

 

Loppuun

 

Kirjan lukeminen auttaa minua jatkossa varmasti pääsemään sellaiseen työhön missä olen motivoitunut ja nautin sen tekemisestä. Pystyn jatkossa arvioimaan paremmin mistä johtuu, jos en ole tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseeni. Kirjasta oli myös paljon hyötyä itsensä johtamisessa sen tuomien uusien ajatuskulkujen ja vanhojen oppien mieleen palauttamisen ansiosta. Ymmärrän taas paremmin päivittäisten pienien valintojen merkityksen pitkässä juoksussa, sillä menestys luo menestystä ja vaikka olen tehnytkin jatkuvasti hyviä päätöksiä, niin omaa ajattelua on hyvä ajatella enemmän. ”Tulevaisuus tehdään tässä ja nyt”.

 

 

Lähteet: Jari Saarenpää – Löydä sisäinen motivaatiosi

Kommentoi