Tampere
17 May, Friday
14° C

Proakatemian esseepankki

Look at that device in your hand



Kirjoittanut: Jamie Acosta - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Monelle päivän ensimmäinen aktiviteetti on yöllä tulleiden viestien tarkistaminen ja muutaman sosiaalisen median applikaation selaaminen, päivän uutisten lukeminen netistä, sään ja lämpötilan tarkistus, ehkä päivän tapahtumien silmäileminen kalenterista. Teknologiasta ja internetistä on tullut normaaliin arkeen soluttautunut tapa, tai jopa addiktio.

 

Kuuntelin CBC:n Massey Lectures- podcast sarjan ensimmäisen jakson “Look At That Device In Your Hand” jossa  teknologia- ja turvallisuus alan asiantuntija Ron Deibert kertoo mielipiteistään ja havainnoistaan kohdistuen nykyajan digitaaliseen maailmaan. Analysoidaan sen sisältöä hieman: 

Podcastissa Ron Deibert kertoo ihmisten olevan vaarallisen riippuvaisia puhelimistaan. Uusi sukupolvi on kasvanut kokonaan teknologian parissa eikä tunne aikakautta jolloin kaikilla ei ollut omaa puhelinta takataskussa. Monet ovat varmasti tunteneet joskus “morkkista” liiallisesta ruutuajasta ja puhelimen jatkuvasta käytöstä. Deibert tuo esille teknologian räjähtäneen kehityksen ja korostaa sen luomia epäkohtia ja yksilöiden sekä valtioiden turvallisuuden heikentymistä. Deibertin mukaan tarvitaan muutos nykyajan digitaalisen maailman käytäntömalliin ennen kuin se on myöhäistä ja internetti pitää vaatia takaisin kansalaisille. Podcastissa keskustellaan sosiaalisen median haitoista, vaarallisen ja paikkaansa pitämättömän tiedon leviämisestä sekä ihmisten henkilökohtaisten tietojen haavoittuvaisuudesta internetissä. Podcastissa kerrotaan, että internetin toivottiin alun perin vahvistavan demokratian osaa ja asemaa maailmassa tuomalla jokaiselle mahdollisuuden omaan ääneen, mutta internetin kehittäjät eivät aavistaneet yksityisten yritysten valjastavan sitä omaksi hyödykseen. Podcastia kuunnellessa herää huoli median puolueettomuudesta digitaalisessa maailmassa jatkuvan paineen alla, ja näin ollen sen uhkaavasta vaikutuksesta demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Median on ennen kaikkea visuaalista ja globaalia juuri sen takia, että kuvalla selitetyn asian ymmärtää miltei jokainen. 

Juuri tämän takia suurta roolia nykypäivän mediassa pelaavat digitaalisen muotoilun ammattilaiset. Digitaalinen muotoilu on oleellinen osa kaikkea näkyvää mediaa. Se on tarinankerrontaa. Hyvältä näyttävä sivusto herättää enemmän huomiota ja tunteita, kuin huonosti suunniteltu ja epämiellyttävä sivusto. Digitaalisen muotoilun uusi sukupolvi voi olla osa ratkaisua Deibertin esittämiin ongelmiin tuomalla eettisemmän ja oikeudenmukaisemman lähestymisen informaatioteknologiaan. Nykypäivänä painotetaan kestävää kehitystä ja ollaan valmiita huomaamaan ja tuomaan julki yhteiskunnan epäkohdat pelottomasti. Yhteiskunnan kasvaessa ja kehittyessä uuden teknologian maailman parissa se myös oppii sen rajat ja avoimuuden kulttuurin. On kiinnostavaa, kuinka hyvin kuvallisella kerronnalla pystytään muokkaamaan ihmisten ajatuksia ja kuinka sinisilmäisesti monet suhtautuvat esimerkiksi muokattuihin kuviin. 

Ron Deibertin näkemykset ovat kiinnostavia ja paikkaansa pitäviä, mutta haluan tuoda myös sosiaalisen median ja teknologian hyviä puolia esille. Sosiaalinen media tekee ensisijaisesti juuri sitä mitä sen on tarkoitettu tekevän; yhdistää ihmiset ympäri maailmaa ja antaa jokaiselle sen käyttäjälle mahdollisuuden tuoda oma näkemyksensä esille. Mitä paremmin kerrottava tarina on viestitty visuaalisesti, sitä paremmin tarinan viesti menee käyttäjälle perille. Sosiaalinen media tuo esille monia yhteiskuntien epäkohtia ja nostaa pinnalle vääryyksiä. Monet tärkeät aiheet ovat saaneet ansaitsemansa huomion “trendaamalla” sosiaalisessa mediassa tai sitä käyttävien nuorten keskuudessa. Monelle normaalissa elämässä yksinäiselle henkilölle netti voi olla pakopaikka jossa löytää samankaltaisia ihmisiä ja uusia ystäviä.
Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta. Olen samaa mieltä Deibertin kanssa laitteiden addiktoivan vaikutuksen vakavuudesta. On pelottavaa ajatella, että aamulla ensimmäinen reaktio on ottaa puhelin käteen, enkä todellakaan uskalla edes vilkaista paljonko ruutuaikaa on päivässä. Valeuutiset, nettikiusaaminen, häiritsevän sisällön jakaminen ja negatiivisten ajatusten lietsominen sosiaalisessa mediassa ovat nykypäivän vitsauksia. Useat median vaikuttajat kohtaavat paljon vihapuhetta ja jopa tappouhkauksia julkaistuaan keskustelua herättävää sisältöä. Suuret yritykset valjastavat sosiaalisen median ja teknologian kautta ihmiset omaksi hyödykseen ja hakevat heistä tuottoa välittämättä eettisestä puolesta tai ihmisoikeuksista. Haitallisten yritysten on helpompi markkinoida itseään median kautta ja tavoittaa suurempi yleisö, josta voi koitua vaikeuksia valtioille. 

 

Podcastista nostetuissa teemoissa näkyy selkeästi digitaalisen muotoilijan työ, ja kuinka se voi olla osa ongelmaa, mutta myös osa ratkaisua. Digitaalisen muotoilijan työ kietoutuu tiukasti teknologian digitaalisiin osa-alueisiin, kuten käyttöliittymiin, informaatiografiikkaan ja sosiaalisen median markkinointiin. Visuaalinen ulkokuva on markkinoinnin ja tarinankerronnan tärkein ja näkyvin osapuoli. Esteettisesti suunnitellut sivustot houkuttelevat käyttäjiä vierailemaan niillä useammin ja näin kannustavat laitteiden käyttöä yhä enemmän, mutta voivat myös miellyttää ja tuoda hyvän olon tunteita käyttäjille. Digitaalinen muotoilu on osa selkeän tiedon välittämistä ja sen on tarkoitus herättää katsojassa tunteita ja kertoa tarina. Digitaalinen muotoilija on vastuussa myös tekemänsä sisällön eettisyydestä ja muotoilijan tulee pysyä mukana digitaalisen ympäristön jatkuvassa muutoksessa. Digitaalinen muotoilu on myös ongelman ratkaisua, kun yritetään löytää käyttäjille sopiva ratkaisu.

 

Podcast herätti paljon ajatuksia. Nykyajan digitaalisessa maailmassa on paljon enemmän erilaisia uhkia, kuin esimerkiksi viisikymmentä vuotta sitten. Pikainen visiitti väärälle sivustolle voi avata virukselle tien tietokoneeseen, tai vieraaseen numeroon vastaaminen tien henkilökohtaisiin tietoihin. Juuri digitaaliset muotoilijat ovat hyvässä asemassa navigoidakseen massoja läpi uudistuvan, internetin ihmeellisen maailman.

 

 

Lähteet:

https://www.cbc.ca/listen/live-radio/1-23-ideas/clip/15807770-cbc-massey-lecture-1-look-at-that

 

 

 

Kommentoi