Tampere
17 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Liminal thinking



Kirjoittanut: Susanna Lepola - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Useimmat ongelmat myös työssä syntyvät siitä, että uskomme että juuri meidän näkökulmamme ja meille tärkeät merkitykset ovat jaettuja. Tarkastelemme maailmaa putkinäytön kautta, emme näe seiniä ympärillämme. Koska omat ajatuksemme ovat meille selkeitä ja perusteltuja omista lähtökohdistamme, niin kai ne ovat sitä kaikille muillekin? Miten siis tehdä muutos asioihin, vaihtamalla omaa ajattelutapaa?

Kirjan kirjoittaja Dave kertoo omasta elämän muutoksestaan. Hän halusi lopettaa tupakoinnin muttei uskonut pystyvänsä siihen. Kun hän tajusi tuntevansa olonsa kokoajan sairaaksi ja ymmärsi että se johtuu tupakoinnista, hän lopetti. Hän sanoo ettei se ollut helppoa mutta yllätyksekseen on yhtäkkiä huomannut olevansa 20 vuotta polttamatta.

Kun hän tajusi pystyvänsä lopettavaan jotain minkä hän ajatteli olevan mahdotonta, hän tajusi että pystyisi tekemään tällöin myös paljon enemmän. Tupakoinnin lopettaminen kasvatti luottamusta ja rohkeutta päättää suhde tyttöystävän kanssa, lopettaa työpaikassa, vaihtaa toimialaa, muuttaa eripuolelle maata ja aloittaa oma yritys. Hän kertoi että näin hän sai muutettua elämänkuvansa kokonaan.

Liminal thinking – ajattelu on tärkeää, sitä tapahtuu jokapäivä kun heräät tai nukahdat. Kun rentoudut, olet avoin mahdollisuuksille. Nämä tilanteet ovat arvokkaita luovuuden ja oivalluksen lähteitä. Useimmat oivallukset ovat näkymättömiä sillä silloin saatetaan keskittyä muuhunkin, mutta ne ovat siellä ja tarjoavat uskomattomia mahdollisuuksia kasvulle ja muutokselle. Liminal thinking – ajatteluun ei siis tarvita muodollista valtaa, budjettia eikä epäonnistuessaan rangaistusta. Tarvitaan vain henkilö, jolla on halu tehdä muutos.

Kuusi periaatetta muodostaa uskomuksen teorian:

  1. Uskomukset ovat malleja : Uskomukset ovat uskomuksia. Älä sekoita uskomuksia todellisuuteen!
  2. Uskomukset luodaan : Perustuen asioihin joita huomaat, teet teorioita ja päätöksiä. Se johtuu luultavimmin aikaisemmista kokemuksistasi. On tehtävä itse päätös ja huomattava että jokainen lähde tekee asioista omat päätelmänsä. Päätä siis sinä mihin niistä lähteistä luotat ja mihin et.
  3. Uskomukset luovat yhteisen maailman : Usko on tarina päässäsi, se on syy-seuraus ketju. Valitseman uskon perusteella voidaan itse luoda yksi maailmoista.
  4. Uskomukset luovat sokeat kohdat : Uskomukset ovat välttämättömiä ja ilman niitä ei voi selvitä, mutta ne myös rajoittavat meitä. Samat rajat, joiden avulla voimme ajatella, rajoittavat myös sitä, mitä voimme kuvitella. Ympärilläsi on mahdollisuuksia joka päivä, monissa tapauksissa et kuitenkaan pysty näkemään niitä, koska uskomusten rajoittaminen sokaisee polun todellisiin mahdollisuuksiin.
  5. Uskomukset puolustavat itseään : Jos asiassa ei ole kuplan sisällä järkeä, aiot ajatella että se on virhe tai valhe, tai joku on väärässä. Sinulla on taipumus tehdä kaikki mikä on välttämätöntä tämän kuplan suojaamiseksi; koska sinulle, kupla on todellisuus itsessään.
  6. Uskomukset ovat sidottuna identiteettiin : Uskomukset ovat maailman selityksiä. Kun emotionaalinen tarve on täyttämättä – varsinkin kun se ei ole täyttynyt jo pitkään aikaan – aivot pyrkivät täyttämään tämän aukon jonkinlaisella selityksellä. Näin syntyy esim. salaliittoteoriat.

Mitä tehdä asialle, miten ajatella laajemmin?

Oletetaan että et ole kohde. Sinun suurin sokea piste on itsesi. Jos et halua ajatella omaa osuuttasi osana asian ongelmaa, et pysty näkemään sitä selkeästi. Ymmärryksesi vääristyy ja niin myös uskomukset.

Tyhjennä kuppisi. Jotta voit oppia uutta, sinun on “tyhjättävä kuppisi”. Nykyiset tietosi, teoriat, olettamukset ja ennakkokäsitykset eivät saa päästä tielle. Ota avoimuus, uteliaisuus ja innokas asenne oppimiseen.

Luo turvallinen tila. Se ei tarkoita sitä että sinun täytyy myötäillä kaikkea mitä muut sanoo. Se edellyttää että keskeytät muiden tuomitsemisen, ainakin väliaikaisesti. Jos haluat että joku jakaa ideansa, motivaationsa, asiansa kanssasi, heidän täytyy tuntea että heidät hyväksytään sellaisena kuin he ovat. Heitä ei arvostella, vaan heitä kohdellaan ihmisen tavoin ja vaikka et ole samaa mieltä, olet ainakin avoin kuullaksesi mitä heillä on kerrottavana. Luo siis tila muille ihmisille, opit paljon siitä miksi he toimivat tavalla joita pitävät oikeana.

Vahvista. Sen lisäksi että annat muille tilaa, jos et vieläkään ymmärrä heidän asiaansa, kysy itseltäsi “Mitä minun pitäisi uskoa jotta asia olisi totta?”. Jos joku ei mielestäsi ole järkevää, silloin sinulta puuttuu jotain.

Kysy kysymyksiä, tee yhteyksiä. Muodostamalla uusia yhteyksiä, luodaan uusia mahdollisuuksia jotka saattoivat olla jo piilevänä järjestelmässä ja odottivat vain löytäjäänsä. Yritä ymmärtää ihmisten toiveita, unia ja turhautumista.

Häiritse rutiineja. Aina kun löydät itsesi jumittuvan tiettyyn toistuvaan malliin, kokeile jotain satunnaista. Luo uusia aukkoja, tee jotain erilaista. Nää koko tilanne uudella tavalla.

Toimi kuten tässä ja nyt. Kokeile uusia ideoita, jotka muuten jättäisit huomiotta koska ne tulevat olemassa olevan kuplan ulkopuolelta. Sinun ei tarvitse uskoa, että joku on totta, jotta se voidaan testata. Sinun tarvitsee vain toimia kuin se olisi totta ja katsoa mitä tapahtuu.

Tee järkeä tarinoilla. Kun pyydät jonkun kertomaan tarinan, kutsut heitä syventämään yhteyttään kanssasi. Se kertoo että heidän elämänsä ja kokemuksensa ovat tärkeitä, merkityksellisiä ja oppimisen arvoisia. Se on yksinkertainen askel jonka voit tehdä joka päivä luomaan yhteistä maailmaa ihmisten kanssa, jotka ovat tärkeitä sinulle. Jos sinulla on uskomuksia, jotka haluat jakaa, paras tapa auttaa näitä uskomuksia lentämään on jakaa ne muille tarinoiksi.

Kehitä itseäsi. On parempi pyytää anteeksiantoa kuin lupaa, mutta luultavasti ei tarvita kumpaakaan. Ota riskejä, virheistä oppii. Jos voit olla avoin siitä, miten muutos vaikuttaa sinuun henkilökohtaisesti, sinulla on paremmat mahdollisuudet saavuttaa tavoitteet. Jos haluat muuttaa maailmaa, sinun on oltava valmis muuttamaan itseäsi.

Liminal thinking – ajattelu on jotain mitä jokainen voi oppia, mutta se ei ole helppoa. Se on epämukavaa ja jopa häiritsevää. Se vaatii paljon työtä. Miksi kukaan haluaisi vapaaehtoisesti epämiellyttäviä asioita, varsinkin jos tuntuu sille että ainoat palkinnot ovat lisääntynyt epäselvyys, epävarmuus ja epäily? Liminal thinking voi johtaa dramaattisiin vaikutuksiin ihmisten elämässä ja työssä, se auttaa sinua tulemaan positiiviseksi voimaksi maailmassa, positiiviseksi voimaksi itsellesi ja muille.

 

Kommentoi