Tampere
21 Jun, Friday
15° C

Proakatemian esseepankki

Liian paljon hyvää hallittavanaKirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Jos haluat menestyä, tyhmintä mitä voit tehdä, on puskea väkisin väärään suuntaan. Sisäinen motivaatio erottaa valonöörin tavallisesta tallaajasta. Valonööri on löytänyt sisäisen motivaationsa lähteet ja onnistuu toteuttamaan niitä elämässään. (Martela, 2020.) Ihminen toimii sisäisen motivaation lisäksi ulkoisesta motivaatiosta. Käytämme molempia motivaation lähteitä päivittäin huomaamattamme. Elämästä tulee helvettiä, jos yrittää suoriutua kaikesta vain sisäisellä motivaatiolla, varsinkin jos ei tiedä mitä haluaa. Ihminen, joka ei tiedä mitä haluaa, joutuu tekemään aivan kaikkea (Martela, 2020). Vaikka tietäisi mitä haluaa, elämässä tai tarkemmin sanottuna tekemisessä tulee taantumia, joiden ylipääsemiseen tarvitaan ulkoista motivaatiota, paremmin sanottuna auktoriteettia. 

Eksistentiaalinen kriisi 

Martelan (2020) mukaan elämässä on alkujaan kaksi kysymystä: miten pysyn elossa ja miksi pysyn elossa? Molemmat kysymykset ovat ratkaistavissa vain sisäisellä motivaatiolla. Lähtökohtaisesti kukaan ei halua luopua hengestään ja taistelee siitä loppuun asti sisäisestä tahdosta. Useammin ongelmana on, miten löytää merkitys elämään (miksi pysyn elossa). Mikä elämässä on arvokasta, on jokaisen oma tulkinta. Oma tulkinta, saa tietenkin paljon vaikutteita ympäristöstä, eikä sitä voida pitää täysin “omana.” Viisautta onkin nähdä näiden harhojen läpi ja tunnistaa omat arvonsa, joiden mukaan toimii, se on osa valonööriyttä. 

Ulkoinen motivaatio 

Ulkoinen motivaatio viittaa tilanteisiin, joissa yksilön toiminnan käynnistävät ulkoiset tekijät tai palkinnot. Tämä tarkoittaa, että motivaatio perustuu ulkoisiin kannustimiin, kuten palkintoihin, kiitokseen, tunnustukseen tai muihin ulkoisiin tekijöihin sen sijaan, että se olisi sisäsyntyistä tai henkilökohtaista. Esimerkiksi työpaikalla ulkoinen motivaatio voi ilmetä taloudellisina kannustimina, kuten bonuksina tai palkankorotuksina, tai sosiaalisina kannustimina, kuten työntekijän kuukauden tittelin saamisena. Ulkoinen motivaatio voi myös liittyä muiden ihmisten odotuksiin, kuten esimiehen, vanhempien tai ystävien odotuksiin. 

Vaikka ulkoinen motivaatio voi olla tehokas tapa saada ihmiset toimimaan tietyllä tavalla lyhyellä aikavälillä, se saattaa olla vähemmän kestävää pitkällä aikavälillä. Yksilö voi menettää kiinnostuksensa tai motivaationsa, jos ulkoiset palkinnot eivät ole enää läsnä tai jos ne eivät vastaa yksilön todellisia sisäisiä tavoitteita ja arvoja. 

Yksi plus yksi ei aina ole kaksi. Martela viittaa tutkimuksiin, joissa sisäisen motivaation päälle on rakennettu ulkoinen kannustin. Jos toimit aluksi sisäisestä motivaatiosta, mutta päälle liimataan ulkoinen motivaation lähde kuten raha, ulkoinen motivaatio syö sisäisen motivaation. Länsimaat rakentuvat ulkoisten motivaatioiden ympärille, samalla kun meille toitotetaan vapauttamme ja mahdollisuutta tehdä mitä vain itse haluamme. Nämä kaksi motivaation lähdettä, ikään kuin kilpailevat keskenään, jonka välissä yksilö (suhdelo) joutuu taistelemaan. Meidän elämämme on rakennettu ulkoisesta motivaatiosta jo lapsena. Aluksi meitä kontrolloivat kasvattajat. “Sinun tulee opiskella.” Pikkuhiljaa vanhetessamme kietoudumme erilaisten laitosten, kuten koulujen ja työpaikkojen luomaan ulkoisen motivaatioiden maailmaan. Kun aikuisuus vihdoin koittaa ja lopulta ymmärrämme, että voimme todella tehdä mitä vain, on todella vaikeata alkaa toimimaan puhtaasta omasta tahdosta, kun koko elämä on rakennettu ulkoisesta motivaatiosta.  

Mustaa ja valkoista 

Vaikka eri motivaatiot kilpailevat keskenään, niitä voi käyttää työkaluina. Omat tavoitteet tulee rakentua sisäisen motivaation ympärillä, mutta niissä voi hyödyntää myös ulkoista motivaatiota. Ulkoisen motivaation käyttöön liittyy aina riski, kuten todettu, se voi syödä sisäisen motivaatiosi, mutta joskus kertoimet ovat puolellasi. Esimerkiksi olet toiminut pitkään saavuttaaksesi tavoitteen, mutta into alkaa hiipua ja koko tavoite tuntuu merkityksettömältä. Raskas työ upottaa meidät harhoihin, jolloin luovuttaminen tuntuu järkevältä. Jos sisäinen motivaatio on kadonnut, voi tavoitteen saattaa maaliin ulkoisesta motivaatiosta. On mahdollista, että juutut ulkoisen motivaation vankilaan ja toimit jatkossa vääristä syistä. On myös mahdollista, että tunnistat uudelleen syyt, miksi olet aloittanut työskentelyn tavoitteen edessä ja löydät sisäisen valonöörisi. 

Mitä minä hallitsen? 

Elämässä on paljon asioita, jotka tekevät sinulle hyvää, mutta siitä huolimatta et jaksa toteuttaa niitä. Loputon lista hyvistä asioista ja oman itsensä tuntemisen puute, saa meidät turhautumaan. Mitä minä edes haluan? Kaikkia valintoja ei tarvitse tehdä sisäisestä motivaatiosta, eikä edes kaikkia toteutuksia. Elämän voi splitata. On objektiivisesti hyviä asioita, joita kohti kannattaa mennä, mutta et jaksa toteuttaa niitä kuten säännöllinen syöminen. Näihin voi löytää ulkoisen motivaation, esimerkiksi ravintoterapeutin, joka ohjaa sinua. Ne asiat, jotka haluat toteuttaa, toteutuvat luonnollisesti sisäisestä motivaatiosta, etkä tarvitse niihin kontrollointia ulkopuolelta.  

Mieti mitä haluat saavuttaa ja mieti kuka sinut vie perille. Olen itse kehonrakentaja, joka on veistänyt ja hionut vartaloaan yli kymmenen vuotta. Olen pitänyt tekemisestä, mutta se on ollut todella kuormittavaa, varsinkin niissä hetkissä, kun sisäinen motivaatio on loistanut poissaolollaan. En ole halunnut luopua autonomiasta ja hallinnan tunteesta tekemisessäni. Lopulta antauduin ja olin valmis nöyrtymään auktoriteetin edessä. Nyt minulla on valmentaja ja minun tarvitsee enää vain toteuttaa hänen tahtonsa. Aluksi se pelotti, kuinka voin antaa vastuun toiselle näin henkilökohtaisessa asiassa. Nyt olen helpottunut ja voin keskittää ajatukseni toisiin hyviin asioihin. Elämässä on paljon hyviä asioita joita tahdot ja voit itse päättää, minkä toteuttamiseen käytät omaa energiaa. Olet oman elämäsi herra ja toimit vain sisäisestä motivaatiosta. Muista, että myös joku toinen voi viedä sinut perille rakas valonöörini. 

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentoi