Tampere
22 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka puhua kenelle tahansa, milloin tahansa, missä tahansaKirjoittanut: Jaakko Koljonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

On tärkeää uskaltaa ja osata keskustella kenelle tahansa. Monille ihmisille, etenkin suomalaisille, vieraille henkilöille puhuminen on vaikeaa. ”Jään murtaminen” tai aloitteen tekeminen on yleensä kaikkein vaikeinta. Usein ajatellaan, ettei ole tarpeeksi tärkeä henkilö, että voi mennä puhumaan kenelle tahansa. Varsinkin kun kyseessä on suuri yritysjohtaja. On muistettava, että olemme kaikki ihmisiä. Meistä jokainen on joskus jännittänyt mennä puhumaan jollekin.

 

Kokeilin äänikirjan kuuntelemista ja voin suositella kirjojen kuuntelua erittäin lämpimästi. Kuuntelemani kirja oli Chris Widenerin How to Talk to Anybody Anytime, Anywhere. Widener mainostaa kirjan oppeja sopivaksi niin arkielämään kuin bisnesmaailmaankin. Mielestäni siinä käydyt opit sopivat paremmin kuitenkin arkielämään, mutta niitä voi soveltaa liike-elämään.

 

Widenerin mukaan ongelmaan, että et pidä itseäsi tarpeeksi tärkeänä ja mielenkiintoisena, on helppo ratkaisu – sinun ei tarvitse olla mielenkiintoinen. Kun menet puhumaan henkilölle, johon haluat tutustua, älä puhu itsestäsi, puhu juuri hänestä keneen haluat tutustua. Ihmiset pitävät itsestään puhumisesta, joten tämän pitäisi olla helppoa.

 

Widener jakaa jollekin puhumisen kolmeen asteeseen, jotka ovat:

  1. Ask questions – kysy kysymyksiä
  2. Find connections – etsi yhteisiä asioita
  3. Go in those directions – jatka niistä eteenpäin

Widenerin mukaan näillä kolmella askeleella pystyt tutustumaan keneen tahansa ja luomaan ystävyyssuhteen. Tämä toimii mielestäni hyvin arkielämässä, mutta liike-elämässä tämä mallia voi hieman kankea ja vaikea toteuttaa varsinkin, jos henkilö, jolle haluat puhua ja luoma suhteen, on kiireinen.

 

Widenerin mukaan sinun tulisi lähestyä näin. Kysy ensin paljon kysymyksiä henkilöltä, jonka kanssa haluat luoda suhteen. Mieti tilannetta, jossa olet. Oletko juhlissa, häissä, hänen kotonaan, messuilla jne. Idea on löytää asioita jotka yhdistävät teitä. Oli se sitten yhteinen harrastus tai ammatti. Kun löydät jonkin yhteisen asian, kysy lisää kysymyksiä siitä. Kun puhut teille yhteisistä asioista, alkaa toinenkin henkilö kysellä sinulta asioita. Näin luot luottamusta välillenne. Muista että käymäsi keskustelun keskipisteenä tulisi olla henkilö, jolle puhut. Tämä malli toimii mielestäni arjessa, kun haluat esimerkiksi tutustua tyttöön juhlissa, mutta en lähtisi itse ainakaan kysymään suurelta yrityspomolta esimerkiksi miksi hän on täällä messuilla. Widenerin malli tosin toimii, jos pääset tapaamaan liike-elämän henkilön töiden ulkopuolella. Töiden ulkopuolella tehdyt verkostot taas auttavat työelämässä.

 

Kirjassa olevat opit ovat mielestäni hyviä, jos niitä pääse kokeilemaan arkisissa tilanteissa. En kuitenkaan veisi niitä sellaisinaan käytäntöön liike-elämässä. Voin kuitenkin kuvitella joskus käyttäväni Widenerin opettamaan mallia joskus arjessa. Malli on kuitenkin todella hyvä, jos sitä käyttää oikeassa paikassa.

Aihetunnisteet:
Kommentoi