Tampere
29 May, Wednesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka olla piittaamatta paskaakaanKirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Mark Manson
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Suosittelen kaikkien kuuntelemaan tämän kirja sillä ääni näyttelijä osasi äänen painollaan tehdä tästä mielenkiintoisen. Kirjassa puhutaan myös paljon itsensä vertailusta muihin. En kirjoittanut siitä tässä esseessä ollenkaan voisi kumminkin olla hyvä kirja senkin takia kuunnella tai lukea.

 

 

Arvot

 

Kirjassa puhuttiin paljon arvoista ja mitenkä ne ohjaavat elämää. Olin hyvin kiinnostunut onko loppu peleissä olemassa arvoja, jotka täyttyvät? esimerkkinä kirjassa oli, että haluan kalliin auton ja asunnon. Siteen kun saat ne täytettyä niin sinulla ei ole enään mitään elämän suuntaa. Jos on ollut perhe niin pakolta ei ole enään sitäkään sillä olet tehnyt kaikki valinnat sen perusteella, että halua rahaa asuntoon ja kalliiseen autoon. Kirjassa puhuttiin hyvistä arvoista. esimerkiksi Olen rehellinen missä tahansa tilanteessa. Pystyt toimiaan arvojen mukaisesti, vaikka tekisi mieli valehdella sillä olet luvannut itsellesi sen ja päätökset sen jälkeen tuntuvat helpommilta, vaikka siinä hetkessä tietäisi kohtaavansa pahaa tunnetta. Jotkut arvot kantavat pitkälle ja tuovat omalla tavallaan onnellisuutta elämään, kun toteutat niitä taas päinvastaisesti jotkut arvot, jotka eivät ole hyviä tuovat harmia. Minun tehtäväni on löytää oikeanlaiset arvot, joiden kautta elää.

 

Minulla on tällä hetkellä menossa elämäntapa muutos, joka on laittanut minut pohtimaan sitä, että käynkö salilla sen takia että voisin sitten pullistella isoilla lihaksilla vai sen takia, jotta minulla olisi parempi olo kokonaisuudessa. Luulen tällä hetkellä kallistuvan ensimmäiseen vaihtoehtoon jonkin verran enemmän sillä on ollut vaikea korjata ruoka tottumuksia oikeaan suuntaan. En tiedä onko tämä maailma järkevin mittari, sillä Reisi profiloinnissa minun yksi motivaationi oli ruoka. Teen kyllä kovasti sen eteen töitä henkisesti, että lopulta pää arvo olis terveys, joka ohjaisi minua päätöksen teon yhteydessä tulevaisuudessa.

 

Minun pitää löytää enemmän arvoja, joiden kautta elän. Uskon että minulla on niitäkin monta en vaan vielä osaa tunnistaa niitä. Pitää varmasti pureskella enemmän ja miettiä mitkä ovat minun arvojani ja mitkä ovat arvoja, joita haluaisin omistaa tulevaisuudessa.

 

Miksi sinä olet mukamas etuoikeutettu?

 

Nykymaailmassa me ollaan kasvettu pumpulissa, sillä mistään ei saa torua, vältellemme väittelyjä sillä tulee epämukava olo sekä ei saa ylistää jos joku voittaa ettei muille tule pahamieli. Emme halua epäonnistua missään mitä lähdemme tekemään ja sietää epämukavuutta.  Mitenkä minä tiedän mitä mieltä joku on oikeasti minun päätöksestäni, jos en saa palautetta siitä?  Tulevaisuudessa mennään työ elämään ja huomataan ettei kaikki mitä me teemme mene ihan niin kun me suunniteltiin eli epäonnistutaan sekä aina kaikki ei ole pumpulilla tanssimista, sillä ruusuisiakin on piikkejä niillä ei varmaan ole mukava tanssia ilman kenkiä.

 

Itse olen hummannut, etten ole uskaltanut tehdä asioita, jotten epäonnistu niissä. Jostain syystä en haluaisi millään järjestää pajaa oikein mistään, sillä itselläni on sellainen olo, ettei mulla ole annettavaa mistään aiheesta niin paljon että voisin vetää pajaa tai sitten osaisi facilitoida. Pitää ottaa vain hyppy tuntemattomaan ja pitää paja aiheesta mikä kiinnostaa vaikka ei tietäisikään melkein yhtään mitään siitä. tämä kirja voisi kyllä olla hyvä pajan aihe myös. Kyllä epäonnistumisen pitää kirpaista ja sekin johtuu siitä, ettemme muuten opi asiasta. Jos laitamme käden kuuman hellan päälle se aiheuttaa suunnatonta kipua takuulla emme laita sitä kättä uudestaan sen päälle. Kipu on luonnon tapa opettaa meitä. Jos välttelemme kipua mitenkä voimme oppia asioita?

 

Tee edes jotain

 

Tämä arvo jäi jotenkin pyörimään päässäni vahvasti ja jotenkin kun kuulin ensimmäisen kerran siitä rupesin nauramaan kävellessäni salille aamulla. Jotenkin idea siitä, että ihmiset hokevat mee töihin olisiko parempi tee edes jotain? Siinäkin ideana on se, että sinulla on arvot ja joku työ. Et pakolta tiedä mistä lähdet tekemään tai osaa hahmottaa kokonaisuutta. Tällä periaatteella lähdet tekemään jotain sinne suuntaan, niin kyllä se suunta löytyy pikkuhiljaa. Suunta ei varmastikaan löydy, jos olet kotona pyörittelemässä peukaloita. Sinulla on päämäärä mihinkä pitää päästä sekä arvot auttavat tässä matkassa paljon.

 

Itsellä on tällä hetkellä tilanne se, etten osaa hahmottaa Academic Adventures projektia kuuntelun jälkeen sain tavallaan luvan epäonnistua sekä sen että jos teen jotakin kokoaika sen eteen, että projekti onnistuu niin sen mahdollisuus kasvaa ja hahmotan projektia enemmän kokoaika. Teen sen eteen töitä, että pystyn sisäistämään tämän arvon elämääni.

 

 

Vaikka kirjan nimi onkin kuinka olla piittaamatta paskaakaan ei tarkoituksena ole olla piittaamaton ihminen, jos kiinnität huomiota niihin asioihin mitkä ovat oikeasti tärkeitä ja ne ovat tuettu arvoilla niin elämässä on helpompi tehdä päätöksiä, joista voi olla tyytyväinen. Kirja pisti miettimään omaa ajatusmaailmaa sekä mitä tulevaisuudessa voisi tehdä paremmin.

Kommentoi