Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

Kuinka matkustaa ekologisemmin?Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tee maailmasta parempi paikka – Opas vastuullisempiin valintoihin
Saranda Dedolli-Yasa
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kuinka matkustaa ekologisemmin?

 

Kukaan ei ole voinut välttää uutisia ilmastonmuutoksesta ja maapallon tulevaisuutta uhkaavasta ilmastokriisistä. Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus maalailla seinille ikäviä uhkakuvia, vaan tarjota muutamia vaihtoehtoja ja ajatuksia matkustamisesta, jotta pystymme muuttamaan matkailumme maapallolla kestävämmälle pohjalle.

 

Lentäminen on saastuttavin matkustusmuoto, mutta tällä hetkellä sitä verotetaan yleisesti todella kevyesti. Maailman sotien jälkimainingeissa 1944 päätettiin, että lentämiseen käytettävästä polttoaineesta ei peritä veroja ja lentämiselle annettiin paljon muitakin verovapauksia. Tämä mm. siksi, että sotaisten vuosien jälkeen haluttiin lisätä eri ihmisten ja kulttuurien välistä ymmärrystä toisistaan matkustamisen avulla. Ajatus oli kaunis ja maailmanrauhaan pyrkivä ja oli ehkä yksi ratkaisu sen ajan kriisiin. Nyt maailma on kuitenkin muuttunut ja me olemme taas uuden itse aiheuttamamme kriisin äärellä, johon kaipaamme kipeästi ratkaisuja.

 

Lentämällä matkustaminen on yleistynyt vuosi toisensa jälkeen ja ei ihmekään, sillä halpalentoyhtiöiden avulla esimerkiksi Keski-Eurooppaan viikonlopuksi lentäminen voi olla jopa halvempaa, kuin vaikka junalla Tampereelta Kittilään matkustaminen. Verotuksen nostaminen ja esimerkiksi lentoveron yleistyminen asettaisi lentämisen hinnat oikealle asteelle sen kanssa miten paljon lentäminen kuluttaa maapalloa ja rajoittaisi lentomatkustusta huomattavasti. Euroopan maista mm. Ruotsi, Norja, Iso-Britannia, Saksa ja Ranska perivät lentoveroa ja esimerkiksi Ruotsissa lentäminen on vähentynyt tänä vuonna lentoveron myötä jopa 8 % ja taas junalla matkustaminen on kasvanut. Eli matkustamisen hiilidioksidipäästöt ovat Ruotsissa selkeästi alkaneet pienentyä ja konkreettiset toimet ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ovat alkaneet näkyä pienissä erin.

 

Suomessa meni juuri läpi kansalaisaloite lentoveron puolesta ja eduskunta ottaa aloitteen käsittelyynsä. Hyvä niin, sillä väkimäärään suhteutettuna suomalaisten lentomatkoista kertyy toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä koko maailmassa. Se on aika hurjaa.

 

Tiedän monia, jotka eivät lentoverosta ilahtuneet, sillä sen toteutuminen tarkoittaisi hinnan nousua lentolipuissa. Kuitenkin lentolippujen hintojen korotukset ovat olleet muissa lentoveron käyttöön ottaneissa maissa hyvin maltilliset. Esimerkiksi Ruotsissa lentämisestä verotetaan kotimaan ja Euroopan lähilennoilla noin 6 €, keskipitkillä lennoilla noin 25 € ja kaukolennoilla noin 40 €. Mielestäni nämä korotukset eivät ole kohtuuttomia lisiä jo valmiiksi suht edullisissa lippuhinnoissa. Se, että suomalaiset ovat yksiä ahkerimmin lentäviä kansalaisia, kertoo meidän elintasostamme ja siitä, että lentämiseen on kyllä varaa.

 

Lentoveron korottamat hinnat eivät tarkoita sitä, että lentoyhtiöt saisivat itselleen enemmän rahaa, vaan vero menee valtiolle, joka käyttää verotulot ilmastonmuutosta ehkäisevien toimien lisäämiseen. Esimerkiksi Ranskassa verotulot aiotaan laittaa maan raideliikenteen parantamiseen ja kehittämiseen, jotta Ranskassa ei tarvitsisi lentää maan sisällä. Hieman korkeamman hintaiset lentoliput myös ehkäisisivät ”turhaa lentomatkustamista”. Esimerkiksi sitä, etteivät yritykset lennättäisi työntekijöitään ympäri maailmaa palavereihin, jotka olisi voinut hoitaa esimerkiksi Skypellä. Tällä hetkellä lippujen hinnat ovat sellaiset, että yrityksillä on hyvin varaa lennättää väkeä pitkiäkin matkoja vain muutaman tunnin takia. Lentovero siis hillitsisi kuluttamista, mutta myös tarjoaisi resursseja parempien vaihtoehtojen ylläpitoon.

 

Vaikka lentämisestä luopuminen olisi todella suuri ilmastoteko ja vähentäisi hiilidioksidipäästöjä huomattavasti, en kuitenkaan haluaisi luopua matkustamisesta aivan täysin. Olen päättänyt vähentää lentomatkustamista suuresti, mutta täysin siitä en haluaisi luopua. Onneksi lentäessäkin voi ottaa ympäristön huomioon, tässä muutama selkeä vinkki, jotka löytyvät Saranda Dedolli-Yasan kirjasta Tee maailmasta parempi paikka:

 

  • On hieman ympäristöystävällisempää valita suorat lennot ja pyrkiä välttämään vaihtolentoja. Lentäessä koneen nousu ilmaan ja lasku kiitoradalle kuluttaa polttoainetta eniten lentojen aikana eli tuottaa eniten päästöjä.
  • Matkusta mieluummin kerran vuodessa pidemmälle lomalle kuin monta kertaa lyhyille viikonloppulomille. Silloin päästöt ovat suhteessa pienemmät.
  • Pyri pakkaamaan mukaan vain välttämättömimmät tavarat ja matkusta esimerkiksi vain käsimatkatavaroilla. Tavaran paino koneessa lisää polttoaineen kulutusta, joten kevyemmät matkatavarat pienentävät myös lennon päästöjä.
  • Kompensoi lennostasi syntyneet hiilidioksidipäästöt sijoittamalla hiilinieluihin esimerkiksi Luonnonperintösäätiön, Hiilipörssin, Compensaten tms. kautta.

 

Matkustaminen todellakin avartaa omaa maailmaa suuresti ja auttaa ymmärtämään paremmin erilaisten ihmisten elämää ja lähtökohtia. Siksi suosittelen kyllä matkustamista jokaiselle jossain vaiheessa elämää. Onneksi ympäröivästä maailmasta voi nykyään oppia myös muuten kuin matkustamalla paikkaan ja ottamalla siellä asioista selvää. Globalisoituneessa maailmassa on uusien yhteyksien avulla mahdollisuus saada tietoa muista maista niin nopeasti ja helposti, että uskon ettei kaikkien meistä tarvitse käydä tutkimassa ihan jokaista maailman kolkkaa. Google Earthilla on kiva käydä seikkailemassa vaikka Intian pikkukujilla tai käydä kurkkaamassa, miltä Grönlannissa tiet näyttävät ­­– ja tämä kaikki omalta kotisohvalta käsin. Odotan innolla myös sitä, että matkustelu VR-lasien avulla kehittyy entisestään ja tyydyttää vielä paremmin seikkailunhaluisten uteliaisuuden.

 

Lentämällä matkustaminen ei ole tietenkään se ainoa vaihtoehto, kun haluaa päästä vierailemaan jossain uudessa paikassa. Nuoret ovat kautta aikojen hyödyntäneet Interreilaamista uusiin maihin tutustumisessa ja maata pitkin matkustamista olisikin hyvä hyödyntää entistä enemmän. Olisi mahtavaa, jos Euroopassa aiottaisiin yleisesti parantaa raideliikennettä ja kehittää sitä toimimaan paremmin eri maiden välillä. Tällä hetkellä junalla matkustaminen on vielä lentämiseen verrattuna aika hidasta ja vaatii enemmän suunnittelua ja miettimistä, mutta se vain lisää matkustamiseen erilaisen ulottuvuuden! Junalla matkustaessa näkee myös enemmän eri maiden luontoa, sillä raiteilla ollessaan näkee hienosti ohi väistyvien maisemien monipuolisuuden. Lentäessä näkee vain pilvet ja taivaankannen.

 

Eikä missään nimessä kannata unohtaa sitä, että asumme todella upeassa matkakohteessa nimeltä Suomi. Esimerkiksi Lapin luonto on aivan erityinen kokemus jokaiselle ja Suomen saaristo on ainutlaatuinen kokonaisuus koko maailmassa. Upeiden luontokohteiden lisäksi Suomesta löytyy persoonallista kulttuuria ympäri maan, sekä omaan perinnehistoriaan on hyvä tutustua monissa mielenkiintoisissa museoissa. Itse matkustin viime kesälomallani Bengtskärin majakkaan ja vietin siellä yön poikaystäväni kanssa. Se oli yksi parhaista matkakokemuksistani ikinä, vaikka olen matkustanut monessa eri maassa ja maanosassa. Suosittelen todellakin tutkimaan mitä kaikkea mielenkiintoista vähän lähempää löytyy. Hyvä sivusto kotimaan matkailuun on esimerkiksi 100 syytä matkailla Suomessa.

 

Kotimaan matkailua on hyvä suosia ilmastotekojen lisäksi myös siksi, että se parantaa Suomen kansantaloutta. Kun laitat lomarahasi suomalaisille matkailualan yrityksille, tuot työtä Suomeen ja verorahat pysyvät kotimaassa. Me proakatemialaiset varsinkin tiedämme, miten tärkeä on tukea toista yrittäjää.

 

Jos haluaa asioihin muutosta, on osattava vaatia sitä. Jokainen meistä on vaikuttaja omalla tavallaan. Kaikki kuluttajat vaikuttavat sillä, mitä he ostavat ja tukevat. Kannattaa olla itse aktiivinen ja etsiä tietoa siitä, miten voisi kuluttaa paremmin. Tärkeä on myös kertoa tietoa eteenpäin muille ja koittaa yhdessä tehdä maailmasta parempi paikka.

 

Lähteet:

Saranda Dedolli-Yasa, Tee maailmasta parempi paikka – Opas vastuullisempiin valintoihin

Asukaslukuun suhteutettuna suomalaisten lentomatkoista kertyy koko maailmassa toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä

https://yle.fi/uutiset/3-11029820

Vero ja häpeä saivat ruotsalaiset vähentämään lentämistä – Suomessa läpi mennyt kansalaisaloite pyrkii samaan

https://yle.fi/uutiset/3-11046945

 

 

Kommentoi