Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Kotimainen terrorismi, uhka vai uhka?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

22 July – Paul Greengrass

 

 

Vuonna 2011 Norjassa tapahtuneet terrori-iskut järkyttivät koko maailmaa. Etenkin pohjoismaissa tekoja pelästyttiin toden teolla, sillä täällä turvallisessa lintukoto pohjolassa terroriteot ovat hyvin harvinaisia. Vaikka satunnaisia pommeja ja puukotuksia onkin ollut aika ajoin, ei mitään tässä mittakaavassa tapahtunutta ole aikaisemmin käynyt.

 

Iskujen takana oli ainoastaan yksi mies, Anders Breivik, norjalainen hullu. Hän räjäytti ensin autopommin Oslon keskustassa 22. heinäkuuta, jonka jälkeen siirtyi Utøyan saarelle suorittamaan varsinaista pääasiallista terroritekoaan, joukkomurhaa. Saarella oli meneillään työväenpuolueen nuorten leiri, kaiken kaikkiaan Breivik murhasi ampumalla 69 ihmistä saarella. Lapsia ja nuoria. Isku on kaikkien aikojen tuhoisin yhden ihmisen suorittama joukkoampuminen. Tämän lisäksi hämäykseksi tarkoitetussa Oslon autopommi-iskussa kuoli 8 henkeä. Breivikillä oli mitä ilmeisimmin poliittiset motiivit, hän oli äärioikeistolainen. Myöhemmin hänet todettiin myös mielisairaaksi oikeudenkäynnin aikaan suoritetussa mielentilatutkimuksessa.

 

Miten on ylipäätään mahdollista, että psykopaatti pääsee vapaasti kävelemään saarelle, jolla on käynnissä nuorten leiri, ja kaikessa rauhassa murhaamaan suuren määrän siviilejä. Turvatoimia ei tietenkään juuri ollut, ja Breivik oli pukeutunut poliisiksi sekä väärentänyt itselleen henkilökortin. Hänet kuljetettiin saarelle kivääreineen suurempia kyselemättä. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että hänen käyttämänsä syy, saaren turvaaminen Oslossa sattuneen pommin vuoksi, oli jokseenkin epäilyttävä. Kellojen olisi pitänyt myös soida siinä vaiheessa, kun poliiseja saapuu paikalle ainoastaan yksi, eikä useampaa. Mikäli saaren olisi tiedetty olevan vaarassa terrori-iskun vuoksi, olisi paikalle lähetetty varmasti suurempi määrä poliiseja varmistamaan leiriläisten nuorten turvallisuus.

 

Iskujen jälkeen yleiseen turvallisuuteen ja terroriuhkaan on kiinnitetty Euroopassa enemmän huomiota. Osa syynä ovat toki muutkin iskut, esimerkiksi Pariisin kuorma-autoilla väkijoukkoon ajamiset sekä muut pienemmän mittakaavan ammuskelut. Tämä herättää väistämättä ajattelemaan, voisiko jotain tällaista tapahtua Suomessa? Onko kotimaassamme turvallista asua? Levottomuuksien yleistyessä ympäri Eurooppaa koittaa väistämättä aika, jolloin täällä takapajulassakin alkaa tapahtua. En silti koe, että olisi aihetta varsinaiseen pelkoon. Jokainen pystyy omalta osaltaan vaikuttamaan ainakin ulkomaalaistaustaisten (lue: pakolaisten) haluihin suorittaa terroritekoja. Mitä vähemmän he kokevat länsimaalaisen kulttuurin ahdistavaksi ja vääräuskoiseksi, sitä todennäköisemmin kaikki elävät sulassa sovussa. Toisaalta taas Breivikin kaltaiset tapaukset, joissa uhka tulee sisältä, oman maan kansalaisista on paljon vaikeampia ennakoida ja torjua. Tarkalleen en tiedä, millä keinoin Suomessa pyritään saamaan terroristeja kiinni, olivat ne sitten meiltä tai muualta, mutta tulevaisuudessa terrorinehkäisy tulee olemaan entistä tärkeämpi osa poliisin toimintaa.

Kommentoi