Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Korttitalo ja tiiliskivi



Kirjoittanut: Markus Tervo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Voittamisen Anatomia
Aki Hintsa
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Korttitalo ja tiiliskivi

Olenko koskaan tavoitellut menestystä? Menestystä kenties tietyn urheilulajin tai liike-elämän puolelta tietyn projektin parissa. Olenko koskaan asettanut itselleni tai joukolle ihmisiä hienoja tavoitteita, koska asioihin on saatava muutosta? Olenko turhautunut ja pettynyt, kun en ole pystynyt täyttämään tavoitteita ja ajatuksia, joiden luomisessa olen ollut itse mukana? Olenko kaatanut epäonnistumisia valmentajan tai yritysidean niskaan? Olenko kenties ajatellut, että ohjelmoinnissa käynyt virhe löytyy joltain toiselta näyttöpäätteeltä, kuin omalta? Vastaus jokaiseen edellä mainittuun kysymykseen, kuten arvata saattaa on, että olen.

Tutustuin lähemmin Aki Hintsan kirjoittamaan kirjaan ”voittamisen anatomia” syksyllä 2022. Kirjassa pohditaan eri näkökulmista ihmisen hyvinvointia, ja sen luomia mahdollisuuksia. Teos koskettaa minua läheltä, koska ymmärrän Hintsan kieltä. Tapahtumaketjuja ja pohdintoja, jossa keskiössä on urheilija. Yksi kirjan lauseista jäi kuitenkin mieleeni, ja päätin tutkia omaa ajattelua tarkemmin kyseisen aiheen ympäriltä ja sisältä. Hintsa kuvasi menestymisen salaisuutta hyvin yksinkertaisella tavalla: ”Menestys on hyvinvoinnin sivutuote” (Hintsa 2015, 69). Hyvinvointia tulisi siis ajatella menestyksen perustana, mitä täytyisi vaalia ja rakentaa. Ilman vankkaa perustaa, on turha lähteä repäisemään huippusuoritusta, yleensä ne jäävät yhden kerran askartelukerhon kokouksiksi. Tutustumme tässä papyruksessa kuuteen eri Hintsan olettamukseen, jotka hänen mukaansa muodostava ihmisen hyvinvoinnin: yleinen terveys, fyysinen aktiivisuus, biomekaniikka, lepo, ravinto ja henkinen energia.

Yleinen terveys

 

Tähän osa-alueeseen liittyy hyvin olennaisesti neljä erilaista sääntöä, joiden avulla pääset tutkimaan ja arviomaan sinun ”yleistä” terveyden tilaa. Sääntöjen tehtävä on kirkastaa ajatustasi ja realisoida tilannetta omasta terveydestäsi. Kyseessä olevat kohdat ovat hyvin merkityksellisiä ymmärtää, kun lähdemme rakentamaan vahvaa pohjaa oman potentiaalin löytämisestä. Ymmärrys sekä tieto antavat mahdollisuuden toiminnalle.

Sääntö numero 1

Perusteellinen selvitys omista akuuteista vaivoista, ja niiden hoito. Tämä on ensimmäinen askel, jotta voit alkaa parantua. Ohessa terveystalon kehittelemä palvelu, joka sopii hienosti ensimmäisen säännön kriteereihin.

Laajassa terveystarkastuksessa saat selkeän kuvan yleisestä terveydentilastasi ja mahdollisista riskeistä, jotka voivat vaikuttaa hyvinvointiisi. Terveystarkastus auttaa sinua tunnistamaan terveydellisiä haasteitasi mahdollisimman varhain, ja saat tukea ja ohjausta oman terveyden ja hyvinvointisi edistämiseen. Palvelu sisältää laajat laboratoriotutkimukset, terveyden esitietokyselyn ja lääkärin tekemän terveystarkastuksen. Sinulle laaditaan myös henkilökohtainen terveyssuunnitelma. (Terveystalon laaja terveystarkastus, 2022)

 

Sääntö numero 2

Selvitä perinnölliset riskitekijäsi. Eri kansallisuuksilla ja suvuilla on yksilölliset riskinsä sairastua kroonisiin sairauksiin.

Sääntö numero 3 & 4

Tässä kohtaa sinun on tarkoitus tutkia omia elintapojasi, ja niiden mahdollista vaikutusta tietyn sairauden puhkeamiseen. Panostamalla ennaltaehkäisyyn ja oikeisiin valintoihin (sääntö numero 4) voit puolittaa riskin sairastua kroonisiin sairauksiin.

Primary prevention aims to prevent disease or injury before it ever occurs. This is done by preventing exposures to hazards that cause disease or injury, altering unhealthy or unsafe behaviours that can lead to disease or injury, and increasing resistance to disease or injury should exposure occur. (Institute for work and health, 2015)

Fyysinen aktiivisuus

 

Moni meistä todennäköisesti tiedostaa fyysisen aktiivisuuden tarpeellisuuden, mutta kovin harva meistä liikuttaa omaa kehoaan tarpeeksi ja monipuolisesti. Fyysinen aktiivisuus kehittää aivojemme toimintaa ja helpottaa painonhallintaa. Se vähentää riskiä sairastua, vahvistaa lihaksia, luita ja auttaa sinua selviytymään paremmin päivittäisistä askareistasi. Liikkuminen ja urheilu auttavat sinua myös vahvistamaan positiivisia ajatuksiasi itsestäsi. Harjoittelutavoitteiden saavuttaminen ja omaan kehoon panostaminen johtaa pitkäkestoisen mielihyvään. On tutkittu, että liikunnalla ja urheilemisella saattaa olla suuria vaikutuksia hoitamaan masennuksen ja ahdistuksen oireita. Tämä kuulostaa hyvin loogiselta, oman kropan rasittaminen terveellä tavalla antaa sinulle muuta ajateltavaa huolistasi ja nostaa itseluottamustasi, varsinkin kun alat huomaamaan tuloksia.

The links between depression, anxiety and exercise aren’t entirely clear — but working out and other forms of physical activity can ease symptoms of depression or anxiety and make you feel better. Exercise may also help keep depression and anxiety from coming back once you’re feeling better. (Mayo clinic, 2017)

 

Biomekaniikka

 

”Biomekaniikka yhdistää mielenkiintoisella ja monipuolisella tavalla mekaniikan lainalaisuuksia biologisten systeemien ja rakenteiden toimintaan. Perinteisesti biomekaniikka tutkii esimerkiksi ihmisen tuottamia voimia ja liikettä. Liikuntabiologiassa biomekaniikkaan sisältyy myös hermostollinen säätely, jolla näitä voimia ja liikkeitä hallitaan. Biomekaniikka yhdistää useita eri tieteenaloja; tärkeimpinä ovat anatomia, fysiikka ja neurotieteet” (Jyväskylän Yliopisto, 2022)

 

Biomekaniikka tuo oman henkilökohtaiseen hyvinvoinnin tarkasteluun erittäin kiinnostavan puolen. Erilaisten liikeratojen lainalaisuuksien ymmärtäminen ja niiden soveltaminen omaan liikkumiseen tuntuu vieraalta, itselleni käsite oli sanan tuttu, mutta en osannut sitä kunnolla avata. Biomekaniikalla pystyään tukemaan yksilön hyvinvointia, ja ratkaisemaan erilaisia lopputuloksia. Ohessa muutama avain kysymys, mihin biomekaniikka yrittää vastata omissa tutkimuksissaan.

  • Miten hermolihasjärjestelmä toimii liikkeessä ja eri lihastyötavoilla?
  • Miten hermolihasjärjestelmä adaptoituu liikunnassa ja eri olosuhteissa?
  • Mitkä ovat urheilijan suorituskykyä kehittävät tai rajoittavat neuromekaaniset tekijät?
  • Millainen fyysinen aktiivisuus muokkaa parhaiten aivojen toimintaa?
  • Millainen on optimaalinen suoritustekniikka eri urheilulajeissa?
  • Miten motorista oppimista voidaan tehostaa?

 

In essence, understanding biomechanics and applying it is the foundation for good technique in all sports. Therefore, by studying how the human body naturally wants to move, we can remove stress and pressure from the bones, joints, muscles, and ligaments. This results in improved athletic performance, reduced rates of injuries, and heightened general wellbeing. (Advantage of Biomechanics in Human sport Performance, 2021)

 

Lepo

 

Väsymys ja ylikuormittuneisuus ovat meille nykyään turhan vakiintuneita käsitteitä. On täysin normaalia olla väsynyt ja kykenemätön tuottamaan itsestään kelvollista suoritusta ulos. Harvoin kuulee sanoja ”nukuin hyvin, ja olen valmiina hommiin”, mielestäni se on huolestuttavaa. Ihminen kehittyy levossa, oli sitten kyse fyysisestä tai kognitiivistesta edistymisestä. Oikeanlainen palautuminen on avain asemassa, kun tarkastellaan ihmisen hyvinvoinnin perustuksia. Huonot työsuoritukset, flunssat, loukkaantumiset, ongelmat ihmissuhteissa ja ylipäätänsä heikot valinnat ovat reflektiota heikosta palautumisesta. Näet maailman paljon parempana paikkana hyvin nukutun yön jälkeen, sama pätee pitkässä juoksussa. Toisaalta juoksun olet tässä kohtaa varmasti vaihtanut jo helpompaan vaihtoehtoon.

Hintsalla oli kirjassaan viisi perusääntöä parempaan uneen. Palautumiseen liittyy toki paljon muutakin, kuin uni, mutta se on kuitenkin läsnä aina meidän jokapäiväisessä vuorokausi rytmissämme.

  • Ole rehellinen itsellesi. Kuulut todennäköisesti siihen suureen enemmistöön, joka tarvitsee 7,5–8,5 tuntia unta yössä. Varaa sille riittävästi aikaa.

 

  • Vältä valoa illalla. Valo on aivoja ja kehoa stimuloiva ärsyke ja viestittää, että on syytä olla hereillä ja vireä.

 

  • Ei ole myöskään suositeltavaa käyttää tietokonetta, kännykkää tai tablettia tuntia tai kahta ennen nukkumaanmenoa.

 

  • Rajoita kofeiinin ja alkoholin käyttöä.

 

  • Menen nukkumaan aina samaan aikaan.

 

 

”Nukkumalla menestykseen”

Henri Tuomilehto, 2019

 

Ravinto

 

On olemassa monia erilaisia näkökulmia oikeanlaiseen ravintoon, ja sen kuluttamiseen. Hintsan ajatuksesta kirjassa käy kuitenkin ilmi se, että ennen sen suurempaa hifistelyä kannattaa laittaa perusasiat kuntoon, ja tutkia oma kroppaa myös ravinnon suhteen. Yritä löytää siis juuri sinulle sopiva rytmi, ja noudata sitä päivittäin. Vältä prosessoituja ruokia, se on kohtuullisen helppo perusta kohti puhtaampaa syömistä. Ota kasvikset ja vesi yhdeksi kulmakiveksi, kun mietit päivittäistä syömistäsi. Syödessäsi 80 prosenttia järkevästi, voi mainiosti ottaa rennommin lopun 20 prosentin kanssa.

Mikä 80/20 ruokavalio?

 

”80/20 ruokavalio on joustava tapa syödä ravinteikkaita ruokia suurimman osan ajasta (noin 80 %) ja silti sallia myös ajoittaisia herkkuja (esimerkiksi paljon rasvaa tai sokeria sisältäviä ruokia). Toiset tulkitsevat tämän niin, että viikolla syödään todella terveellisesti ja viikonloppuisin herkutellaan, kun taas toiset sallivat yhden herkkupäivän viikossa. Ei ole mitään yhtä oikeaa tapaa toteuttaa tämä 80/20 sääntö.” (80/20 sääntö, myprotein.fi)

 

Yhteenveto ja henkinen energia

Olen Akin kanssa hyvin samoilla linjoilla, jos perusasiat eivät ole kunnossa, on turha odottaa oman suorituksen venymistä huipputasolle. Elämässä menestyminen omasta vinkkelistä ei vaadi sen ihmeellisimpiä asioita, kaikki lähtee hyvin alkukantaisista asioista, niistä mitä tapahtuu päivittäin. Olet todennäköisesti mennyt joskus järvestä saunaan uimaan, tiedät siis tunteen. Hyvään oloon ei tuolloinkaan tarvita sen kummoisempia sepustuksia, ainoastaan vesi ja sauna. Lakkaa etsimästä avaimia sieltä, mistä niitä ei ole kukaan muukaan löytänyt. Viimeiseksi; kyllä, olen uinut saunassa muuan saunakeitaalla Pirkanmaan seudulla, Tampereen keskustassa.

 

Lähteet:

 

Henkinen energia: https://blogit.terve.fi/stressitohtori/henkinen-energia-2/

Yleinen terveys: https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/keskeisia-kasitteita

Ravinto: https://www.myprotein.fi/blog/ravinto/80-20-saanto-mika-on/

Fyysinen aktiivisuus: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/pa-health/index.htm

Lepo: https://integrisok.com/resources/on-your-health/2021/april/why-its-important-to-allow-yourself-to-rest

Biomekaniikka: https://www.jyu.fi/sport/fi/biomekaniikka

 

Terveystalon palvelu: https://www.terveystalo.com/fi/palvelut/laaja-terveystarkastus

Preventio: https://www.iwh.on.ca/what-researchers-mean-by/primary-secondary-and-tertiary-prevention

Biomechanics: https://www.hindawi.com/journals/abb/si/537230/

Kommentoi