Tampere
20 Jun, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kommenttiessee kulutustottumuksista, pelosta sekä slow livingKirjoittanut: Anni Pilvinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kommenttiessee, 1ep.

 

Kommenttiessee tiimikaverini Iiriksen esseistä. Pidän Iiriksen ajatuksia mielenkiintoisina ja halusin tutustua niihin paremmin hänen kirjoittamien esseiden kautta. Valitsin lukemani esseet omien mielenkiinnonkohteiden perusteella. Esseet herättivät paljon ajatuksia ja toivat uusia näkökulmia. Kiitos esseitä Iiris <3

 

Kulutustottumuksista

Hienoa että olet kirjoittanut esseen kuluttamisesta. Olen samalla tasolla ajatuksiesi kanssa, ja aihe on hyvinkin ajankohtainen sekä tärkeä. Tilastot vaateteollisuudesta ja työntekijöiden työoloista ovat kamalaa luettavaa. Oli järkytys lukea mm. Adidaksen maksamattomista palkoista. Hyvää pohdintaa oli tarkastella kulutusta myös isompien yritysten näkökulmasta sivuten kapitalismin huonompia puolia.

Kuten mainitsit, olemme tottuneet siihen, että jokaiseen tilaisuuteen tarvitsee uudet vaatteet. Myös itse pohdin ennen vuosigaalaa, että voinko laittaa puvun, joka on ollut päälläni jo kaksi kertaa aiemmin. Minulle heräsi ajatus siitä, että mistä tämä tunne/paine herää, etteikö voisi pukea samaa asua uudestaan? Näkökulmat pikamuodin, ruoan ja lahjojen suhteen olivat ajatuksia herättäviä ja tämän esseen innostamana aloin itse miettimään myös omia kulutustottumuksia. Onneksi Proakatemialla sustainability team, joka herättää keskustelua ja ajatuksia yhteisötasolla näistä kyseistä aiheista.

https://esseepankki.proakatemia.fi/kulutustottumuksista/

Pelot

Tämä essee kolahti syvälle. Pystyn peilaamaan tunteitasi omaan tilanteeseen tatuointiartistina. Jatkuva vertailu muita ”parempia” artisteja kohtaan ja omien kykyjen aliarviointi on myös itselleni tuttua. Kuten mainitsit, on tärkeää oppia tunnistamaan pelon tunne ja mistä se johtuu. Itse olen erittäin hyvä välttelijä. Kaikki, mikä aiheuttaa vähänkin ahdistusta tai pelkoa onnistun jotenkin keksimään keinon, miten pystyn välttämään tilanteen. Oli ihanaa lukea jonkun toisen sanoittamana hyvinkin samaa tunnetta mitä itse koen. #vertaistuki <3 Mukavuusalueelta poistuminen olemalla samaan aikaan itselleen armollinen on hyvä oivallus.

Minun on vaikeaa erottaa, mikä on ahdistusta ja mikä pelkoa. Onko niitä edes mahdollista erottaa? Kiitos kun jaoit omia kokemuksiasi ja keinojasi, miten olet kohdannut ahdistavat ja pelottavat tilanteet. Ja kuten mainitsit, pelkoa tai ahdistusta ei selätetä heti ensimmäisellä eikä varmaan toisellakaan kohtaamisella, vaan se on pitkä prosessi, joka vaatii hyvää itsetuntemusta. Esseetä oli ihana lukea sen pohtivan kirjoitustyylin takia.

https://esseepankki.proakatemia.fi/pelot/

Slow living in our society

Ihana essee, ihana biisi ja ihana Iiris <3 Esseetä oli helppo lukea, koska se oli hyvin jäsennelty ja punainen lanka pysyi mukana. Olin kuullut termistä ”slow living” aiemmin, mutta tämä essee lisäsi ymmärrystäni. Millä keinoilla voisi lisätä tietoisuutta aiheesta? Entä minkälaisia esimerkkejä on jo olemassa? Miten aiheesta voisi tehdä hyväksyttävämmän?

https://esseepankki.proakatemia.fi/slow-living-in-our-society/

Kommentit
  • Jeena Kantosalo

    Hei Anni! Kiitos kommenttiesseestäsi. Pidin erityisesti siitä miten johdattelit lukijan aiheen äärelle ja kuinka pohdit aiheita joista Iiris kirjoitti. Kannustus ja kysymysten esittäminen näyttävät sujuvan sinulta hyvin. Esseesi on vertaisarvioitu Kipinän toimesta keväällä 2023. T. Katja

    19.4.2023
Kommentoi