Tampere
21 May, Tuesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Kolme tiimipelaajan tärkeintä hyvettä.Kirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yrittäminen oman kokemuksen, se vähä mitä on päässyt maistamaan, mukaan on, kuin opettelisi jatkuvasti kävelemään. Täytyy kokeilla ja mukautua. Oppia tuntemaan oma kehonsa ja mihin kykenee. Pohdin, millä tavoin olisin parempi ja mitä ominaisuuksia minun pitäisi vaalia, jotta saavuttaisin taivoitteeni ja haaveeni. Alusta asti pitää ajatella, kuinka monta kertaa osut maaliin ja montako kertaa turhaudut tietämättömyyteen, ja tiehen, mikä ei pääty ja tuntuu kuin juoksisi jatkuvasti ylämäkeen. Työn määrä lisääntyy ja paineet samalla. Ajattelen jatkuvasti, missä on oma raja ja milloin en jaksa enää. Onneksi kaikkea ei tarvitse kokea yksin. Ympärillä on jatkuvasti ihmisiä keihin voi luottaa, tai jos ei vielä luota, oppii luottamaan. Puolestaan olen mielettömän onnellinen, että ihmiset keiden kanssa saa tehdä töitä ovat juuri näitä samoja jästipäitä ja yltiö ystävällisiä tiimiläisiä. Välillä tappelemme yhdessä, tuntuu kuin osa vihaisi toisiaan. Jokaisen kiistan jälkeen kuitenkin pystymme olemaan ystäviä. Lujittaako nämä tiimiä vai irrottavatko riidat ihmisiä toisistaan? Isoin paha ihmisen ajattelussa on mielestäni välinpitämättömyys yhteisöön ja yksilöön. Oman asian ajaminen eteenpäin ennen tiimin etua tulehduttaa tiimin järjestystä. Tiimipelaaajan ominaisuuksista puhutaan paljon. Hyviä ominaisuuksia Patrick Lencionin mielestä ovat nöyryys, nälkä ja älykkyys.

 

Nöyryys

 

Nöyrä ymmärretään yleensä hiljaiseksi ja ahkeraksi ihmiseksi. Hän hoitaa asianmukaisesti jokaisen tehtävän, mikä hänelle annetaan. Ihminen, kenestä ei välttämättä puhuta kahvipöydissä oikein mitään, mutta kun joltakin kysytään suoraan tästä nöyrästä. Kaikki osaavat kertoa, että hän tekee paljon töitä. Nöyryys on myös Patrick Lencionin mielestä kaikista tärkein ominaisuus joukkuepelaajalla. Hyvin kuvailtuna nöyrä ei suinkaan ole näkymätön. Nöyrän pitää huolehtia, että hänen ajatuksia kunnioitetaan. Itsevarmuutta täytyy olla riittävästi, jotta kukaan ei aja kovaäänisyydellään tai voimakkuudellaan yli. Ihmisiä, joilta puuttuu nöyryyden ominaisuus, kuvataan usein ylimieliseksi, kuten kertoo Patrick kirjassaan. Avoimen ylimielinen ihminen haluaa olla jatkuvasti näkyvillä ja haluaa olla huomion keskipisteenä.

 

Egon ohjaama tyyppi, joka heikentää tiimityötä aiheuttamalla mielipahaa, hajaannusta ja politikointia

 

Iso ego, isolla E:llä. Tällaisia henkilöitä tapaa yllättävän usein elämässä. Jokaisella työpaikalla on aina vähintään yksi tällainen. Haaste onkin, siinä millä tapaa rekrytointi voidaan toteuttaa, jotta näiltä tapauksilta vältyttäisiin. Ihmiset osaavat esittää haastattelussa ”hyvää tyyppiä” ja osoittautuukin koeajan jälkeen hyvin egoistiksi. Pitäisi pureutua esimerkiksi esitettäviin kysymyksiin, eikä pelkästään sokeutua ihmisen kiitettävistä taidoista. Soveltuvuus yrityskulttuuriin on merkittävä ja sitä pitää vaalia.

 

Nälkä

 

Mielestäni jokaisella ihmisellä on nälkä jo syntyessään. Nälkä on osa innostusta ja sillä on hyvin voimakas vaikutus tulokseen ja asioiden toteutumiseen. Tämä tunne on kanavoitava oikein, jolloin ihmisestä saadaan kaikki hyöty irti. Joukkueesta täytyy tunnistaa jokaisen omat motivaation kohteet ja pysytä tällä tavalla osoittamaan henkilöä oikeaan suuntaan. Ihmiselle on annettava riittävästi virikkeitä ja mahdollisuuksia tämän löytymiseen. Johdolle nälkäiset henkilöt ovat helppoja työntekijöitä, koska heitä ei tarvitse patistaa tekemään töistä vaan ovat itsestään motivoituneita.

 

Älykkyys

 

Älykkäät ihmiset mielletään usein kirjaviisaiksi ja he ymmärtävät vähän sosiaalisesta kanssakäymisestä. Päinvastoin älykkäät eli fiksut ihmiset osaavat tulla toimeen monenlaisien ihmisten kanssa ja sopeutuvat hyvin tilanteisiin. He uskaltavat ottaa harkittuja riskejä ja osaavat ratkaista ongelman, eikä jatkuvasti kiinnittää huomiota virheisiin. Älykäs ihminen on kuin kameleontti, joka lukee sosiaalista ympäristöään jatkuvasti puntaroiden, millä tapaa asioita ja ideoita kannattaa tuoda julki, jotta saavuttaa parhaan mahdollisen tuloksen. Lyhykäisyydessään voisin kuvata, kuten Patrick, ”älykkyys on, kuin maalaisjärkeä yhteisöllisessä kanssakäymisessä kahden tai useamman individuaalin välillä”

Kommentoi