Tampere
19 May, Sunday
22° C

Proakatemian esseepankki

Kolme tärppiä onnellisuuteenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oletko koskaan miettinyt millainen ihminen on onnellinen? Jos minun pitäisi nimetä joku kokonaisvaltaisesti onnellinen ihminen, se tuntuisi todella vaikealta. Mielestäni onnellisuus on kokonaisvaltainen tunnetila. Pystyn helposti mainitsemaan henkilön, joka on onnellinen tiettyyn elämänsä osa-alueeseen tai on juuri siinä hetkessä onnellinen. Se ei mielestäni kuitenkaan riitä pitkäaikaisen onnellisuuden allekirjoittamiseen.

Onnellisuus syntyy mielestäni kolmesta kulmakivistä. Kun nämä on tasapainossa, on tulos pitkäjänteisempi ja vakaampi. Hetkellinen onnellisuuden tunne on helpommin saavutettavissa. Ihminen, joka hallitsee onnellisuuden kokonaisuuden tietoisesti, voi saavuttaa onnellisuuden tunnetilan elämässään.

Kaikki lähtee itsestä. Ensimmäinen askel pysyvään onnellisuuteen on itsetuntemus. Minun tulee tuntea itseni, intohimoni ja tietää, omat tarpeeni. Mitä minä tarvitsen, jotta ylitän tyytyväisyyden kynnyksen onnellisuuden puolelle? Toisen onnen myötäeläminen on tärkeää, mutta oma onnellisuus ei voi nojata toisen tavoitteisiin ja haaveisiin. Voin olla osa toisen onnellisuutta, tekemällä toisen onnelliseksi, mutta olen kuitenkin itse etusijalla. Näin takaan myös omat voimavarani tuottaa toiselle onnellisuutta.

Toinen onnellisuuden peruspilari on sijainti. Tiedostan ympäristön ja olen läsnä siinä hetkessä. Liika stressi riisuu onnellisuutta ja aiheuttaa turhia säröjä kohtaamiseen. Menneiden tai tulevien murehtiminen ei tuo minulle onnea. Nautin ympäristöstä, ja pyrin löytämään itselleni viihtyisän ympäristön työskennellä, ja vain olla. Läsnäolon avulla pystyn myös olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, näin saan ammennettua mahdollisimman paljon ympäristöstäni.

Ympäristöön vaikuttaa todella paljon se, kenen kanssa aikaani vietän. Ketä on ympärilläni? Onnellisuutta tukee minulle rakkaat ihmiset, jotka eivät vie minulta energiaa. Vuorovaikutus tulee olla molemmille osapuolille antavaa ja lisäarvoa tuottavaa. Ei välttämättä samalla hetkellä, mutta vastavuoroisesti kohtaamisissa. Ympärillä olevista ihmisistä voin saada todella hyviä vaikutteita,  he voivat synnyttää inspiraatiota. Vastaavasti väärissä ympyröissä pyöriessä, en tunne voivani saavuttaa pitkäaikaista onnellisuutta. Näen, että kannattaa valita ihmiset lähelle hyvin tarkasti.

Näiden kolmen teeman ympärille muodostuu mielestäni onnellisuus. Nämä kokonaisuudet kun ovat kunnossa, uskon että onnellisuuden portti aukeaa. Tässä siispä minun oma avain nippu sinulle. Säilytä sitä mukanasi, äläkä hukkaa sitä, niin voit saavuttaa onnellisuuden. Se ei tule hetkessä, mutta vaihe vaiheelta vahvistuu, kun annat sille aikaa.

-Elbrah

 

Lähteet:

Life coach Academy, 2018

Auli Hedman

Kommentit
  • Annamari Aalto

    Sait kirjoitettua ihanan selkeästi ja yksinkertaisesti monimutkaisesta aiheesta. Tai toisaalta, onko se oikeasti monimutkainen aihe?
    Onnellisuutta on tutkittu jo ties kuinka kauan ja siitä on ties kuinka monia teorioita, mutta tykkäsin esittämistäsi ajatuksista niiden käytännönläheisyyden ja lähestyttävyyden takia. Pohdit asiaa kattavasti, mutta samalla hyvällä tavalla yksinkertaisesti.
    Mainitsemiesi teemojen ympärille sijoittuu myös muun muassa pohdinnat merkityksellisyyden merkityksestä onnellisuudesta. Tässäkin kohtaa tulee tuntea itsensä. Tietää omat arvonsa, jotta voi toimia niiden mukaisesti. Muutoinkin uskon, että oman elämän tarkoituksen pohtiminen ja sen löytäminen on tiiviissä yhteydessä onnellisuuteen.

    23.4.2018
Kommentoi