Tampere
15 Jun, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

Kolme pointtiaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ennen pointteja

Valitsin yksilöesseeni kirjaksi Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjoittaman kirjan Alex. Kirja on julkaistu 2017 ja päätin kuunnella kirjan sen kokonaan lukemisen sijaan. Lukijana toimi itse Alexander Stubb. Kirja on mielestäni mainio elämänkerta Suomen yhdestä mielenkiintoisimmista ’’ex-ministeristä’’, joka toimi urallaan useissa eri tehtävissä niin ministerinä, meppinä kuin Euroopan Unionissa asiantuntijatehtävissä. Alex ei ole minulle mikään idoli tai keulakuva vaan pikemminkin ajatuksia herättelevä hahmo. En voi sanoa, että ei koskaan mutta ura politiikassa ei kiinnosta suuremmin juuri nyt. Samoin oli kylläkin nuori Alex myös tokaissut isälleen. Jotain erityistä tässä Suomen positiivisimmaksi henkilöksikin valitussa henkilössä on. Hän ei ole perinteinen kuivahko poliitikko vaan energinen, positiivinen ja melko nopeatempoinen sosiaalista mediaa käyttävä keski-ikäinen triathlonisti sekä vaikutusvaltainen perheellinen ihminen. Alex on ensimmäinen elämäkertakirja, jonka olen lukenut. Ensimmäinen valintani osui mielestäni melko nappiin. Alex kirjassa käsiteltiin monia itselleni mielenkiintoisia aihepiirejä, joista esiin nostan nyt kolme pointtia. Syy siihen miksi nostan esiin kolme pointtia, löytyy kirjasta itsestään.

Ensimmäinen pointti

Lukeminen

Alexander viittaa useaan otteeseen lukemisen merkitykseen. Hän pyrkii lukemaan kirjan viikossa ja kirjoittamaan vähintään yhden kolumnin samassa ajassa. Voisin ottaa tästä toimintatavasta mallia ja pyrkiä tekemään itselleni saman suuntaisen tavoitteen hieman pidemmällä ajalla ja muistiinpanoilla joita voisin jatkossa hyödyntää kaikessa kirjoittamisessani. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat aina olleet minulle haaste. Nykyisin pyrin ajattelemaan, että ne ovat taitoja joita voin ja osaa kehittää. Minun on vain löydettävä tapani tehdä tämä kehittämistyö. On tehtävä kovasti töitä ja puskettava silloin tällöin itsensä rankalla kädellä mukavuus alueen ulkopuolelle ja oltava panokseensa tyytyväinen. Teen parhaani siinä tilanteessa niin hyvin kuin niillä sen hetkisillä resursseilla pystyn. Silloin voin olla itseeni tyytyväinen.

Toinen pointti

Arvot joista pitää kiinni

Filosofia ja ajattelu sekä oppiminen ovat monessa luvussa sisällytettynä. Hän nostaa esiin Sokrateen, Platonin, Aristoteleen ja monen muut suuret ajattelijat sekä omien opiskeluaikojensa professorit sekä muut hänen arvomaailmaansa merkittävästi vaikuttaneet henkilöt. Minulle kolahti kirjasta pohdinta arvoista. Arvot ovat perusta ja merkitys sille mitä teemme ja miksi niin teemme sekä ajattelemme. Arvoista tulee pitää kiinni vaikkakin niitä kannattaa myös punnita tarvittaessa.

Elämässä tärkeitä arvoja kirjan mukaan Alexille ovat oppiminen, ihmissuhteet ja hyvä fyysinen kunto. Voin sanoa samaistuvani näihin kolmeen arvoon hyvin paljon. Minulla on halu oppia uutta ja olen valmis avaamaan ajatukseni sen sijaan, että ajattelisin tietäväni kaiken tai oppineeni tarpeeksi. Suurin virhe on luulla olevansa valmis jossain. Aina on mahdollista kehittää omaa ajatteluaan ja näin myös kasvaa ihmisenä. Ihmissuhteet koen elämäni suolaksi. Olen persoonaltani hyvin sosiaalinen ja pidän enemmän ihmisten seurasta kuin yksin olemisesta, vaikka silloin tällöin vaadinkin omaa aikaa. Vaalin tärkeitä ihmissuhteitani mutta olen myös hyvin kiinnostunut tapaamaan uusia ihmisiä. Ymmärrän että moni työ on pitkälti työtä ihmissuhteiden välillä ennalta sovitun kaavan sijaan. On osattava ymmärtää muita ja kuunnella. Mieleeni jäi kohta kirjasta, jossa Alexander kertoo muiden diplomaattien antaneen hänelle neuvoksi seurata. Ymmärrän tämän tarkoittaneen myös ikään kuin havainnointia. Tätä taitoa sosiaalialalla korostetaan hyvin paljon ja sitä myös harjoitellaan käytännössä.

Kolmas pointti

Tiimin merkitys

Minulle ajankohtainen ja tärkeä kolahdus iski, kun Alex nosti esiin useamman kerran tiimin merkityksen elämänsä aikana. Hänelle henkilökohtaisesti merkittäviä tiimejä ovat olleet joukkue, kampanjatiimi, ystävät ja perhe. Minulle merkitykselliset tiimit nyt ovat Motive 3.0, perheeni, lähimmät ystäväni ja läheiseni. Olen täysi samaa mieltä siitä, että tiimissä tulee vallita luottamuksellinen ilmapiiri, jossa kannustetaan ja tuetaan toinen toistaan. Välillä tukeminen tarkoittaa henkistä myötäelämistä ja keskustelua, kun taas toisinaan se on pitkiä työpäiviä jonkin yhteisesti tärkeän asian äärellä.

Tiimissä erityisesti nostaisin esiin samat asiat kuin mitä Alex nosti esiin poliittisessa neuvottelussa. Eteen tulee jatkuvasti eri kokoisia kriisejä eikä niitä voi estää vaan pyrkiä löytämään sopiva ratkaisu. On oltava valmis tekemään kaikkensa mutta vain omaa etuaan ei voi ajaa vaan työtä tehdään yhteisen päämäärän hyväksi.  Osapuolien tulee olla valmiita joustamaan ja löytämään kompromissi. Yhdessä työskennellessään tiimi kehittyy ja vahvistuu.

Pointtien lopuksi

Virheitä on matkan varrelle myös kokeneelle asiantuntijalle ja poliitikolle tullut. En nosta esiin Alexin virheitä enkä myöskään omiani vaan totean että virheitä tulee ja niiden selvittämisessä oppii. Olen tyyppinä sellainen, että parjaan itseäni melko pienistäkin virheistä helposti päivän tai kaksi. En ole itsesäälissä märehtijä mutta välillä voisin antaa nopeammin pienten erheiden mennä ohi ja olla vaikuttamatta niin paljon minuun. Mielestäni kykenen tunnistamaan ja tunnustamaan virheeni samoin kuin kirjassa esimerkkejä esiin nostava Alexander. Virheet ovat osa ihmisyyttä ja siksi inhimillisiä. Virhettä suurempi vaikutus on, sillä miten toimii korjatakseen virheensä.

Kirjan lukeminen ja kuunteleminen tuntu minusta hyvin mieluisalta. Koin olevani suuren osan ajasta niin sisällä Alexin kertomassa asiassa, että tiskatessakin pysähdyin kuuntelemaan tarkkaavaisemmin mitä hänellä oli sanottavanaan. Löysin itselleni mieluisan tavan paneutua kirjaan syvemmin ja tällä tavoin kuuntelemalla ja osin lukemalla onnistuin ujuttamaan ’’lukemista’’ melko tiiviiseen aikatauluuni. Jos minä jotain päätän, niin myös löydän keinon saada asian tehdyksi. Kiitos vinkistä kuuluu Proakatemialla opiskelevalle projektitoverilleni Emilialle, joka johti minut äänikirjojen pariin!

 

Lähde: Stubb, A & Hämäläinen, K. Alex. 2017. Kustannusyhtiö Otava.

Kommentit
Kommentoi