Tampere
25 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Kirja kuukaudessaKirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viimeinen vuosi pyörähti käyntiin Akatemiataipaleella. On aika miettiä, miten viimeisen vuoden opinnot hoituu. Paljon puhutut esseet tulevat vastaan suunnitteluprojektissani. Päätin aikatauluttaa kirjat ja esseet nyt siten, että ne tulevat maaliin ilman kiirettä. Minulla on enää jäljellä 23 esseepistettä. Tästä sain idean. Kirja kuukaudessa. Aijon lukea yhden kirjan per kuukausi, alottaen tammikuun kirjasta: Can’t hurt me By David Goggings. Aloitan itsenikehittämistaitojen hiomisella, ja lopuksi kirjani tulevat valikoitumaan opparini aiheen mukaan tukemaan opparitaipalettani.

Haluan jatkaa kirjojen lukemista myös akatemian jälkeen ja niiden reflektointia. Akatemian esseetahti on saanut aina aikaan hirveän kiireen, enkä ikinä ole oikeasti ehtinyt lukemaan kaikkia kirjoja edes loppuun, saatika reflektoimaan niitä kovin syvällisesti. Uskon että 12 kirjaa vuodessa on erittäin realistinen ja hyvä tavoite, josta voi jatkaa seuraavana vuonna kunnianhimoisempaan tavoitteeseen. Jollekkin tuo tavoite voi olla helppo nakki, mutta koen että olen suht hidas lukemaan, myös hidas sisäistämään heti opittua, saati reflektoimaan sitä. Vaatii hieman aikaa ja käytännön oppimista, jotta hiffaan mistä on kyse. Olen innoissani projektista, ja jo nyt huomaan että rutiini on alkanut toimimaan. Luen aina 30min ennen nukkumaanmenoa, se on hyvä tapa rauhoittua ja antaa unen muhituttaa opittuja asioita.

 

Unella on myös merkittävä osa meidän oppimista. Opimme unen aikana päivällä käytyjä asioita. Jos luemme illalla, tämä asia jää prosessoitumaan aivoihimme. Myös lukemisella on rauhoittava elementti. Rauhoitumme kun luemme jotain. Joskus se voi johtua siitä että lukeminen on tylsää, ja väsymme tylsästä asiasta. Mutta toivottavasti kenekkään kirjat eivät ole tylsiä.

Jotkut ihmiset ovat nopeampia lukemaan kuin toiset, minä olen esim. Todella hidas. Luen kirjan kuukaudessa ja sisäistän asian hyvin. Teen muistiinpanot jokaisesta mielenkiintoisesta asiasta, miten päästää irti siitä että kirjaa ei ole pakko lukea kokonaan. Muttakun on. Ainakin omasta mielestä. En malta olla lukematta, mutta aika tulee vastaan. Kyllä paremmin tukee omaa oppimista lukea kirja kuussa kuin pyrkiä häsäämään ja tekemään ihan huonoja esseitä koska on pakko. Jokaisella on siihen niin oma tahtinsa. Miten tätä voisi muokata esim. Akatemian juttuihin? Itselleni tämä viimeinen vuosi olikin siihen loistava kun saan nyt tavallaan itse päättää missä tahdissa teen esseet. Ei tule keltään pakottamista asiasta. Koska niinkuin huomaatte. Kun tulee kiire nämä esseet ovat tälläistä kuraa eikä kukaan esim. Minä tai sinä hyvä lukija hyödy tästä yhtään mitään.

laitetaan vielä loppuun vähän faktoja tiskiin lukemisen hyödyistä.

Se että lukeminen edistää jo terveyttä mm. Vähentämällä stressiä, niin lukeminen voi auttaa keskittymisvaikeuksissa sekä on hyvää ajankulua! Mitä enemmän luemme sitä enemmän meillä on käytössä sosiaalisia sekä verbaalisia taitoja. Myös lukeminen voi avartaa ymmärrystämme asioista eikä jätä meitä yhteiskunnan ulkopuolelle. Sillä lukeminen on perusedellytys. Kannattaa siis lukea!

viitteet

10 syytä miksi lukeminen kannattaa – hyötyä elämässä menestymiseen

Kommentoi