Tampere
20 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Kipinän Henki Myyntipäivillä 2021Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Liekeissä!
Kilpinen Petteri
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kipinän Henki Myyntipäivillä 2021

 

Ensimmäisistä Zoom-kokoontumisista lähtien uusien tiimiyritysten jaon jälkeen joulukuussa 2020 tulevat kipinäläiset ilmoittivat, että me haluamme voittaa Proakatemian maineikkaan myyntikilpailun nimeltään Myyntipäivät. Joku ulkopuolinen olisi voinut menoa tarkastelemaan päästessään ihmetellä, että mitä nuo nuoret ja nälkäiset tiimiyrittäjyys opiskelijat nyt oikein huutelevat. Ihan ensin tulisi kuitenkin perustaa yritys ja sen jälkeen vasta miettiä mitä sen kanssa voidaan yhdessä tehdä ja saavuttaa tulevaisuudessa.

 

Kipinän Henki

 

Jokainen voi itse kuvitella minkälainen sekametelisoppa syntyy, kun noin 20 henkilöä lyödään samaan ryhmään ja heille annetaan tehtäväksi perustaa yhdessä tämän joukon kanssa tiimiyritys yhtiömuodolla osuuskunta. Käytänteistä ja asioista on olemassa yhtä monta näkökulmaa ja mielipidettä kuin on ihmisiä. Ja lisäksi Suomessa, kun ollaan niin ei tuo byrokraattinen paperityö ole sieltä vähäisemmästä päästä.

 

Vaikka perustamisvaiheessa on omat suorat ja mutkansa niin voidaan todeta myös jälkeenpäin katsottuna, että Kipinä kiihdyttämö Osk näki päivänvalonsa hyvässä hengessä ja perustettiin eteenpäin meneväksi ja avarakatseiseksi osuuskunnaksi.

 

Perustamisen yhteydessä pajailimme normaaliin ahkeraan tapaan ja yhdeksi keskustelun aiheeksi nousi tuoreen yrityksen arvot. Arvot ohjaavat tekemistä niin yksityishenkilöillä kuin yrityksilläkin. Arvot ovat siitä kummallisia, että ne saattavat näkyä vahvasti ja läpinäkyvästi esimerkiksi yrityksestä ulospäin vaikkei niitä olisi sen kummemmin määritelty paperille. Arvot näkyvät hyvin usein myös suoraan tekemisestä ja välittyvät ulospäin nopeasti.

 

Kipinässä lähdettiin rohkeasti määrittelemään tärkeitä yhteisiä nimittäjiä, jotka ohjaisivat ja ennen kaikkea kuvaisivat toimintaamme mahdollisimman aidosti. Melko pian oli selvää, että maanläheisen tiimin toimintaamme ohjaa yhteinen henki nimittäin Kipinän Henki. Kipinän Henkeen kuuluu arvomme: kantti, kiintymys ja kunnioitus. Kulttuuri ja opitut tavat määrittävät yrityksen tekemistä niin kuin Lou Gerstner toteaa: ’’Yrityskulttuuri ei ole yksi tärkeä osa peliä, se on koko peli’’ (Kilpinen  2008, 91).

 

Valmistautuminen

 

Hyvin selkeän tavoitteen vuoksi jokainen Kipinän jäsen tiesi ennen myyntipäiviä, että tavoitteen saavuttamiseksi meidän tulisi valmistautua hyvin ja käyttää aikamme viisasti ennen myyntipäivien alkua. Teimme tietoisen linjan vedon esimerkiksi siitä, että marraskuun alkuun sijoittuvat myyntipäivät tulevat ohjaamaan meidän lokakuutamme erittäin paljon. Ennen kaikkea ajankäytöllisesti panostimme pajoissamme siihen, että olemme valmiita ennen kisan alkua. Myyntitiimimme teki todella hyvää työtä ja panosti jokaisen kipinäläisen myyntiosaamisen kouluttamiseen ja oman roolin löytämiseen sekä sen vahvistamiseen.

 

Tähän väliin on pakko nostaa esiin myös toinen tavoitteemme myyntipäiville. Halusimme tuoda esiin sen, että lähdemme ennen kaikkea pitämään yhdessä hauskaa ja hankkimaan kokemuksia myynnistä hauskanpitoa unohtamatta. Yhdessä kun tehdään ja edetään kiivaasti asiasta ja asiakkaasta toiseen voi usein olla, että tekeminen menee helposti pakottamiseksi ja hampaiden kiristelyksi. Näin ei kuitenkaan mielestäni tapahtunut ei ennen myyntipäiviä, eikä niiden aikana. Omalla kohdallani voin sanoa liikkuvana yksikkönä Vernerin kanssa myydessäni, että hauskaa oli ja tarinoita jäi reppuun kerrottavaksi useita. Edettiin ilon kautta tunnista toiseen.

 

Toiminta myyntipäivien aikana

 

Kuten aiemmin todettua oikeanlainen roolitus oli yksi avaimistamme myyntipäivien voittoon. Jokainen löysi oman paikkansa ja pääsi toteuttamaan itseään omilla vahvuusalueillaan tai ainakin lähellä niitä. Mielestäni osasimme myös reflektoida myyntipäivien aikana omaa tekemistämme ja uskalsimme reagoida asioihin rohkeasti, jos huomasimme, että joku osa-alue kaipaa muutosta. Pyrimme auttamaan toisiamme ja jakamaan toinen toisillemme apua aina tarvittaessa.

 

Juuri tuo oman toiminnan tarkastelu luo mahdollisuuksia muokkauksiin ja siihen, että olemme joustavia. Myyntipäivät ovat niin kova kolmipäiväinen myyntirypistys, että siinä ei voi olla jokainen tunti yhtä tehokas tai olettaa, että kauppa käy kuin siimaa koko ajan samalla tavalla. On tärkeä aina esimerkiksi päivän päätteeksi analysoida tapahtumia. Lisäksi avun jakaminen oikeassa tilanteessa sitä tarvitsevalle voi olla ratkaiseva käänne koko seuraavan päivän kannalta. Esimerkiksi autolla ajaessamme soittelimme toisille tiimiläisillemme, että missä mennään ja mikä tilanne.

 

Kyselemällä välillä ihan vain kuulumisia saattoi paljastua yllättäviä yksityiskohtia esimerkiksi hyvin sujuneista kaupoista tai meneillään olevista kauppaneuvotteluista kuuluminen antoi hyvää energiaa myös omaan tekemiseen. Vastaavasti myös ongelmakohtia ja vaikeuksia nostettiin esiin melko avoimesti ja näin autoretkikunnat saivat sopivasti uskoa oman myyntityön jatkamiseen.

 

Pohdinta

 

Kun mietitään ylipäänsä elämää, sen ylä- ja alamäkiä, niin silloin kun itsellä on hyvä vaihe menossa missä tahansa kotona, työelämässä tai harrastuksissa voi todeta, että kaikki tuntuu helpolta. Urheilumaailmasta nousee mieleen klassinen esimerkki, kun oma joukkue voittaa niin selkään taputtelijoita ja niin sanottuja hyvän päivän tuttuja riittää. Lehdet kirjoittavat ja otteluiden ratkaisijat pyörivät otsikoissa.

 

Vastaavasti on tavanomaista ajatella oman joukkueen kohdalle myös nuo heikot hetket, kun peli ei kulje ja tappioita tulee esimerkiksi useampi putkeen. Tässä tilanteessa usein joukkue ja sen sisällä urheilija jää usein melko yksin. On vain tulos ja sinä. Sen kanssa pitää oppia elämään ja ottaa opikseen. Mitä voin tehdä paremmin seuraavassa pelissä?

 

Juuri näillä vaikeilla hetkillä jyvät erottuvat akanoista ja ystävät hyvän päivän tutuista. Oikeaan aikaan sanotut sanat ja osoitetut eleet ovat usein ratkaisevassa asemassa siinä miten vaikeista paikoista noustaan. Usein tällaisten tilanteiden aikana kerätään talteen myös suurimmat opit. Mielestäni Kipinä onnistui loistavasti osoittamaan mitä on Kipinän Henki ja auttamaan kaveria oikealla hetkellä oikeiden asioiden kanssa. Yksin pääsee nopeasti mutta yhdessä pidemmälle!

 

Lähteet

Kilpinen, P. 2008. Liekeissä! -Miten johtaja inspiroi ihmiset syttymään muutokselle. 2.painos. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi