Tampere
15 Jun, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Kipinän Helvetinviikko, osa 1Kirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 9 minuuttia.

Akateeminen essee 3ep

Kirjoittajat

Krista Tikkanen, Micaela Erola & Fiia Ketonen

 

Johdanto

Kipinän syyslukukauden kirjapajassa nousi esiin Erik Bertrand Larssenin kirjoittama Helvetinviikko -kirja, ehdotuksena oli toteuttaa kyseinen haaste yhdessä tiimin tai siitä kiinnostuneiden tiimiläisten kanssa. Bertrand Larssen on koulutukseltaan upseeri, laskuvarjosotilas ja taloustieteilijä. Hän valmentaa yritysjohtajia, huippu-urheilijoita, poliitikkoja ja esiintyviä taiteilijoita. Lyhyesti Helvetinviikosta: Sen innoituksena toimii armeijassa toteutettava, fyysisesti ja henkisesti äärimmäisen rankka viikko. Bertrand Larssen on ideoinut armeijan helvetinviikosta siviiliversion, jonka jokainen meistä voi toteuttaa ja jota on mahdollista muokata omaan elämään ja tavoitteisiin sopivaksi. Helvetinviikko on tarkoitus toteuttaa vähintään vuosittain, silloin kun itse koet sen olevan tarpeellisinta.

Helvetinviikon pääasiallinen tavoite on, että pyrit ylittämään itsesi ja siirrät oman mukavuusalueesi rajoja. Oman mukavuusalueensa ulkopuolella oppii ja kehittyy nopeimmin (Bertrand Larssen, 2015). Sinun tulee olla paras mahdollinen versio itsestäsi seitsemän päivän ajan ja pyrkiä kohti ennen viikkoa asetettuja tavoitteita. Viikkoa tulee alkaa valmistella hyvissä ajoin, jotta siitä saa kaiken mahdollisen irti. Bertrand suosittelee viikon aloittamista aikaisintaan kolmen viikon päästä kirjan lukemisesta, jotta voit toteuttaa ennakkovalmistelut hyvissä ajoin, mutta jotta voit alkaa heti henkisesti valmistautua tulevaan viikkoon. Ennen viikon aloittamista suunnittelet viikolle oma strategiasi ja sen mitä haluat siitä saada irti.

Jokaiselle päivälle löytyy omat teemat, esimerkkitapaukset ja tehtävät. Meidän vinkkinämme onkin, että palaat jokaisena päivänä juuri sen päivän teeman pariin. Reflektointi auttaa maksimoimaan viikon hyödyt. Tässä akateemisessa esseessä käymme läpi jokaisen päivän teemat sekä kirjoittajien henkilökohtaiset reflektiot viikosta. Vaikka Helvetinviikosta tulee suunnitella oman näköisensä, tässä muutamia Bertrandin ohjeita viikolle:

 • Helvetinviikko alkaa kello 5.00 maanantaina ja päättyy sunnuntaina kello 22.00.
 • Tee koko viikko töitä keskittyneesti ja parhaalla mahdollisella tavalla.
 • Noudata omaa viikkosuunnitelmaasi.
 • Ole tarmokas, toimelias, hyväntuulinen ja myönteinen.
 • Pidä harkittuja taukoja.
 • Sosiaaliset mediat sekä yhteydenpito ystäviin ovat kiellettyjä työaikana.
 • Kuntoile vähintään kerran päivässä, mieluiten aamulla.
 • Syö ehdottoman terveellisesti koko viikko.
 • Television katselu on kiellettyä.

 

Tavoitteiden asettaminen Helvetinviikolle

Kuten jo johdannossa kerroimme, Helvetinviikon ideana on toki olla fyysinen ja henkinen koettelemus, mutta jokainen määrittelee silti tavoitteensa itse. Jos esimerkiksi urheilee ja työskentelee todella paljon, kehityskohtina saattaa olla enemmänkin palautumisen ja levon lisääminen ja laatuajan viettäminen läheisten kanssa. Helvetinviikko ei siis tarkoita kellekään täysin samaa vaan on jokaiselle uniikki kokemus. Siksi päätimme myös hyvin selkeästi jaotella osiot jokaisen kirjoittajan mukaan. Näin pääset seuraamaan jokaisen henkilökohtaisia tavoitteita, niiden toteutumista ja sitä mitä meistä kukin sai irti Helvetinviikosta.

Tämä essee toimii ehkä inspiraationa juuri sinulle, joka koet tarvitsevasi pientä puhtia elämääsi.

Micaelan henkilökohtaiset tavoitteet

Tein todella erilaisen ja muunnellun helvetinviikon verrattuna siihen, mitä kirjassa kerrottiin. Syy tähän on kilpaurheilu. Koulun ja työn ohella kilpaurheilen tosissani, joten en voinut antautua kaikkiin helvetinviikon haasteisiin, halusin kuitenkin lähteä tähän kokeiluun mukaan, joten päätin muovata viikkoa. Päätin ottaa yhden isomman teeman koko viikon ajaksi, ja joka päivälle jonkin pienemmän teeman. Halusin erityisesti parantaa ruokarytmiäni, ja taottamista. Minulla oli jo entisestään esimerkiksi unirytmi ja riittävän liikunnan saanti kunnossa, joten keskityin asioihin missä minulla oli puutteita.

 

Kuten kerroin kilpaurheilen tosissani. Harjoittelen 3–4 kertaa viikossa, plus peli päälle. Lisäksi käyn kävely- ja pyöräilylenkeillä. Urheiltua siis tulee. Teen koulun ohella noin kaksi päivää viikossa töitä. Kipinässä kuulun taloustiimiin, hallitukseen, ja tällä hetkellä kannan business leaderin vastuuta. Tämän kaiken lisäksi tuutoroin ja teen projekteja. Voisi sanoa, että hommaa on ja ihmettelen, että vieläkin jaksetaan painaa. Nukun kuitenkin joka yö vähintään 8 tuntia.

Varsinkin urheilijana olisi tärkeää muistaa huolehtia kunnon ruokarytmistä ja lautasmallista. Useasti syön vasta ensimmäisen ruokani lounaalla, sitten tulee päivällinen ja lopuksi iltapala. En siis syö ikinä aamupalaa tai välipaloja. En myöskään syö salaattia ruuan kanssa tai muutenkaan monipuolisesti, nirson ruokailutottumukseni takia. Tämän huomaa omassa jaksamisessa, lounaaseen asti mennään Redbullin voimalla päätä särkien. Lisäksi suuren työmääräni takia, en osaa antaa itselleni vapaa-aikaa tai tauottaa. Tungen päiväni ihan täyteen, palaveri loppuu, minuutin päästä alkaa seuraava. Kalenteriini ei mahdu aina edes ruokailua, vaan syön kroissantin siirtymämatkoillani. Nämä kaksi asiaa, huono ruokailu ja tauottamisen puute vaikuttavat valtavasti vireystilaani. Niitä siis lähdetään korjaamaan.

 

Koko viikon teemaksi valitsin ”lepo ja ruokailu kuntoon, osaa sanoa ei”. En osaa sanoa ei, kokeilin tällä viikolla siis sanoa ei ylimääräisille töille ja antaa aikaa enemmän, sekä itselle, että läheisilleni ja muistaa syödä terveellisesti.

 

Kristan henkilökohtaiset tavoitteet

Lähdin tavoittelemaan tehokkaampaa arkea itselleni, tarkemmin kuvailtuna parempaa aloitusta työpäivälle sekä puhtia tekemiseen. Tavoitteisiini kuului nousta aamulla ylös kello viisi ja parantaa omaa aamun tunnelmaani, sillä yleensä kiire aamuissa saa minut kärttyiseksi ja päivä lähtee liikkeelle ikään kuin väärällä jalalla. Usein unohdan aamuissani veden juonnin sekä tukevan aamiaisen syönnin ja siksi halusin nyt kiinnittää näihin asioihin enemmän huomiota, jotta kehoni ei kävisi pelkällä kahvilla aamun ensimmäisiä tunteja. Kesän jälkeen urheilu on jäänyt vähemmäksi ja olin iloinen, että tämä tavoitteellinen viikko nostaa minut aamulla sängystä liikkumaan.

Helvetinviikolla iltapäiväni kuluivat yhteisesti muiden yhteisön jäsenten kanssa pakaten joulumysteeriä. Se toi positiivista virettä, sillä pakkauksen lomassa oli kiva tutustua uusiin ihmisiin ja osa viihdyttikin meitä erilaisin musiikkiesityksin. Joten naurua ja huumoria oli riittävästi pitämään minut hereillä helvetinviikon iltapäivähorroksesta huolimatta. Kotiin lähtiessä sain vielä virkistävän happiannoksen, autolle kävellessäni.

Myös iltaisin noudatin kirjan mukaisia sääntöjä, vältin sosiaalisessa mediassa selaamista sekä tv:n katsomista. Palasin helvetinviikon kirjani pariin, reflektoiden jokaisen päivän teemaa sekä omaa tekemistäni päivän kuluessa ja iltojen päätteeksi menin yöunille kello 22.00.

Fiian henkilökohtaiset tavoitteet

Viime kevät oli itselleni todella rankka ja otin ihan liikaa tehtävää omalle lautaselle. Lopulta huomasin uupuneeni ja siitä toipumiseen tuntui menevän koko kesä. Tein jo silloin keväällä päätöksen, etten enää aja itseäni samanlaiseen tilanteeseen, joten muutoksia oli tehtävä. Minä itseasiassa ehdotin Helvetinviikkoa syksyn alussa Kipinän essee- ja kirjapajassa, ajattelin että tällainen olisi hauska toteuttaa tiimin kanssa yhdessä.

Olen koko kesän ja syksyn alun pohdiskellut miten haluan jatkossa työskennellä ja opiskella, joten pohjaa omien tavoitteiden asettamiselle löytyi jo. Nyt vielä pistin ne kirjalliseen muotoon. Tavoitteiden muodostamiseen auttoi myös tiimin kanssa käydystä palautepajasta saatu palaute, sekä poikaystävän kanssa käyty palautekeskustelu. Päätin siis asettaa itselleni tavoitteeksi ajanhallinnan ja aikataulutuksen kehittämisen, aion jatkossa aikatauluttaa myös treenit ja vapaa-aikaa kalenteriin, ettei niistä tule kiireessä priorisoitua. Tai no parasta olisi, ettei pahemman luokan kiirettä pääsisi ollenkaan syntymään. Lisäksi aion opetella tekemään viikkosuunnitelmat sunnuntaisin, päiväsuunnitelman edellisen päivänä sekä otan käyttöön myös kuukausi- ja vuosisuunnitelman.

Haluan myös panostaa omaan terveyteen. Parempi ja tasaisempi unirytmi, iltarutiineista kiinni pitäminen. Terveelliseen ruokailuun panostaminen, tasaisempi syöminen eikä niin paljon herkuttelua.

Oman yrityksen sekä opintojen kanssa haluan selkeyttää tavoitteita. Haluan tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelmat ja välitavoitteet. Lisäksi aion tiimin palautteiden myötä myös osallistua tilaisuuksien mukaan enemmän yhteisiin juttuihin, sekä keskittyä kuuntelemiseen ja ymmärtämiseen.

 

Helvetinviikon maanantai: tavat

Helvetinviikon maanantain teema ovat tavat. Tavat kertovat meistä ja kyvyistämme uskomattoman paljon. Ne säätelevät käytöstämme, ne päättävät asioiden tärkeysjärjestyksestä ja sanelevat valintamme, usein tietämättämme. Sen vuosi tavat ovatkin ratkaisevia suorituskykymme kannalta. Jos haluat kehittyä, ensimmäinen askel on tulla tietoiseksi omista tavoistasi. (Bertrand Larssen, 2015).

Bertrand käyttää esimerkkinä kirjassa Stephen R. Coveyn tunnettua kirjaa ”Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen”. Covey kuvailee kirjassa inhimillisen kehityksen kolmea vaihetta ja niihin liittyviä seitsemää tapaa. Jos ihminen pystyy edetä kehityksen kolmanteen vaiheeseen, hän todennäköisesti pystyy omaksumaan seitsemän tapaa. Ensimmäinen vaihe on dependence eli riippuvuus, josta kaikki aloittavat. Ellemme kehity henkisesti, jäämme tälle tasolle. Seuraava vaihe on independence eli riippumattomuus. Pystymme ottamaan vastuun teoistamme ja itsenäisyytemme kasvaa. Kolmas ja viimeinen vaihe on interdependence eli keskinäinen riippuvuus. Tässä vaiheessa ihminen on edelleen riippumaton, mutta on myös oivaltanut, että me tarvitsemme toisia ihmisiä ympärillemme saavuttaaksemme tavoitteemme. Eli ihminen on tällöin ymmärtänyt yhteistyön arvon.

Mikä on ylipäänsä tapa? Tapa voidaan määritellä toistuvaksi ja usein tiedostamattomaksi toimintamalliksi, joka on omaksuttu tiheän toistamisen tuloksena. Tavoilla on kolme tunnusmerkkiä: ne ovat automaattisia, ne toistuvat säännöllisesti ja ihminen toistaa niitä huomaamattaan tai vain osin tietoisesti. Tavat ovat siis pitkälti opittuja, mikä tarkoittaa sitä, että niistä voi myös oppia pois.

 

Micaelan maanantai

Maanantain teemaksi valitsin ”puhelin pois, aikaa läheisille.”

Maanantai alkoi kello 8.00 valmentajan, business leaderin ja hr:n kokouksella. Heräsin jo kello 7.30, jotta ehdin syömään aamupalan. Söin aamupalaksi kaurapuuroa mehukeitolla ja banaanin. Huomasin heti, kuinka olin eri tavalla valmis päivään aamupalan jälkeen. Väsymys kaikkosi nopeammin ja oli skarppi olo. Palaverin jälkeen siirryin kello 9.30 töihin. Töissä söin lounaan ja välipalan. Pidin myös pitkästä aikaa kunnon ruokatauon töissä. Lounaaksi söin riisiä ja kanakastiketta, sekä porkkana raastetta, välipalaksi oli smoothie. Töistä pääsin kello 17.00, harjoitukset alkoivat kello 20.30. Pelasimme tämän ajantöiden ja harjoitusten välillä kumppanini kanssa lautapelejä. Laitoin myös puhelimeni koko loppu päiväksi sivuun töistä saavuttuani. Päivälliseksi söin kasvissosekeittoa. Lautapelien ja puhelimen pois laittaminen oli virkistävää. Myös kumppanini laittoi puhelimsa pois. Huomasin, että tämän johdosta kävimme paljon antoisampaa keskustelua, ja lautapelitkin sujuivat oikein sulassa sovussa. Illalla kävin harjoituksissa. Harjoitusten jälkeen söin iltapalan ja menin nukkumaan odottamaan innolla seuraavaa aamua.

 

Maanantai meni hyvin, olin innoissani kuinka energinen olin ruokarytmistäni johtuen ja kuinka se vaikutti mielialaani, olin iloisempi kuin yleensä, ja hermoni eivät menneet missään kohtaa päivässä. Nautin myös lautapeli-illasta ja puhelinvapaasta hetkestä. Myös kumppanini harrastaa, joten meillä ei hirveästi yhteistä vapaa-aikaa ole. Maanantai oli virkistävä startti ja antoi intoa jatkamaan.

 

Kristan maanantai

Aamujeni tunnelma parani huomattavasti ja huomasin heti ensimmäisenä aamuna olevani rento ja positiivinen, sillä kun lapseni heräsivät, teki mieleni heti mennä heitä halaamaan ja toivottamaan hyvää huomenta. Arkipäiville ja minun rytmiini tämän kaltainen aloitus sopii oikein hyvin ja koin että sain tehtyä työpäivistäni tehokkaita. Sillä tartuin toimeen heti niiden alkaessa kello kahdeksan, kuluttamatta heräämiseen tunteja enää tässä vaiheessa.

Liikkuminen lapsiperheen arjessa on usein pelkkien työmatkojen varassa, joten helvetinviikolla aamuherääminen mahdollisti energisen aamun aloituksen urheilemalla ja pullollisella vettä. Yleensä olen käyttänyt treenaamisen seuraksi musiikkia, mutta tällä kertaa muutin tapojani ja otin kuunteluun äänikirjan. Huomasin viikon edetessä tämän olevan tehokas tapa oppimiseeni, sillä merkkasin äänikirjapalvelun kirjanmerkkejä niihin kohtiin, jotka koin minulle merkityksellisinä. Myöhemmin palasin kyseisiin kirjanmerkkeihin ja kirjoitin ne ylös muistiinpanoihini, tämä mahdollisti melko hyvän muistijäljen minulle tulevia esseitä varten.

Aamutreenini jälkeen kävin lämpimän suihkun ja tunsin jotain poikkeavaa, minulla oli nälkä. Koska olin päättänyt, että muutan tapojani, halusin myös oppia syömään kaurapuuroa aamuisin, eihän helvetinviikko olisi nimensä veroinen ilman epämukavuusaluetta. Kaurapuuro oli minun epämukavuusalueeni ytimessä, sillä siitä en ole koskaan pitänyt. Treenin jälkeinen nälkä sai aikaan sen, että puuro maistui taivaallisen hyvälle, ehkä myöskin siitä syystä, että sen kylkeen latasin joka aamu ison kasan marjoja. Aamukahvi toimi minulle meditatiivisena palkintona aamun aikaansaamisesta, jonka join usein yksin, muun perheen vielä nukkuessa sikeästi. Maanantai kului vaivattomasti ja nukkumaan mennessäni, uni tuli heti.

Fiian maanantai

Herätyskello soi viideltä maanantaiaamuna. Pomppaan heti ylös sängystä pirteänä. Olen saanut houkuteltua poikaystävän mukaan Helvetinviikon aloitukseen, joten lähdetään pimeässä ulos lenkkeilemään. Valoisaa ei ole vielä moneen tuntiin. Lenkin jälkeen syödään rauhassa aamupalaa ja aletaan työskentelemään. Fiilis on hyvä ja tehokas. En muista milloin minulla olisi ollut yhtä tehokas päivä kuin tuo maanantai! Maanantaina oli teemana tavat, joka liittyi vahvasti omiin viikon tavoitteisiin. Maanantaiaamuna päätimme myös antaa poikaystäväni kanssa toisillemme palautetta, vaikka se olikin vähän jännittävää, molempien mielestä kokemus oli hyvä.

Sitten niihin tapoihin, jotka haluaisin muuttaa. Erityisesti aamut ja aamuisin tapahtuvat työhön tai kouluun liittyvät tehtävä ovat vaikeimpia minulle, herään aina ihan viime hetkellä, ehdin tehdä juuri sen mitä on pakko, ja aamun ensimmäiset tunnit menevät pienessä aivosumussa. Aamupalat eivät maistu. Aamut ovat vaikeita tietysti iltojen takia. Olen aktiivinen ja luova erityisesti iltaisin, iltaisin tulee innostuttua, selattua somea ja katsottua Netflixiä. Nukkuminen viivästyy ja nukahtaminen ei aina ole helppoa, jos kroppa ja aivot käyvät ylikierroksilla.

Olen lukenut paljon kirjallisuutta uneen liittyen, joten tiedän kyllä unen hyödyistä, mutta silti käytännössä asia välillä unohtuu. Olen luonut useita erilaisia iltarutiineja, mutta niistä tulee lipsuttua ihan liikaa. Eli niitä ei siis voi kutsua rutiineiksi, sillä rutiinit ovat jo no, rutiininomaisia. Ne ovat tapoja, joita on toistettu niin paljon, että niihin on tottunut. Ne eivät tunnu vaikealta. Töitä tehdessä olen välillä tehoton, keskittyminen herpaantuu ja tulee pidettyä liikaa turhia sometaukoja. Omat aikataulut venyvät. Helvetinviikolla päätin siis ottaa itseäni niskasta kiinni erityisesti nukkumisen, ajanhallinnan ja tehokkaan ajankäytön rutiinien kanssa.

 

Helvetinviikon tiistai: moodi ja keskittyminen

 Kirjassa tiistain tavoitteena on löytää oma optimaalinen moodi eli mielentila sekä myös pohtia miten omaan mielentilaan voi vaikuttaa. Monestikaan ihminen ei ole tietoinen omasta mielentilastaan. Ajatuksena on myös miettiä omaa keskittymisen tasoaan. Kun teet töitä, keskitytkö yhteen asiaan kerrallaan vai poukkoiletko useiden eri tehtävien välillä?

 

Micaelan tiistai

Tiistain teemaksi valitsin ”Tee jotain spontaania”.

Tiistai strattasi pajalla kello 8.15, heräsin taas aikaisemmin, kuin normaalisti, jotta ehtisin syömään aamupalani. Aamupalaksi söin samaa mitä maanantainakin. Pajan jälkeen otin vielä yhden palaverin Kipinän talouteen liittyen, ja sen jälkeen lähdin lounaalle Frenckelliin. Lounaaksi söin lime uunikalaa paahdetuilla kasviksilla. Kotiin päästyäni, halusin toteuttaa itselleni asettaman päivän teeman. Päätimme lähteä kumppanini kanssa illanviettoon! Menimme elokuviin ja syömään, vain muutaman tunnin varoitusajalla. Kävimme katsomassa James Bondin ja päivällisen söimme pitseria Napolissa. Nukkumaan menin taas ajoissa.

 

Tiistai oli mukava päivä. Teimme taas jotain mukavaa kumppanini kanssa. Ruokailu tavoitteeni ei vain hieman toteutunut tänään. En syönyt välipalaa, ja iltapalaksi söimme jäätelöä. Mistä olen kuitenkin itse erittäin ylpeä, osasin sanoa ei. Lopetin päivän jo kello 14.00, vaikka minulle ehdoteltiin moniakin palavereja, kaikille sanoin ei.

 

Kristan tiistai

Aamun pajassa aiheena oli markkinointi ja viestintä, jäin miettimään miten tuollaisesta aiheesta onnistuikin jäädä niin raskas ja alakuloinen olo. Innovointien ja ideointien luoma innostus yrityksen markkinoinnin kehittämiseen, laski rajusti alas dialogissa tapahtuneen torppaamisen myötä.  Tunnetilat menivät vuoristorataa päivän ajan, enkä osaa sanoa onnistuiko keskittymisen ja moodin säätely päivän teemaan liittyvällä tavalla. Yleensä pajassa koen olevani erittäinkin keskittynyt aiheeseen, mutta voi olla, että alakuloisuus sai minut harhautumaan aika ajoin omiin ajatuksiini. Moodit vaihtelivat innostuksesta pettymykseen ja taas innostukseen, joten ehkä myös minun keskiviikkoni noudatti laajempia tunneskaaloja kuin normaalisti.

 

Fiian tiistai

 Tiistaina herääminen tuntuu tahmeammalta. Nousen ylös, vaikka mieli tekisi jäädä nukkumaan. Olin päättänyt seurata unieni laatua koko viikon älykelloni avulla. ”Hyvin heikko”, kello kertoo viime yön unista. Siltä se kyllä tuntuukin. Olen Ylläksellä poikaystäväni luona, joten alamme pukea poikaystäväni kahta vinttikoiraa toppavaatteisiin. Palelen, mikä on itselle aika harvinaista. Puen siis paksut toppavaatteet, vaikka ulkona on vain -8 astetta. Laitamme ennen lenkkiä uunikaurapuuron tulemaan, tällaista ei tavallisina aamuina ehtisi ikänä tekemään. Lenkin jälkeen olo ei ole vieläkään kovin virkeä, venyttelen hetken aikaa samalla kun kahvi tippuu. Makaan hetken silmät kiinni, voisin nukahtaa. Aamupalan jälkeen olo on hieman virkeämpi ja alan lukea läpi päivän teemaa.

 

Mietin missä mielentilassa olen parhaimmillani. Rauhallisessa, itsevarmassa ja rennossa. Osaan yleensä puhua itselleni positiivisesti ja tsemppaavasti haastavissa tilanteissa, mikä auttaa pääsemään tuohon mielentilaan. Jos en kuitenkaan onnistu siinä, niin minusta tulee epävarma ja tällöin tukeudun tarpeettoman paljon ympärillä oleviin ihmisiin. Aamuisin olen huonoimmillani, mutta se johtuu yleensä siitä, ettei aamupalalle jää tarpeeksi aikaa ja kiireen tunne alkaa heti aamusta. Helvetinviikolla tätä oloa ei ollut kertaakaan, sillä aikaa oli aina runsaasti ennen työpäivän alkua. Tuollaisiin aamuihin voisi kyllä helposti tottua.

 

Illalla teemme kasvispitsaa, en tiedä lasketaanko sitä terveelliseksi ruoaksi, mutta se on pieni palkinto vähän raskaammasta päivästä. Syömisen aikana tekisi mieli laittaa tv päälle, ei kuitenkaan tehdä sitä. Meillä on vielä tunti nukkumaanmenoon ja alan huvin vuoksi lauleskella joululauluja. Poikaystävä kaivaa kitaran sohvan takaa ja alkaa säestää. Lopulta innostumme musisoimaan melkein kokonaisen tunnin. Tämä oli todella hauska ja spontaani juttu, mitä ei normaalisti varmaan olisi välttämättä tehty, jos television katselu olisi ollut sallittua. Nukkumaanmeno viivästyy puolella tunnilla.

 

Lähteet:

Bertrand Larssen, E. 2015. Helvetinviikko, Bazar Kustannus

Väsymys liikenteessä. Liikenneturva 2021. luettu 24.11.2021

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/vasymys-liikenteessa/#d2f7796d

Ketonen, F. Muistiinpanot Toni Lehtimäen Itsensäjohtamisen pajasta 9.9.2021

Photo by Peter Leong on Unsplash

 

 

Essee jatkuu osa 2

Kipinän Helvetinviikko, osa 2

Kommentit
 • Kaisa Oksala

  Muistan kun olemme pajassa keskustelleet kyseisestä kirjasta ja siitä täytyisikö Kipinän suorittaa helvetin viikkoa. Tämä asia jäi ja kukaan ei haaveilun lisäksi tarttunut asiaan pidän siitä, että ryhdyitte tuumasta toimeen ja suorititte haasteen pienemmällä porukalla. Kipinällä onkin vielä kehittymistä asioihin tarttumisen suhteen.

  3.5.2022
Kommentoi