Tampere
27 May, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Ketusta siiliksiKirjoittanut: Emilia Joki - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Good to Great
Jim Collins
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kävin juuri katsomassa teatterissa Kinky Boots -musikaalin. Viihdyttävän drag artisteja sisältävän esityksen lisäksi se on tarina siitä, kuinka yrityksen voi pelastaa uskaltamalla muuttaa suuntaa sekä miten tärkeää oikean kohderyhmän ja markkinaraon löytäminen on. Vaikkei alkuperäinen yritys WJ Brookes tehnyt saappaita kuin seitsemän vuotta, on tarina silti inspiroiva (Lee, A. 2015). Monia inspiroivia menestystarinoita tarjoaa myös Jim C. Collinsin Good to Great ja kenties oikean elämän Charlie eli Steve Pateman olisikin voinut hyötyä kirjan tarjoamista opeista. Hyvästä parhaaksi tulemiseen kun ei riitä ainoastaan suunnan ja markkinaraon löytäminen, vaan se vaatii Good to Great -kirjan mukaan seuraavia asioita:

 1. Viidennen tason johtajuutta: Johdon pitää olla vaatimaton ja suhtautua intohimoisen sitkeästi yritykseen
 2. Ensin ihmiset ja oikeat ihmiset oikeisiin rooleihin
 3. Brutaalien faktojen kohtaaminen ilman toivon menettämistä
 4. Siilikonseptin eli yhtymäkohta intohimolle, mahdollisuudelle tulla parhaaksi ja vahvan taloudellisen tuloksen saavuttamiselle (kuva alla)
 5. Teknologian käyttö kasvun vauhdittamiseen
 6. Vauhtipyöräefekti: Pienillä ponnistuksilla saadaan aikaan suuri tasainen voima, jolloin menestys ei synny yhdestä isosta tekijästä ja siitä tulee kestävää

Perustana näille kohdille toimii Jim Collinsin ja hänen tiiminsä viisivuotinen tutkimus huippuyrityksistä, jotka toimivat menestyvinä vähintään viidentoista vuoden ajan. Tutkimukseen tiimi sisällytti yhteensä 28 yritystä, joista kirjassa kerrotaan yhdestätoista verrokkiparista. Kuusi muuta yritystä ovat taas sellaisia, jotka ylsivät kyllä huipulle mutteivät kestäneet siellä.

Itseä on askarruttanut tuo neljäs kohta hedgehog- eli siilikonsepti. Nimi perustuu siilin ja ketun kamppailuun: kettu suunnittelee hyökkäystä ja laskee onnistumisensa erilaisten yritysten varaan, siili ahertaa jatkuvasti kohti päämääräänsä samalla tavalla ja ketun hyökätessä vetäytyy palloksi. Siili on ymmärtänyt jotain suurempaa kokonaiskuvasta, mitä kettu ei ole (Collins, J. 2001). Jos siili olisi yritys, se olisi löytänyt yllä olevan kuvaajan keskiön eli sen mikä on yrityksen ydin.

Henkilökohtaisesti koen tuon keskiön löytämisen erittäin haastavaksi. On runsaasti asioita, jotka kiinnostavat minua ja joissa olen taitava, mutta ne eivät joko tuota taloudellisesti skaalautuvuuden puuttumisen vuoksi tai sitten minulla ei ole niihin tarpeeksi intohimoa, jotta jaksaisin yrittää pitkäjänteisesti. Kinky Bootsissa loistaa upeasti Lolan intohimo dragmaailmaa kohtaan ja Charlien halu tehdä laadukkaita kenkiä. Itsestäni en ole vielä samanlaista paloa löytänyt oikein mitään kohtaan ja sitä olisi tarkoitus etsiä vielä näiden opintojen aikana, jos aion menestyväksi yrittäjäksi. Miten ymmärtäisin jotain kuten siili ymmärtää, jotten joutuisi jatkamaan kettumaista taistelua.

 

Lähteet:

Collins, J. Good to Great. 2001. New York. HarperCollins.

Lee, A. What happened to the kinky boots factory. 2015. Express.co.uk. Julkaistu 22.8.2015. Luettu 22.10.2021. https://www.express.co.uk/life-style/life/600025/Kinky-boots-factory-WJ-Brookes

 

Kommentit
 • Tutta

  Kiitos Emilia! Olet tosi hyvä kirjoittaja ja kiteytät hienosti sanomasi! Jäin miettimään, voisiko tästä näkökulmasta toteuttaa myös pajan. Mikä tai mitkä ovat niitä keskiöitä, joissa yhdistyvät Kipinän intohimo, osaamiset ja taloudelliset intressit?

  29.11.2021
Kommentoi