Tampere
16 May, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Keskittymistä kotietätyöpäiviin



Kirjoittanut: Maria Eskola - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita artikkeleja
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Keskittymistä kotietätyöpäiviin

 

Ihanaa kun saa olla yöpuvussa koko päivän, tehdä töitä chillisti sängyssä, kitata kahvia nonstoppina ja popittaa omaa musiikkia. Näin ajattelin kun kokeilin ekoja kertoja kotoa käsin etätyöskentelyä viitisen vuotta sitten. Ekat etätyöpäivät kotona oli kuitenkin surkeita. Oli vaikea keskittyä työhön ja tuntui ikävältä tuoda työasiat kotiin – tunnelma oli ristiriitainen. Sitä vahingossa heti laittoi pyykkejä koneeseen työpäivän lomassa ja sitten olikin huono omatunto, että tekeekö tarpeeksi töitä ja voiko pitää selkeitä taukoja, kun tuli vahingossa tehtyä kotitöitä kesken työpäivän. Muutaman kokeilun jälkeen totesin, että teen paljon mieluummin töitä työpaikalla eikä ainakaan silloisessa työnkuvassa etätyö tuntunut sopivalta.

 

Nyt tilanne on täysin päinvastoin. Teen töitä yrittäjänä ja suurimmaksi osaksi kotoa käsin. Etätyöskentely kotoa käsin on vaatinut paljon harjoittelua ja opettelua, mutta harjoittelu tekee mestariksi! Nykyisin olen todella onnellinen, että saan työskennellä kotoa ja työpäivät ovat tehokkaita.

 

Etätyö on yleistynyt niin kovaa vauhtia, että siihen löytyy paljon hyviä vinkkilistauksia. Esim. Talouselämällä on oma seitsämän vinkin listauksensa täällä: https://www.talouselama.fi/uutiset/tyontekija-ala-aja-itseasi-loppuun-nailla-7-vinkilla-parjaat-etatyoskentelyssa/0821b8c7-9236-319f-9071-5cbb7474f1e4. Talouselämän artikkelissa ollaan huolissaan liiasta työn tekemisestä; siitä, että ei muista pitää taukoja ollenkaan tai työtä tekee aamusta iltaan. Itselleni suurimmat haasteet etätyössä on ollut keskittymisen kanssa. Varsinkin kun nykyisin olen yrittäjä, on turhankin helppo itsensä kanssa päättää, että aloitan sittenkin työt tänään vasta kympiltä tai samapa tuo jos siivoan koko kämpän tässä kesken työpäivän. Tässä tuleekin omat vinkkini, joiden avulla olen työskennellyt monta työpäivää tehokkaasti ja ihanasti kotoa käsin.

 

Tavoitteet

Tee selkeät tavoitteet etätyöpäivällesi. Muista, että tavoitteet ovat smart -tavoitteita (https://www.lupatehdatoisin.fi/tyokalut/smart-tavoite/). Itse lisään kaikki tehtäväni aina Trello-sovellukseen to do -listoilleni ja pidän ne koko ajan järjestyksessä, joten työpäivän aluksi katson mitkä tehtävät ovat vuorossa ja päätän mitkä niistä teen tämän päivän aikana.

 

Rajaa työaika selkeästi

Päätä etukäteen, mihin aikaan aloitat työt ja mihin aikaan lopetat. Pidä erityisesti kiinni töiden lopettamisen ajankohdasta. Kun olet itsellesi tiukka työajoissa, muistat tehdä työt tehokkaasti etkä vempuloi ja venytä työpäivää iltaan.

 

Eväät valmiiksi

Ensimmäisinä etätyöpäivinä yrittäjänä pidin usein jopa parin tunnin kokkaus- ja lounastauon kesken työpäivän. Sitten ihmettelin iltapäivästä, kun vieläkin olisi tämän päivän hommia tekemättä ja työpäivä venyy iltaan saakka. Siispä jos haluaa viettää yhtä lyhyen lounastauon kuin toimistolla, niin pitää samaan tapaan eväät laittaa valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Tyhjä kämppä tai huone

Tää on keskittymisen a ja o, että on työrauha muilta ihmisiltä. Mahdollisille kotona oleville perheenjäsenille kannattaa ennen etätyöpäiviä selkeästi kertoa, mistä mihin teet etätöitä ja kaipaat työrauhaa. Vaarallisimpia ovat “voitko ihan pikasesti samalla ku oot kotona…” -pyynnöt. Rajaa työaika selkeästi itsellesi ja myös muille.

 

Countdown app

Laitan usein countdown appiini haluamani työpäivän päättymisajankohdan. Se on hyvä etenkin silloin, kun pitää tehdä yhtä isoa kokonaisuutta koko päivän. Helposti kun harhautuu aamulla ajattelemaan, että onhan tässä koko pitkä päivä aikaa. Kun välillä vilkaisen laskuristani kuinka monta tuntia ja minuuttia työaikaa on jäljellä ja suhteutan niitä päivän tavoitteisiin, tajuan lopettaa vetuloimisen ja ryhtyä kunnolla hommiin. Joskus laitan myös isoimpien projektikokonaisuuksien päättymisajankohdan päivän laskuriin. Tällä hetkellä isoin kokonaisuuteni olisi tarkoitus saada viimeistelyä vaille valmiiksi toukokuun alkuun mennessä. Monta kuukautta siis aikaa! Eihän tässä mikään kiire. Mutta kun näen laskuristani, että eihän se ole kuin 65 arkipäivää, niin motivoidun taas entistä tehokkaampaan työtenkoon.

 

Pomodoro

Pomodorostakin (https://duunitori.fi/tyoelama/pomodoro-tekniikka) löytyy myös paljon kännykkäsovelluksia, joita joskus hyödynnän. Useimmiten en kuitenkaan tee koko päivää pomodoron ohjeilla, vaan tilanteen vaatiessa kurillisempaa keskittymistä pomodoromallista opittuna vain päätän, että nyt tulee puolen tunnin keskeyttämätön yhden asian työstöaika. Sitä ennen haen kahvia, laitan kaiken valmiiksi, suljen sähköpostit, whatsuppit yms. ja laitan kännykän mykistettynä selän taakse. Sitten aloitan tietäen, että seuraavan puoli tuntia teen tätä yhtä asiaa enkä irrota käsiä tai katsetta tietokoneesta vaikka joulupukki hyppäisi savupiipusta.

 

Kofeiiniton kahvi

Tämä saattaa olla aika yksilöllinen kikka, mutta kahviaddiktien kannattaa kokeilla. Mulle kahvi on tärkeä osa sitä tunnelmaa, että nyt keskitytään töihin. Kahvin maku, tuoksu ja hörppiminen ajattelua vaativan työn lomassa on mulle flow-tilan bensiiniä. Kofeiiniöverit ei kuitenkaan auta keskittymään, joten juon välillä osan kahvikupillisista kofeiinitonta kahvia – joka ainakin minun kohdalla samaan tapaan buustaa flow-tilaa.

 

Music for focus

Keskittymistä tukeva musiikki on mulle tärkeää työskentelin sitten kotona tai toimistolla. Hakusanoilla music for focus löydät paljon hyviä soittolistoja Youtubesta ja Spotifysta. Kannattaa kokeilla useampaa, jotta löytää omaan korvaan ja keskittymiseen sopivan. Minun ehdoton suosikki on Spotifyn oma lista nimeltä Brain Food.

 

Piipahda pihalla

Tämä olisi hyvä vietit työpäivääsi sitten kotona tai toimistolla. Parhaiten mulla on toiminut se, että aina työpuhelujen ajaksi menen takapihalle tallustamaan. Lyhyenkin puhelun ja ulkonaolemisen aikana virkistyy huomattavasti!

 

Mitä ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herätti? Onko joku vinkeistä sellainen, mitä voisit heti seuraavana etätyöpäivänä kokeilla? Onko joku erityisen hyvän kuuloinen? Tai erityisen huono? Entä mitä vinkkejä itse antaisit tehokkaaseen etätyöhön?

 

Kommentoi