Tampere
03 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kesäni johtajana



Kirjoittanut: Annaliina Jokinen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Innostus - Myötämanipuloinnin aakkoset
Pauli Aalto-Setälä
Mikael Saarinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vietin viime kesäni Kesäkahvila Tönöllä esihenkilötehtävissä. Tehtäviini kesän aikana kuului normaalin kahvilatyöskentelyn lisäksi mm. tilausten teko, työvuorojen suunnittelu, työntekijöistä huolehtiminen ja ylipäänsä huolehtiminen siitä, että kaikki kahvilalla toimii.

Parasta Tönöllä on kaikki asiakkaat. Tönö on paikka, jonne ihmiset tulevat viettämään kesäpäiviä, joten lähtökohtaisesti asiakkaat ovat iloisia jo tullessaan paikalle. Paikan ilmapiiri ja ihana sijainti lisäävät hyvää fiilistä entisestään. Vakiasiakkaista tulee tuttuja, jotka kertovat päivistään ja heidän kanssaan vaihdetaan kuulumisia työvuorojen ulkopuolellakin.

 

Kesä ei ollut yhtä lämmin kuin viime vuosien perusteella olimme odottaneet. Sen vuoksi usein piti miettiä esimerkiksi voimmeko olla ollenkaan auki tai kuinka paljon voimme tilata raaka-aineita, jotta ne eivät pilaantuisi.

 

Kokonaisuudessaan kesä Tönöllä sujui todella hyvin. Johtaminen oli todella helppoa, sillä tuntui, että työntekijöitä ei edes tarvinnut hirveästi johtaa. Kaikki olivat todella oma-aloitteisia ja hommat sujuivat todella hyvin koko kesän ajan.

 

Kesän jälkeen kyselin palautetta omasta johtamisestani sekä omalta esihenkilöltäni Sannilta, että kaikilta Tönön työntekijöiltä. Lähtökohtaisesti sain todella hyvää palautetta ja olisin jopa toivonut enemmän kehittävää palautetta. Sain kehuja empaattisesta ja ihmisläheisestä otteesta sekä siitä, että hoidin kaikki asiat tunnollisesti. Sannille jäi jopa vähemmän tekemistä kuin hän oli ennen kesää ajatellut. Sain myös hyvää palautetta siitä, että kesän aikana kokonaisuuden hahmottamisen ja hallinnan taitoni kehittyivät huomattavasti. Aluksi oli ollut vähän vaikeaa huomioida kaikki kahvilan arjen pyörittämiseen liittyvät asiat, mutta opin kuulemma nopeasti. Rakentavaa palautetta sain mm. siitä, että kaikkeen ei tarvitse aina suostua. Kaikkia toiveita ei ole pakko pystyä toteuttamaan ja kaikkia hommia ei ole pakko hoitaa juuri sillä sekunnilla. Toinen palaute mitä sain muilta Tönön työntekijöiltä, oli se, että ajoittain viestintä oli hiukan sekavaa. Välillä Sanni hoiti joitain asioita ja välillä ne olivat minun vastuullani. Tämän vuoksi työntekijät eivät aina tienneet kehen olla yhteydessä missäkin asiassa. Tämä olikin asia, jota pohdimme Sannin kanssa jo puolessa välissä kesää, mutta parantamisen varaa jäi vielä loppukesänkin osalta.

Itselleni vaikeinta oli, kun säiden takia jouduin perumaan todella paljon työvuoroja. Tiedän, että kaikki meidän työntekijämme olisivat halunneet olla paljon töissä, mutta sateiden takia se ei ollut aina mahdollista. Tönö on kesäkahvila Eteläpuistossa ja on auki säävarauksella. Eteläpuisto on paikka, jossa ei ole yhtäkään ihmistä sateisena päivänä. Tällöin ei siis ole mitään järkeä pitää kahvilaa auki.

Alustavasti suunnittelin koko kesän toimivan samalla vuorojärjestelmällä; aamuvuoro, iltavuoro ja välivuoro. Välivuoro on siis ”tuplausvuoro” silloin, kun Tönöllä ei selviä yksin. Säiden vuoksi jouduimme kuitenkin perumaan todella monia välivuoroja ja myös pitämään useita päiviä kokonaan kiinni. Itselleni on vaikeaa joutua lähes päivittäin perumaan työvuoroja henkilöiltä, jotka haluaisivat todella tulla töihin.

 

Kesäkahvilan arjen pyörittämisessä mielenkiintoista on se, että koskaan ei tiedä mitä kaikkea viikko tuo tullessaan. Aamulla kahvilalle tullessa voi huomata, että kukkapenkit on heitetty järveen ja välillä menee sähköt +30°C helteessä ja kauheassa kiireessä pitää opetella sulakkeiden ja sähkökaapin toimintaa sähkömies puhelimen päässä.

 

Puolessa välissä kesää stressasin todella paljon kesän tulosta. Tiesin, että en itse voi määräänsä enempää vaikuttaa tulokseen, sillä Tönöllä tulos on todella sääriippuvaista, mutta tunsin silti olevani suuressa vastuussa siitä. Alkukesä ei ollut tuottanut yhtä paljon kuin viime kesänä ja nyt tänä kesänä minulle maksettiin palkkaa työstä, jonka Tönön omistajat olivat itse tehneet viime kesänä. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijöiden palkkakulut kaiken järjen mukaan nousevat. Stressini kuitenkin helpottui loppukesää kohden, kun pidimme Sannin kanssa palavereita ja tulimme siihen tulokseen, että emme voi säähän vaikuttaa, joten turha liikaa käyttää aikaa sen murehtimiseen. Kesän päätyttyä olimme kuitenkin kaikki todella positiivisesti yllättyneitä tuloksesta. Tulos oli paljon odotettua suurempi, sillä hävikkiä oli tullut todella vähän ja huonoina myyntipäivinä myös työntekijäkustannukset olivat alhaisempia nopean reagoinnin ja joustavien työntekijöiden ansiosta.

 

”Innostus on paitsi taito myös valinta ja toimintapa.” (Aalto-Setälä & Saarinen 2020) Yksi tavoitteistani oli olla innostava johtaja kesän aikana. Koen, että varsinkin alkukesästä onnistuin tässä hyvin. Olin itse niin innoissani kesästä Tönöllä, että oli helppo innostaa myös muita. Nyt jälkeenpäin ajatellen, voi olla, että omakin innostukseni laantui vähän kesän edetessä, jolloin en välttämättä itsekään ollut enää kaikista innostavin esihenkilö. Kehityskohteenani näenkin itse sen, että vaikka oma innostukseni laantuisi ajoittain, voisin silti pystyä innostamaan muita. Jälkeenpäin miettiessäni toivon, että olisin lukenut kyseisen kirjan ennen Tönökesää. Vaikka eteen tuli hetkiä, kun en itse ollut niin innoissani kaikesta, olisin voinut vain tehdä valinnan, että innostun ja innostan. Tiedostan myös sen, että se ei aina ole helppoa tai edes mahdollista, mutta aina kannattaa yrittää.

 

Kesän aikana opin paljon vastuunottamisesta ja kokonaiskuvan haltuunotosta. Vietin myös toissakesän Tönöllä, mutta silloin pelkästään kahvilatyöntekijänä. Viime kesänä oli todella mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea ”suorittavan” työn takana pitää tapahtua, että kahvila pyörii. Tilaukset tehdään monesta eri paikasta, sopimukset pitää hoitaa kuntoon, työvuorot pitää tehdä ja tarvittaessa sijaiset hankkia. Tämän kesän aikana meni myös yllättävän paljon aikaa siihen, että piti käydä kaupassa ostamassa loppuneita raaka-aineita, sillä varastoa ei kannattanut tilata täyteen niin epävakaiden kelien takia. Näin hävikkiä ei syntynyt juurikaan, mutta aikaa meni kaupoissa käymiseen.
Kesä oli kaikin puolin todella mukava ja opettavainen. Siitä kiitos kuuluukin kaikille Tönöläisille<3

 

LÄHTEET:

Aalto-Setälä, P. & Saarinen, M. Innostus. 2020. Talentum

Kommentoi