Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Kehonrakennuksen ABC



Kirjoittanut: Miikka Launiainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Innostuin kirjoittamaan aiheesta esseen, sillä elämme tammikuuta ja punttisalit ovat täynnä innosta tiriseviä uudenvuoden lupaajia, vai pitäisikö sanoa tässä tapauksessa uudenvuosikymmenen lupaajia.

 

Kehonrakennus on vuosia kestävää määrätietoista tekemistä, jonka seurauksena halutut lihakset kasvavat ja mikäli asiat tekee oikein niin voi saada jo vuodessakin isommin kehitystä aikaan. Olen käynyt kahdesti kilpailemassa men’s physique sarjassa ja 2017 sain SM-pronssia. Minä olen käynyt yli kymmenen vuotta punttisalilla, sillä se antaa minulle energiaa ja minulla on intohimo olla isolihaksinen sekä olla niin tikissä, että vatsapalikat näkyvät.

Olen itse oppinut punttisalin saloista erittäin paljon itseopiskelun kautta, ostamalla saliohjelmia, ruokavalioita eri yrityksiltä, jonka jälkeen olen muokannut ne itselleni sopiviksi.

Vaikeinta kehonrakennuksessa on yleensä noudattaa ruokavaliota, tai syödä tarpeeksi tarvittavia ravintoaineita, että lihas kasvaa maksimaalisella vauhdilla.

 

Treenaaminen

Tämä on omasta mielestäni se hauskin osuus, sillä nautin punttisalilla treenaamisesta, vaikkakin liikkeet ovat kerrasta toiseen samoja. Tähän vaikuttaa erityisesti itsensä ylittäminen kerta toisensa jälkeen, kun treenatessa huomaa kehitystä. Treenin jälkeen tulee onnistumisen tunnetta, että taas mennään eteenpäin.

Treenaamisessa on tärkeää noudattaa etukäteen mietittyä suunnitelmaa tulosten maksimoiseksi. Minulle on henkilökohtaisesti toiminut parhaiten se, että jaottelen treenattavat viikot viiteen osaan. Ensimmäisellä viikolla treenaan pienehköillä painoilla ja viimeisellä viikolla niin isoilla, että verisuonet pullistuvat jokaisen toiston jälkeen, naama on punaisena ja viimeisen toiston jälkeen pulssini on hyvin lähellä maksimisykkeitä. Tämän tilan saavuttaessani 10sek tauko ja sen jälkeen vielä toistoja niin monta kuin menee, tekniikalla ei ole tässä kohtaa enää niin merkitystä. Minun kokemuksillani lihasten kasvatusta ajatellen on treenattava 4-5x / vk.

 

Ruokavalio

Ruokavalio on minulle ja kaiken näkemäni perusteella myös muille hankalin osuus. Ruokaan keksitään yleisellä tasolla oikoteitä, pidetään ylimääräisiä cheat-mealeja ja ei pidetä tarvittavasta proteiinimäärästä huolta.

Esimerkillistä olisi syödä viisi ateriaa päivässä niin, että saa itselleen sopivan määrän hiilihydraatteja, rasvoja, proteiineja. Mikäli ei itse tiedä, että kuinka paljon mitäkin tulee syödä, suosittelen ostamaan ruokavalion alan ammattilaiselta. Minä olen ostanut useita ruokavalioita ja ajattelen niin, että olen mitä syön.

Pidin itse ruokavaliota ostaessani ammattilaisuuden kriteerinä kisamenestystä, hyvän kokoisia lihaksia ja haastattelun kautta tiedustelin suhtautumista eri vitamiineihin, kasviksiin ja hyviin rasvoihin. Ajatusten kohdattua uskalsin ostaa ruokavalion ja muokkasin sitä hieman omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Lisäravinteita olen käyttänyt jonkin verran aikaisemmin, mutta en koe niitä välttämättömiksi, vaan omasta mielestäni ne ovat ”hifistelyä” muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kuten kreatiini. Optimaalinen lihaskasvu ei tarvitse tuekseen muuta kuin oikeanlaisen ruokavalion.

 

Lepo

Loppujen lopuksi kun on syönyt ja treenannut oikein, on aika levätä, sillä lihakset kehittyvät treenin ja ruokapöydän kautta levossa. Kesimäärin ihminen tarvitsee 8-10 tuntia unta, jotta lihakset palautuisivat seuraavaa treeniä ajatellen parhaalla mahdollisella tavalla.

 

https://www.tervekoululainen.fi/ylakoulu/lepo-ja-uni/unen-tarve/

kehonrakennuskilpailut 2017

Kommentoi