Tampere
13 Jun, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

Kehitä itsesi huipulle



Kirjoittanut: Julius Hirvonen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aikaansaamisen taika – Näin johdat itseäsi
Satu Pihlaja
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Johdanto

 

Mikä on sinun uudenvuoden lupauksesi? Ihmisillä on aina tarve kehittää itseään, kun vuosi vaihtuu. ”New year, new me” -ajatelma ei sovi kaikille, mutta osa ihmisistä lähtee kuitenkin vuodenvaihteen jälkeen kehittämään itseään elämässä eteenpäin.

Satu Pihlajan teoksessa: ”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” pohditaan omia tavoitteita, toimintasuunnitelmia, sosiaalisia taitoja, ja kirjassa mietitään myös itsensä johtamista, itseohjautuvuutta ja keinoja kehittää itseään elämässä eteenpäin.

Tässä esseessä pohdin itsensä kehittymistä omasta ja tiimin näkökulmasta.

 

Sinä olet kuski

 

”Taitomme kehittyvät koko elämän ajan”, Satu Pihlaja toteaa kirjassaan.

Kenties lapsena kehitymme nopeasti, mutta vasta vanhempana opimme tuntemaan itseämme paremmin. Osaamme silloin myös arvioida itseämme ja muita paremmin. Jokaisen henkilön oma lapsuus vaikuttaa vahvasti siihen, miten hän kehittyy ja kasvaa aikuiseksi. Omat elämänmuutokset ja yhteiskunnan jatkuva muuttuminen vaikuttaa myös omaan kehittymiseen.

 

Anne Teräväisen Iltalehden artikkelissa itsevarmuusvalmentaja Anna Kuusela pohtii itsensä kehittämisen motiiveja vuoden 2020 koronakevään aikana. Koko maailma oli kiinni, joten etätyöskentelyn ohella monella oli aikaa pohtia paremmin omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan.

”Kannattaa kääntää niin sanotusti kolikko toisinpäin ja kysyä itseltään, mitä voin tässä tilanteessa tehdä”? Olemme kaikki oman elämämme autokuskeja, ja mitä enemmän otamme itsestämme vastuuta, sitä enemmän saamme myös aikaiseksi!”, Anna Kuusela toteaa Iltalehden artikkelissa.

Olemme elämämme autokuskeja, mutta kuinka pitkälle olet valmis ajamaan ja haastamaan itseäsi?

 

Oma motiivi on kiistatta tärkein asia itsensä kehittämiseen. Nuorempana minua kiinnosti myyntiala ja raaka myyntityö eli B2C. Kehityin ständimyyjänä nopeasti, ja kauppaa tuli runsaasti. Sen jälkeen minua kiinnosti myyntityön johtaminen ja hyvällä motivaatiolla sain vuosien varrella monenlaisia esimiespaikkoja. Nyt minua kiinnostaa yrittäjyys ja tiimijohtaminen. Tämän takia olenkin Proakatemialla toteuttamassa itseäni.

Tekstistä voisi päätellä, että olen aina onnistunut kaikessa. Se ei todellakaan pidä paikkansa. Olen monessa asiassa epäonnistunut ja luovuttanut, kuten kaikki muutkin. Pienenä halusin olla moottoriurheilussa mukana, koska fanitin Mika Häkkistä ja Kimi Räikköstä. Muutaman karting-ajon jälkeen homma jäi kokonaan kesken. Lukiossa minua kiinnosti yhteiskunnalliset asiat: historia sekä politiikka. Harkitsin jopa lähteväni lukemaan historiaa tai valtiotiedettä, mutta oma itseluottamukseni ei siihen riittänyt.

 

Kehitä omia vahvuuksiasi

 

Donald Clifton ja Marcus Buckingham kuvaavat kirjassaan: ”Now. Discover your strenghts” (2001) yli kaksi miljoonaa ihmistä kattavaa gallup- tutkimusta taidoista ja vahvuuksista. He toteavat, että 70 prosenttia ihmisistä kehitti itseään yrittämällä korjata omia heikkouksiaan. ”Kuitenkin työelämässä parhaiten menestyneet ihmiset kehittivät itseään panostamalla vahvuuksiinsa”, Satu Pihlajan ”Aikaansaamisen taika, näin johdat itseäsi” –kirjassa todetaan.

Miksi ihmisiä patistetaan korjaamaan omia heikkouksiaan? Varmasti olemme kaikki törmänneet tilanteeseen, jossa meitä kehotetaan muuttamaan omia heikkouksiamme. Miten voisimme panostaa omiin vahvuuksiimme? Mistä löydämme omat vahvuutemme? Jokainen tunnistaa itsessään joitain vahvuuksia, mutta paras tapa löytää enemmän vahvuuksiaan on kysyä niistä muilta ihmisiltä, kuten sukulaisilta, ystäviltä tai vaikkapa esimieheltä. Silloin saattaa myös saada monia eri näkökulmia omista lahjoistaan.

 

Kylmä fakta on se, että menestyneet ihmiset tekevät juuri sitä, mitä he ovat aina osanneet tehdä hyvin. Entinen huippujalkapalloilija Ronaldinho osasi jo 7-vuotiaana kikkailla palloa niin hyvin, että sai muut nuoret näyttämään idiooteilta. Lisäksi Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on aina ollut hyvä puhumaan ja nykyään häntä pidetään maailman parhaimpina puheen pitäjänä. Popin kuningas Michael Jackson taas osasi jo lapsena hurmata kaikki omilla lahjakkuuksillaan.

 

Missä sinä olet lahjakas? Kokeilemalla erilaisia asioita ja olemalla aktiivinen, voit löytää lahjakkuutesi vaikka mistä. Minä harrastin pikajuoksua seitsemän vuotta. Muistan vieläkin, kun seitsemännellä luokalla olin koulun juoksukilpailuissa ja päihitin 100 metrin matkalla kaikki luokkalaiseni melkeinpä kolmella sekunnilla. Sain siitä inspiraatiota ja aloin harrastaa pikajuoksua. Jossain kohtaa en kehittynyt lajissa ollenkaan, joten lopetin harrastuksen, kun tuli urheiluvammoja, ja motivaatio hiipui. Jatkuva kehittyminen on tärkeää, koska muuten motivaation taso laskee.

 

”Harjoittelu tekee mestarin!” Tämä on hyvä sanonta ja elintärkeää itsensä kehittämisen näkökulmasta. ”Harjoittele siis riittävästi ja säännöllisesti, mutta anna elimistöllesi myös aikaa korjata tasapainotila harjoittelun aiheuttaman rasituksen jälkeen”, Satu Pihlaja toteaa kirjassaan.

 

Kehittyminen tiiminä

 

Miten sitten kehittyä tiiminä? Kun opiskelee Proakatemialla, tiimityöskentelyn taidot kehittyvät päivittäin. Tiimin tärkein kehittymisen osa on luottamus tiimin jäseniä kohtaan. Tiimin jäsenillä pitäisi olla samanlainen ajatusmaailma, yhteisymmärrys ja tavoitteellisuus. Tiimissä pitää myös olla oikea dynamiikka. Tehtävien ja vastuiden jakautuminen on luonnollista, kuten myös tehtävän suorittamisen aikataulu.

 

Tiimin kehittymiseen vaikuttaa kaikkien tiimijäsenten korkea motivaatio yhteiseen tekemiseen. Yhteistä aikaa pitää myös olla riittävästi. Tiimin olisi hyvä kokoontua ainakin kaksi kertaa viikossa, ja pohtia tiiminsä tulevaisuutta, kiinnostuksen sekä kehittämisen kohteita. Proakatemialla jokainen tiimi tekee näin.

Dialogin tyyppisiä pajoja pidetään pari kertaa viikossa, jossa tiimin jäsenet samalla tutustuvat toisiinsa paremmin, ja yhteisellä dialogilla kehitetään tiimiä eteenpäin.

 

 

Lähteet:

 

Pihlaja, S. 2018. Aikaansaamisen taika, näin kohdat itseäsi. Atena.

Teräväinen, A. Uusi arki on mahdollisuus – Olethan tajunnut tehdä näin? 2020. Iltalehti. Luettu 16.12.2021.

https://www.iltalehti.fi/mieli/a/ce9ca856-940f-4438-a272-de0ed3c9d79a

 

Kommentoi