Tampere
25 May, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

KaverijohtaminenKirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaverijohtaminen
Heikki Toivanen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vanhankantainen johtaminen ei enään kuulemma toimi. Ihmiset ovat liian fiksuja ja kunnianhimoisia seuratakseen auktoriteettia. Elikkä mitenkäs nyt. Nykypäivänä johtajan pitää olla enemmän kuin tuttava mutta vähemmän kuin ystävä.

Jos auktoriteetit ei ole luomassa kattoa tai muuria johtajan pitää olla esimerkillinen ja helposti tavoitettavissa. Johtaminen on enemmänkin yhteistyötä

Maa – Itsensä johtaminen

Miten voit johtaa muita, jos et saa johdettua edes itseäsi. Kuinka voit olla esimerkillinen, jos olet aina kiireinen, väsynyt ja hermostunut?

Se että syöt terveellisesti, liikut ja nukut riittävästi ovat oikeasti johtajuuden kulmakiviä. Turha kiistää. Ihminen keskittyy huonommin väsyneenä. Johtaminen vaatii keskittymistä.

Itsensä johtamiselle pitää varata aikaa. Pitää olla aika jonka tarkoituksena on pohtia mitä ja miten tekee. Kiire tulee siitä, ettei tiedä mitä tekee. Ennalta suunniteltu aikataulu parantaa omaa tehokkuuttasi.

Vesi – muodosta tiimi

Työsi jälki on johdettaviesi tuloksen summa ja hyvä tiimi päihittää aina yksilön. Tehokas yksilö sitä vastoin voi päihittää tiimin joka ei ole sitoutunut tekemiseen syystä tai toisesta. Kyvyt ja aiemmat saavutukset ovat sivuseikkoja sitoutuneisuuden rinnalla. Jos sitoutuminen on tarpeeksi korkealla tasolla projektiryhmäläinen voi oppia mitä vain. Ja näin sen pitääkin olla. Kaverijohtajan on tarkoitus luoda alusta missä projektilainen pystyy saavuttamaan parhaan mahdollisensa ja kehittymään. Seuraavia asioita kannattaa tarkkailla projektiryhmää valittaessa.

Syttyykö projektin tavoitteille. Jos syttyy niin loistavaa! Tämä tarkoittaa, että ymmärtää projektin tärkeyden ja on todennäköisesti valmis venymään tarpeen vaatiessa pois omalta mukavuusalueelta auttaakseen muuta projektitiimiä. Toiset ihmiset ovat oma -aloitteisempia kuin toiset. Jos kaveri vie projektia eteenpäin pyytämättä niin silloin on löydetty kultakimpale.

Kohti yhteistä tavoitetta mentäessä tekemisessä tulle olla merkitys, autonomia ja mestaruus. Koko porukan täytyy kokea työ mielekkääksi. Ei helpoksi eikä mahdottomaksi. Aluksi he tarvitsevat onnistumisen kokemuksia, jotta he oppivat perusasiat. Ajan myötä vastuuta pitää kasvattaa, että mielenkiinto säilyy.

Tuli – Sytytä tiimi

Tärkeää on antaa toisten toimia. Työssä pitää olla Autonomia. Jos päätät kaiken muiden puolesta et ole johtaja vaan opaskoira. Teet paljon työtä ja asiat eivät mene eteenpäin ilman sinua. Monesti ylitehokkaan yksilön voi löytää johtajan paikalta sen takia, että hänen tehokkuutensa ja vastuun tuntoaan erehdyttiin luulemaan johtajuudeksi. Oma tuloksesi on alaistesi summa.

Rohkaise sydäntä. Tuntuuko kehuminen hankalalta? Silloin olet liian vaativa. Jokainen pieni apu mitä vastaan tulee auttaa eteen päin. Kuinka lujaa pitää osua, jotta oppii? Kun olet ryssinyt jotain, koska et luottanut tai ollut tyytyväinen muihin opit olemaan kiitollinen.

Tyhjyys – Pelaa peliä missä voit itse keksiä säännöt

Ja tietoisesti. Monesti rajoitamme itse itseämme. Keksimme rajoitteita toiminnallemme. Yksi rajoite on se, että en voi soittaa ison yrityksen johtajalle tai kuuluisuuden henkilölle. Totta kai voit. Kun taustallasi on tarpeeksi painetta sinulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin soittaa niitä puheluja joita ei meinaa uskaltaa. Johtajuudessakin voi pelata muiden pelejä niin monella tasolla.

Sinulla voi olla rajoitteita tai projektiryhmäläisellä voi olla rajoitteita

Kommentoi