Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

Kapinamummo MarjukkaKirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yle:n perjantai -dokkari “Kapinamummo Marjukka” käsitteli Elokapinaa ja siihen liittynyttä Marjukka Erkkilää. Yleisesti Elokapina mielletään nuorten “kapinaksi”, mutta Marjukka haluaa tuoda myös vanhemman sukupolven kapinaan mukaan ja rohkaista nuoria vaatimaan parempaa. Marjukka on itse 59- vuotias kolmen lapsen äiti. Hänen suurimpia pelkojaan, on ettei hänen lapsensa uskaltaisi tehdä omia lapsia, peläten jättävänsä lapsensa ilmastonmuutoksen ja tuhoutuvan planeetan keskelle. 

Marjukka sanoo liittyneensä Elokapinaan nähtyään, kuinka kovaa kritiikkiä Mannerheimintiellä makoilleet kapinalliset saivat. Marjukka lisää laittaneensa myös facebook- ilmoituksen osallistumisestaan Elokapinaan. Hän vertaa Elokapinaa oman nuoruutensa punk- ilmiöön. Vertaus on mielenkiintoinen. Punk on rockin tyyli, joka on lähtöisin 70-luvun New Yorkista. Alkuun punk pyöri pelkän musiikin ympärillä, mutta Britanniassa musiikkiin kuroutui tietynlainen yhteiskuntaan kantaa ottava, anarkistinen ja kaoottinen asenne, joka sai taustansa lamasta, työttömyydestä ja hippi-idealismin romahduksesta. (Wikipedia 2022.) Elokapina edustaa kyllä anarkismia, mutta jotta ilmastotavoitteisiin voidaan päästä, vaaditaan entistä kovempaa järjestystä. Valtioiden tulee tiukentaa lakeja ja asettaa uusia kieltoja. Anarkismiin kannustamisen sijasta, Marjukan kannattaisi tehdä ilmastovalistusta nuorille. Lisäksi jäin miettimään Marjukan tekemää Facebook- ilmoitusta. Onko taustalla huomion herättäminen ja anarkismin lietsonta, vai aito halu vähentää päästöjä? 

Lumpeet 

Marjukka puhuu äidistään. Hänen äitinsä kertoi paljon tarinoita mökin rannasta, kuinka se kasvoi täynnä ulpukkaa. Näitä lumpeita Marjukka ei ole nähnyt. Marjukan mukaan syy on ilmastonmuutos (luonnon monimuotoisuuden tuhoutuminen). Päätin ottaa selvää, miksi lumpeet häviävät vesistöistä. Kävikin ilmi, että lumpeet päinvastoin lisääntyvät, kun vesistöt voivat “huonosti” (rehevöityvät). Lumpeet ovat tyypillisiä rehevöityneen järven kasveja. Rehevöityminen on vesistöjen iso ongelma. Rehevöityminen lisää eliöiden määrää aluksi, mutta sitten eliö määrät laskevat, ja lopulta jäljelle jää vain muutama laji, jotka dominoivat rehevöitynyttä vesistöä. Rehevöityminen aiheuttaa vesistöissä myös happikatoa ja monia muita erilaisia ongelmia. (Finnish biology book n.d.) Se miksi lumpeet ovat Marjukan mökin rannasta hävinneet on arvoitus. Vesikasvit kuten lumpeet ja kaislat ovat piisamien pääravintoa (Wikipedia 2022). Itse epäilen piisamia.  

Kaikesta huolimatta olen iloinen Marjukan puolesta. Hän on löytänyt yhteisön ja saanut uusia tuttuja. Marjukka on oiva lisä Elokapinan riveihin, ja auttaa murtamaan ennakkoluuloja siitä, että Elokapina olisi vain nuorten protestiliike. Mielestäni Marjukan puheet olivat ristiriitaisia tekoihin nähden, enkä siksi uskonut hänen kaikkia juttujaan. Esimerkiksi hän kertoi olevansa todella ilmastoahdistunut, mutta dokumentin aikana hän paistaa pekonia ja tulee elokapinaan yksityisautolla, vastustaakseen yksityisautoilua. Marjukasta hehkui kuitenkin lämpö, jota hän toi yhteisöön. Tärkeintä elämässä on pyrkiä hyvään, vaikka omat teot osoittavat muuta. Ilmastonmuutoksessa kannustankin tekemään muutoksia omissa valinnoissaan, enkä tukkimaan katuja. Hyvään pitää pyrkiä, mutta katujen tukkiminen ei ole hyvä teko. Lisäksi odotan innolla, nähdäänkö kapinamummo Marjukka vielä tulevaisuudessakin Elokapinan riveissä, vai oliko kyseessä vain nuoruuden muisteleminen punk- hengessä.  

Lähteet: 

Finnish biology book. N.d. Vesien suojelu. Verkkosivu. Viitattu 5.5.2022. 

https://peda.net/Catalunya/vedet/vesien-suojelu 

Wikipedia. 2022. Piisami. Verkkosivu. Viitattu 5.52022. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Piisami 

Wikipedia. 2022. Punk. Verkkosivu. Viitattu 5.5.2022 

https://peda.net/Catalunya/vedet/vesien-suojelu 

Yle Areena. 2022. Kapinamummo Marjukka. Dokumenttielokuva. Viitattu 5.5.2022. 

https://areena.yle.fi/1-50950512 

 

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentit
  • Mari-Anne Kuosa

    Kiinnostavaa pohdintaa mikä sai omankin mielenkiinnon heräämään kyseistä dokkaria kohtaan. Medialukutaito on erittäin tärkeä taito omata nykypäivänä, ja sen taidon omaatkin mielestäni hyvin.

    15.9.2022
  • Joonas Kiuru

    Ihmisen paradoksaalisuus nostaa päätään vahvoissa moraalikysymyksissä ja tässä Elokapinakaan ei ole poikkeus. Näkisin myös mahdollisena että piisamit ovat lumpeenlehtien katoamisen syynä, söiväthän ne myös Aake Kallialan mökkilaiturin.

    15.9.2022
Kommentoi