Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Kansainvälisen tiimin kyydissä



Kirjoittanut: Kiia Räty - tiimistä Kaaos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämä essee on “välitsekki” matkallani osana kansainvälistä tiimiyritystä. Mitä olen oppinut tähän mennessä?

 

 

TAMK Proakatemialla on mahdollisuus suorittaa yrittäjyyden ja tiimijohtamisen opinnot myös englanniksi. Tämä tarkoittaa siis kuulumista englanninkieliseen tiimiyritykseen, jonka kautta harjoitetaan oikeaa liiketoimintaa. Minä olen ollut nyt lähes vuoden jäsenenä osuuskunnassamme Kaaos Projects Osk, ja voin kertoa, että en kyllä todellakaan osannut odottaa mitään tällaista ennen kuin Proakatemialle astelin.  

 

Kaaokseen kuuluu tällä hetkellä noin 15 jäsentä, eli muutamat meistä ovat lopettaneet opintonsa tämän ensimmäisen vuoden aikana. Tiimien koko ei siis akatemialla ole ideaali, vaan melko suuri. Meidän tiimistämme noin puolet ovat suomalaisia ja puolet kansainvälisiä opiskelijoita, eli meitä on aikamoinen sekasakki koossa. Yhdistävä kielemme on siis englanti. Tämän ensimmäisen vuoden aikana tiimimme on kokenut kovia. Voisin väittää, että paljon enemmän kuin muut tässä kohtaa. En kuitenkaan kadu hetkeäkään.  

 

Olen aina halunnut olla edes kerran elämässäni osana jotakin kansainvälistä tiimiä, ja vuosi sitten minulle avautuikin mahtava tilaisuus liittyä kyseiseen tiimiin. Se mitä kaikkea tästä saakaan, on ainutlaatuista. Luulen, että tajuan nämä opit vasta jälkikäteen.  

 

Kansainvälisessä tiimissä tulee aina olemaan omat ongelmansa. Omasta kokemuksestani olen huomannut, että kielen ja kommunikaation kanssa tulee aina olemaan vaikeaa. Etenkin, kun kukaan tiimissä ei puhu englantia äidinkielenään. Väärinymmärryksiä tulee jatkuvasti ja monimutkaisten asioiden selittäminen voi olla haastavaa. Myös kulttuurierot sekoittavat arkeamme, sillä onhan meillä hyvin erilaiset kasvatukset, tottumukset ja käytännöt. Esimerkiksi ajanhallinta voi erota paljon eri kulttuurien välillä. Jossain kulttuurissa on totuttu olemaan ajoissa, ja jossain toisessa se ei ole aina niin puolen tunnin tai edes tunninkaan päälle. Kaikkien näiden tekijöiden välillä tasapainottelu voi käydä haastavaksi, etenkin kun kukaan ei haluaisi vahingossakaan loukata ketään.  

 

Suomalaisista on aina kiva keskittyä negatiivisiin asioihin, mutta haluan itse pyrkiä näkemään sen, mitä voin tästä tilanteesta oppia. Kyllä, meidän kansainvälisellä tiimillämme on ollut omat haasteensa, mutta kaikki ne antavat meille jotain. Jokaisesta vastoinkäymisestä, konfliktista ja väärinymmärryksestä jää aina jokin oppi matkaan. Ainakin osaat toimia toisin ensi kerralla, jos ei muuta.  

 

Tietenkin opimme englantia ja tärkeitä yrittäjyyden taitoja päivittäin, mutta meille jää käteen myös paljon muutakin. Olen itse ainakin oppinut kärsivällisyyttä ja armollisuutta. Suomalaisessa kulttuurissa kasvaneena olen tottunut tekemään asiat tietyllä tavalla, mutta nyt olen väkisinkin joutunut joustamaan, sillä se oma tapa toimia ei aina olekaan se paras tapa. Tarkoitan tällä siis sitä, että kun joku toinen kyseenalaistaa sinun omat käsityksesi ja tottumukset, pääset itsekin tarkastelemaan tilannetta kriittisemmin. Monesti saatat tajuta, että ahaa, ehkä se minun tapani toimia ei olekaan paras. Eivät muut mitään pahaa tarkoita kyseenalaistamalla käytäntöjäsi, vaan he antavat sinulle tilaisuuden kasvaa ja kehittyä yksilönä ja tiimin jäsenenä. Se on minusta hienoa.  

 

Olemalla erilaisten ihmisten keskuudessa, oma maailmankuva avartuu väkisinkin. Opit jatkuvasti uusia asioita ihmisistä, eri kulttuureista ja elämästä ylipäätäänkin. Näitä asioita et voi nimittäin oppia kirjoista. Myöskin itse kansainvälisessä tiimissä oleminen antaa paljon enemmän irti, kuin pelkästään aiheesta lukeminen. Onhan se täysin eri asia kokea ne opit, ja joskus oppia ihan kantapäänkin kautta. Kansainvälisen tiimin hallinnointi on taitolaji, joka vaatii jatkuvaa analysointia ja kykyä lukea ihmisiä. Kyseessä on niin sekalainen porukka, että tiimiläisten päiden sisälle pääseminen saattaa olla haastavaa. Mitä he oikeasti ajattelevat? Tämän takia uskon, että kommunikaation merkitys on kymmenen kertaa tärkeämmässä roolissa kansainvälisessä tiimissä, kuin esimerkiksi pelkästään suomalaisista koostuvassa tiimissä. Omista tottumuksista, kokemuksista ja toiveista on erittäin tärkeää puhua avoimesti, jotta voimme tiiminä auttaa toisiamme ja mennä yhdessä eteenpäin.  

 

All in all, kansainvälinen tiimi antaa enemmän, kuin ottaa. Ainakin oman kokemukseni perusteella. Tällainen tiimi antaa tärkeät tulevaisuudentaidot, etenkin, jos haluaa joskus tulevaisuudessa pyrkiä esimerkiksi kansainvälisille markkinoille. Ja ne verkostot. Voi juku! Kukapa ei haluaisi tuntea ihmisiä ympäri maailmaa? Sehän on valtavan suuri rikkaus.  

 

Tällä hetkellä Kaaos Projects voi hyvin, ja tuntuu, että olemme vihdoin löytäneet ne tavat toimia, jotka sopiva juuri meidän tiimillemme parhaiten. Tulen varmasti aina muistelemaan näitä aikoja ja oppeja!  

Kommentoi