Tampere
02 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Kaksi miestä- yksi sanoma



Kirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Trumpin ja Kiyosakin sanoma on se, että maailma on muuttumassa ja pysyäksemme muutoksen rintamalla meidän on luovuttava vanhasta ajattelutavastamme. Me emme saa ajatella, että valtiolla on velvollisuus jakaa ja meillä oikeus saada valtionavustusta elämämme loppuun asti. Meidän on ymmärrettävä sen, että valtion voimavara on rajallinen eikä se voi seisoa rinnallamme ja ratkoa kaikki ongelmamme nyt ja aina. Mitä jos jonain päivänä valtio ei enää kykenisi avustamaan meitä, emmekä itse pysty huolehtimaan itsestämme ja perheestämme, niin kenen puoleen voisimme kääntyä tulevaisuudessa? Meidän jokaisen on hyvä ravistella itseämme hereille ennaltaehkäisevään työhön ottamalla vastuun omasta taloudestamme helpottaaksemme valtion taakkaa.

Trump ja Kiyosaki eivät halua tarjota meille valmiiksi pyydettyä kalaa vaan he haluavat opettaa meitä kalastamaan. Kun opimme itse kalastamaan, olemme riippumattomia muiden avusta. Kirjasta voi saada inspiraatiota omiin tekemisiin, sillä kaksikot jakavat neuvoja yrittäjyydestä ja sijoittamisesta omien kokemuksien kautta. Heidän tavoin jokainen taloudellista hyvinvointia ja vaurautta havitteleva voi pyrkiä suunnitelmasta itse käytäntöihin.

Robert Kiyosakilla ja nykyisellä Yhdysvaltojen 49.presidentti Donald Trumpilla on yhteinen huolenaihe. Amerikkalainen unelma on murenemassa ja Yhdysvallat menossa täyttä vauhtia kohti taloudellisia vaikeuksia. Maata ravisuttavat taloudellisesti vaikeat ajat, josta rikkaille ei aiheudu vahinkoja, mutta pienituloisille ovat hyvinkin vahingollisia. Yhdysvaltojen talousvaikeudet ulottuvat aina Eurooppaan asti ja se vaikuttaa myös sinuun ja minuun.

Kiyosaki ja Trump ovat huolissaan pienentyvästä keskiluokasta. Keskiluokan enemmistöstä on nopeasti tulossa köyhempiä, ja loput vähemmistöstä onnistuvat kasvattamaan varallisuuttaan ja tulevat rikkaiksi. Jossain vaiheessa keskiluokka katoaa lopullisesti ja tilalle jäävät kaksi ääripäätä, köyhä ja rikas. Tämä ilmiö ei pelkästään koske Amerikkaa vaan koko Eurooppaa. Täällä kotimaassa käydään jatkuvasti keskusteluita siitä, kuinka keskiluokasta on tulossa uusi köyhälistö, köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat entisestään. Näiden kahden jäljellä olevan luokan tuloero on niin valtava, että puhutaan jo epäluonnollisesta kuilusta. Kuilu, joka erottaa köyhät ja rikkaat pysyvästi toisistaan.

 

’’Ei ne isot tulot vaan ne pienet menot’’ sanontana on varmasti kaikille tuttu, joten onko suomalainen yksinasuva ja työssäkäyvä köyhä, mikäli hän tienaa verotuksen jälkeen alle 1185 euroa? Suomessa käytettävän köyhyysrajan mukaan hän on köyhä. Mitä köyhyys on? Onko pankkitilin saldo ainoa mittari? Olisipa vastauksesi millainen tahansa, Suomessa köyhyys heijastuu suoraan kukkaron laihuuteen ja se näkyy varsinkin seurakunnissa kymmenien kilometrien pituisina leipäjonoina. Ruokakaupoissa kello yhdeksän jälkeen osa ruuista myydään 50-60% alennuksella ja kuulemani mukaan jonossa on ollut ruuhkaa. Tarkoittaako köyhyys sitä, että ihmiset juoksevat alennusten ja Tokmannin edessä jaettavien eurosankojen perässä vai onko tämä kaikki osa sitä suomalaisuutta?

 

’’On ihmisiä, joilla on rahaa ja sitten on rikkaita ihmisiä.’’ Bill Gates, Warren Buffet ja Antti Herlin ovat kieltämättä rikkaita, mutta tarkoittaako raha automaattisesti rikasta? Mitä rikkaus tarkoittaa sinulle?

 

Kirjan alussa painotetaan talouskasvatusta. Olen samaa mieltä, että talouskasvatusta pitää opettaa jo peruskoulusta lähtien. Suomessa oppivelvollisuus kestää yhdeksän vuotta. Se on pitkä aika. Sen sijaan, että oppilaat kärjistyvät uskonnontunneilla, heitä voisi valistaa talousasioista. Minun mielestäni 9.luokkalaisen tulee tietää miten ansaita rahaa ja kuinka rahaa kannattaa käsitellä, jotta pienen pienestä ankan poikasesta kasvaa kokonainen yhteisö. Toki vanhempien tehtävänä on valistaa lastaan, mutta koulu on myös vastuussa siitä, että oppivelvollisuuden loputtua peruskoulusta valmistuu mahdollisimman paljon yksilöitä, joilla on taidot selvitä näin rahakeskeisessä maailmassa. Kunnianhimon syöttäminen näihin nuorten aivoihin ei olisi myöskään pahitteeksi.

 

Lyhyesti yrittäjyydestä

 

Työpaikat valuvat ulkomaille. Tänne tuodaan enemmän hyödykkeitä kuin mitä täältä viedään ulos. Työntekijät tuntevat olonsa erittäin turvattomaksi ja ovat valmiita joustamaan yrityksen hyväksi. Turvallista palkkatyötä ei enää ole eikä säännöllinen säästäminenkään ole kannattava vaihtoehto, mikäli mielessä on taloudellinen hyvinvointi. Mikäli haluamme seisoa kuilun samalla puolella kuin muut rikkaat, meidän on vaihtoehtoisesti ryhdyttävä yrittäjäksi.

Rahan takia ei kannata ryhtyä yrittäjäksi, silläyrittäminen on rankkaa. Rahan tulo voi kestää aikansa ja pahimmassa tapauksessa sitä ei tule ollenkaan. Yrittäjyys vaatii kärsivällisyyttä, kuria ja oikeaa asennetta. Edellä olevien lisäksi sinun pitää rakastaa sitä mitä teet, muuten et onnistu. Matkan varrella kohtaat paljon esteitä, siksi tarvitset rakkautta sitä kohtaan mitä teet. Jaksat puskea harmaan kiven läpi, kun työ tuntuu rakkaalta.

Yrittäjyyden suosio nuorten keskuudessa on kasvanut Suomessa. On mahtavaa lukea uutisia nuorista 4H-yrittäjistä, jotka perustavat yrityksen kesän ajaksi jäädessään ilman kesätöitä. Jos mahdollisimman monella nuorella olisi tällainen yrittäjäasenne kohdillaan niin millaisen nousun nämä nuoret saisivat aikaiseksi säilyttäessään saman mentaliteetin kasvettuaan aikuiseksi ja puskeakseen itsensä menestyksen huipulle?

Proakatemialla on yrittäjäasennetta. Yhteisössä vallitsee hyvä sisäinen kilpailu, joka ajaa kaikkia tiimiä eteenpäin. Vaikka välillä kilpaillaankin keskenämme, niin meidän keskiössä on kuitenkin toisten kannustaminen ja auttaminen. Proakatemialta on valmistunut menestyneitä yrittäjiä ja jatkossakin näin tapahtuu, sillä yhteisössä on monta lahjakkuutta.

Yrittäjän tärkein työkalu on myynti. Yritys ei menesty ilman myyntiä. Myynnin lisäksi yrittäjäksi haluavia Trump kehottaa ajattelemaan suuresti kuuluisalla lausahduksellaan ’’Think big’’. Yrittäjänä emme saa olla lyhytnäköisiä vaan meidän tulee katsoa kauas tulevaisuuteen. Sen lisäksi meidän on pidettävä silmät ja korvat auki sekä tartuttava heti uusiin mahdollisuuksiin. Yksinyrittäjyys on kasvanut voimakkaasti Suomessa. Yksinyrittäjyydessä huono puoli on se, että olet itse vastuussa koko yrityksestä ja yrityksen tulos on sinun työpanoksestasi kiinni. Mikäli sairastut eikä sinulla ole työntekijöitä, sinulla ei ole tuloja. Siksi meidän yrittäjien on tähdättävä kasvuun, ajatella luovasti ja laajentuvasti.

 

Lyhyesti sijoittamisesta

 

Kiyosakin ja Trumpin mukaan maailmassa on kolmenlaisia sijoittajia.

 

  1. Niitä, jotka eivät sijoita lainkaan.
  2. Niitä, jotka sijoittavat ollakseen menettämättä rahaa.
  3. Niitä, jotka sijoittavat voittaakseen.

 

Heidän mukaan maailmassa on kaksi sijoitettavaa asiaa; aika ja raha. Tähän sopii 90/10 rahasääntö, joka kirjassa mainitaan monesti. 90% prosenttia sijoittajista sijoittavat rahaa, muttei tarpeeksi aikaa, siksi ansaitsevat vain 10% sijoituksestaan. Vastaavasti 10% sijoittajista ansaitsevat 90% rahoista, koska he sijoittavat enemmän aikaa kuin rahaa. 10 prosenttia ihmisistä on rikkaita, koska he tekevät jotain mitä 90 prosenttia ihmisistä eivät tee.

Yrittäjyydessä ja sijoitustoiminnassa kannattaa käyttää apuvälineitä. Apuvälineitä on monenlaisia. Yksi niistä voi olla ajatuksesi. Voittajat eivät ajattele mielessään: ’’En pysty siihen’’ tai ’’Se on liian vaarallista’’ tai ’’Minulla ei ole varaa’’. Sen sijaan he ajattelevat: ’’Miten voisin tehdä sen?’’ tai ’’Miten voisin vähentää riskiä’’? tai ’’Miten minulla olisi varaa siihen’’.

 

Kassavirtakvadrantti

Lopuksi vielä Robertin kuuluisa kassavirtakvadrantti. Kassavirtakvadrantti on tärkeä, koska siitä on apua valitessa ruutua, jossa on parhaat menestymismahdollisuudet. Jos aiot muuttaa elämääsi, ota ensin selvää missä ruudussa olet tällä hetkellä. B- ja I-ruudut menestyvät parhaiten. Missä ruudussa sinä haluaisit olla?

 

 

 

Kommentoi