Tampere
29 May, Wednesday
12° C

Proakatemian esseepankki

Kaikki taivaat ja helvetit ovat meidän sisällämmeKirjoittanut: Aarni Glader - tiimistä Ropina.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kaikille niille, jotka yrittäessään päästä taivaaseen, ovatkin juuttuneet helvettiin.

 

 

”Kaikki taivaat ja helvetit ovat meidän sisällämme.”

 

-Joseph Campbell

 

 

Sigmund Freud, nykyaikaisen psykologian yksi suurista perustajista sanoo: “On olemassa kolme asiaa, jotka aiheuttavat meille tuskaa elämässä” Tämä on helvetti maan päällä. Hän sanoo,

 

  • ”Se on kehomme kuolema ja liukeneminen, aika ja ikääntyminen ja menettäminen.” Tällä hetkellä minulla on molemmissa polvissa, molemmissa kyynärpäissä ja molemmissa ranteissa rasitusvammat, jotka ovat melkein kaikki tulleet eri syistä. Sen lisäksi nivuseni on revähtänyt ja alaselässä tuntuu viiltävää kipua. Selkäkipu on suhteellisen uusi, mutta muuten olen elänyt tässä tilassa jo vähintään 6 kuukautta ja kyynärpäät ovat olleet toissa maaliskuusta asti kipeät.

 

  • ”Ulkopuolisten voimien tuska, sellaiset asiat, jotka eivät ole meidän hallinnassamme kuten luonnonvoimat.” Eräs ulkopuolinen voima, joka vaikuttaa kaikkiin meistä ja jota minä tai kukaan muu ei ole tähän asti kyennyt pysäyttämään, on koronavirus. Se on muovannut hankalammaksi ja epämukavammaksi kaikkien meidän jokapäiväistä elämäämme.

 

  • ”Se on muita ihmisiä”, ja tällä Freud tarkoitti muiden ihmisten suoraan tai välillisesti, tarkoituksella tai tahattomasti meille aiheuttamaa kipua ja stressiä. Tämä on helvetti.

 

Vähän aikaa sitten tajusin itselläni olevan sellainen pelko, että tuottaisin tiimilleni pettymyksen, koska en pysty osallistumaan yhteisiin asioihin tai projekteihin samalla tavalla kuin muut. Tämä on tuottanut uskomattoman määrän kipua ja painetta, mutta olen alkanut tajuamaan, että pelossa ei ole järkeä, koska kaikkia ei voi miellyttää ja oma terveys pitää laittaa etusijalle. En silti aio pettää tiimiä, mutta en aio pelätäkään sitä enää. Olen pyrkinyt täyttämään tiimini kuppia niin ahkerasti, kun samalla kohdellut omaani niin vastuuttomasti. Minusta tuntuu, että välitän muista niin vahvasti, mutta kuinka voisin koskaan kyetä välittämään muista parhaalla tavalla, jos en kohtele itseäni niin kuin jotakuta, jota rakastaisin?

 

 

Kaikki taivaat ja helvetit ovat meidän sisällämme, koska mielen tavat sanelevat ne. Ymmärsin tämän jo viime vuonna ja sen ansiosta pystyinkin keskittymään positiiviseen ja pysymään onnellisena kaikista loukkaantumisista huolimatta vielä niinkin pitkään. Jokaisella meistä on jotain, jonka takia voimme päättää olla surullisia, vihaisia tai tyhjiä. Se kaikki riippuu siitä, miten kykenemme, mutta ennemmin haluamme katsoa asioita. Kaikki riippuu perspektiivistämme, joka on pääosin hallinnassamme. Valitettavan usein joudumme kuitenkin päästämään traumaa elämäämme ja menemään kivun läpi saadaksemme sitä.

 

Tulee kuitenkin raja, jolloin perspektiivistä ei enää hyödy samalla tavalla. Se on, kun kipua on liikaa ja psyykkinen kivunsietokyky tulee vastaan. Jokainen voi kestää kipua vain niin kauan. Kirjoittaessani tätä olen saapunut siihen pisteeseen, että kivun määrä ylittää keskittymiskykyni positiiviseen ja estää huomattavasti onnellisuuden tunnetta. Kuitenkin operoin vahvasta uskosta käsin, että asiat tulevat järjestymään parhain päin ja pääsen takaisin ”taivaaseen”; kykyyn nähdä ja tuntea kaikki hyvä, mitä ympärilläni on.

 

Sinä voit tehdä valinnan. Voit elää joko taivaassa tai helvetissä.

 

 

 

 

Kenelle tahansa pelon kanssa kamppailevalle

 

 

”Jokaisen ihmiskunnan sukupolven ajan on ollut jatkuva sota, sota pelon kanssa. Ne, joilla on rohkeutta valloittaa se, vapautetaan, ja ne, jotka pelko on valloittanut, saavat kärsiä, kunnes heillä on rohkeutta voittaa se, tai kuolema vie heidät.”

 

-Aleksanteri Suuri

 

 

Kuultuani siteerauksen maailmanvalloittaja Aleksanteri Suuresta, on eräs arvo, joka muutti elämäni, kun aloin tietoisesti elää sen mukaan. Se on pelosta huolimatta toimiminen. Pelkään silti joitakin asioita, en vain anna sen pysäyttää minua. Oli se sitten pecha kuchassa 60 hengen edessä koskaan aikaisemmin muille paljastamattomien asioiden kertominen tai soittomyyntiahdistuksen selättäminen, pelon toisella puolella olen aina löytänyt autuuden tunteen.

 

Joka kerta, kun kohtaan pelkoni, varmistun yhä enemmän siitä, että voin saavuttaa mitä tahansa elämässä. Kasvan joka kerta ihmisenä. Se on kuin pääsisi uudelle tasolle elämässä, mikä on kuin itsensä kehittäjän unelma.

 

Mikäli omiin arvoihisi kuuluu itsensä kehittäminen, voit harkita unelmana mahdollisuutta kohdata oma pelko, vaikka ajatus siitä tuntuu epämukavalta. Muuan minua viisaampi henkilö kerran sanoi, ”Jos se tuntuu epämukavalta, se kannattaa tehdä.”

Kommentoi